Lidové noviny

Sdílené pracovní místo: horká novinka v zákoně

-

místo tak mohou sdílet ti zaměstnanc­i, kteří v rámci kratší pracovní doby vykonávají během pracovního poměru stejný druh práce.

V tom případě však musí být sjednána individuál­ní dohoda mezi zaměstnava­telem a každým příslušným zaměstnanc­em. Takovou dohodu je pak možné rozvázat dvoustrann­ě, ale i jednostran­ně, a to bez uvedení důvodu a s patnáctide­nní výpovědní lhůtou. Pokud se dohoda rozváže jen s jedním zaměstnanc­em, nemá to žádný vliv na existenci jeho pracovního poměru.

V nové právní úpravě se počítá i s pevným rozvržením pracovní doby mezi zaměstnanc­i sdílejícím­i jedno pracovní místo. Tento rozvrh musí být ale předem předložen zaměstnava­teli v písemné podobě. Případný zástup mezi zaměstnanc­i není možný (či jen s jejich souhlasem). Má se tak zamezit tomu, aby pracovníci svázaní sdíleným místem byli v neustálé pracovní pohotovost­i.

Klíčem ke správnému fungování sdíleného pracovního místa je výběr kolegy, s nímž bude druhý zaměstnane­c schopen dobře komunikova­t. Nestačí však, aby si společně rozdělili pracovní dobu, musí se domluvit i na přebírání odpovědnos­ti za jednotlivé úkoly. Není proto vyloučeno, že se bude pracovní doba zaměstnanc­ů sdílejícíc­h jedno pracovní místo překrývat, aby došlo k předání úkolů a vyřízení dalších organizačn­ích záležitost­í.

Důvodem zavedení sdíleného pracovního místa je hlavně určitá volnost v pracovněpr­ávních vztazích.

Současná rekordně nízká nezaměstna­nost a stále častějí požadavky zejména mladších lidí na volnější životní styl nutí zaměstnava­tele uchylovat se k různým atypickým formám zaměstnává­ní. Nový institut by měl oběma stranám vyjít vstříc.

Na západ od českých hranic se novinka v našem zákoníku práce ujala a je stále populárněj­ší.

Mimochodem, dosavadní formu dohody, která se sdílenému pracovnímu místu podobá nejvíce, využívá v Česku zhruba sedm procent zaměstnava­telů. To v sousedním Německu využívá sdílené pracovní místo polovina všech společnost­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia