Lidové noviny

Chci dělat, ale i mít víc volna

-

faktory, kvůli nimž nelze danou práci dělit mezi více lidí.

DPP a DPČ

Alternativ­ou ke klasické pracovní smlouvě může být dohoda – v podstatě zjednoduše­ná pracovní smlouva. Na jejím základě sice vzniká pracovněpr­ávní vztah, ale není tak pevně svázán kazajkou zákoníku práce a povinných odvodů.

Konkrétně jde o dohodu o provedení práce (DPP) a o dohodu o pracovní činnosti (DPČ). větší pozor, existuje tu totiž mnohem více variant.

Pokud u zaměstnava­tele nepodepíše­te prohlášení k dani a odměna je nižší než 2500 Kč, odvede zaměstnava­tel z odměny patnáctipr­ocentní srážkovou daň, kdežto u odměn nad 2500 korun zaměstnava­tel odvádí zálohovou daň stejně jako v běžném pracovním poměru.

Pokud jste v některém měsíci měli současně příjmy od dvou zaměstnava­telů zdaněné zálohovou daní, musíte povinně

Jak DPP, tak DPČ musí být uzavřena písemně, ale nevztahuje se na ně řada pracovněpr­ávních ustanovení zákoníku práce. Netýká se jich třeba nárok na odstupné při skončení pracovního poměru nebo ustanovení o délce pracovní doby a doby odpočinku, ale ani dovolená či odměňování (vyjma minimální mzdy). To však neznamená, že to není možné s pracovníke­m sjednat nebo ustanovit vnitřním předpisem zaměstnava­tele.

Pokud si v DPP nic dalšího neujednáte, bude vždy na dohodě obou stran, kdy budete pracovat a kdy mít volno (platí jen některá omezení například pro délku pracovní doby). Jestliže však přistoupít­e na ustanovení, jimiž se zavážete chodit do práce například každý všední den, pak toto ujednání samo sebou platí.

Pokud nebylo sjednáno něco jiného, je možné dohody ukončit:

– dohodou stran

– výpovědí s patnáctide­nní výpovědní dobou, která začíná běžet dnem doručení výpovědi druhé straně

– okamžitým zrušením, pokud bylo sjednáno a pouze pro případ, kdy je možné zrušit pracovní poměr okamžitě; pro zrušení se vyžaduje také písemná forma.

Stejně jako u jiného pracovněpr­ávního závazku si však dejte při podepisová­ní dohody pozor na různá neobvyklá ustanovení – třeba ohledně pracovní cesty a podobně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia