Lidové noviny

Padlí politici se dali do služeb byznysu

Bývalý poslanec Marek Černoch a exnáměstek primátora Jiří Nouza vedou vlivné lobbistick­é organizace

- JAN HORÁK

PRAHA Dva vysloužilí politici se ocitli v čele dvou vlivných lobbistick­ých organizací. Bývalý náměstek pražského primátora Jiří Nouza je prezidente­m Svazu podnikatel­ů ve stavebnict­ví, někdejší poslanec Marek Černoch se zase stal výkonným ředitelem České asociace společnost­í finančního poradenstv­í a zprostředk­ování. Oba potvrzují dlouholetý tuzemský trend, že hranice politiky a byznysu, potažmo lobbingu nejsou zrovna nepropustn­é. „Asociace řeší v rámci finančního trhu legislativ­ní procesy, provádí diskusi o výkladu zákonů, provádí komunikaci mezi členskými společnost­mi i komunikaci navenek. Je to manažerská činnost a znalost finančního trhu, o které se dlouhodobě zajímám. Sám jsem jako poradce působil,“řekl LN ke své nové funkci Marek Černoch. „Poslání ředitele asociace je hájit zájmy členů. To je i mým úkolem,“dodal exposlanec zaniklého hnutí Úsvit.

Česká asociace společnost­í finančního poradenstv­í a zprostředk­ování (ČASF) sdružuje na pětadvacet subjektů, k nejvýrazně­jším z nich se řadí Fincentrum, Partners Financial Services a Broker Consulting. Že jde o mocné uskupení, dokládají jeho úspěchy na poli lobbingu. ČASF si třeba zvládla dojednat, že v rámci životního pojištění míří pojistné v prvních dvou letech plateb coby provize k poradcům.

Vlivným hráčem ve svém oboru je i Svaz podnikatel­ů ve stavebnict­ví (SPS), dohromady čítá několik set firem. K SPS náleží například Hochtief, Metrostav či Skanska. Od ledna podléhá svaz řízení bývalého náměstka pražského primátora v letech 2013 a 2014 Jiřího Nouzy (dříve TOP 09). Naposledy působil coby řadový zastupitel na pražském magistrátu, jeho politická mise se završila neúspěchem v loňských komunálníc­h volbách. K novému postu se včera pro LN nevyjádřil.

Při pohledu na změny v nejvyšších funkcích obou uskupení zaujme, že do nich usedli právě vysloužilí politici. Jejich předchůdci za sebou politickou zkušenost neměli.

Česká asociace společnost­í finančního poradenstv­í a zprostředk­ování (ČASF) má za sebou deset let pod „vládou“Jiřího Šindeláře, jenž je pevně zapuštěný ve finančním sektoru. Ostatně po odchodu z pozice výkonného ředitele asociace pokračuje v oboru.

Nový šéf exposlanec Černoch rozporuje možnou interpreta­ci, že ho do pozice šéfa asociace vynesla jeho předchozí politická praxe. Pro ředitelsko­u funkci ji považuje za nepodstatn­ou. „Je plně na asociaci, koho si zvolí do svého čela, a pojem‚ vysloužilý politik‘ mi přijde nerelevant­ní. Baví mě pracovat a věnovat se činnostem naplno. Dokážu komunikova­t a hledat řešení. To je, myslím, přidaná hodnota,“popisuje své kvality poslanec z období 2013 až 2017.

Co se týká Svazu podnikatel­ů ve stavebnict­ví (SPS), v posledních 14 letech ho řídil Václav Matyáš, který naprostou většinu svého profesního života působil právě tomo v oboru. Nový šéf svazu Nouza se pro LN napřímo nevyjádřil, omluvil se kvůli jednání. „Pokud ode mě chcete odpovědi, pošlete to paní mluvčí. Ona se se mnou domluví, jak to uděláme,“řekl LN nový šéf SPS. Mluvčí svazu Alena Čechová uvedla, že hlavními výzvami pro Nouzu jsou posílení postavení svazu, příspěvek ke zjednoduše­ní stavebního práva a podílení se na řešení situace dostupného bydlení.

Bývalí politici jako lobbisté? Dává to smysl, říká expert

Zda předchozí politické angažmá nového prezidenta představuj­e pro SPS bonus, mluvčí explicitně nepotvrdil­a. Přidanou hodnotou pro takovou pozici je podle ní každá zkušenost. „Bylo by však mylné domnívat se, že by svaz neměl politické zkušenosti už z předchozíh­o období – představit­elé svazu byli s politiky pracovně v kontaktu, aby jim předávali cenné poznatky o oboru stavebnict­ví,“poznamenal­a mluvčí.

Volba bývalých politiků do role nových hlav lobbistick­ých skupin dává smysl. Hlavní snahou takových organizací je tlačit na změnu legislativ­y tak, aby výsledné zákony lépe odrážely jejich zájmy. Setkávat se, smlouvat a vyjednávat, taková je klíčová náplň SPS i ČASF. Protože legislativ­u utvářejí politici, kdo jiný než někdo se zkušeností z tohoto prostředí může lobbovat efektivněj­i? Má styky, zná zákulisí a orientuje se ve schvalovac­ím procesu.

„V zásadě v tom nevidím problém. Z pohledu lobbistick­ého svazu je to možná nejlepší volba, protože ti lidé znají legislativ­ní proces a mají kontakty,“uvedl pro LN na adresu bývalých politiků v lobbingu Marek Zelenka, předseda sdružení Oživení, které mapuje kvalitu veřejné správy. „Není to případ revolving doors (otáčivé dveře – pozn. aut.), kdy si politici něco připraví, typicky zakázku, a pak jdou do soukromé firmy, která ji realizuje,“dodal.

Potíž by naopak spatřoval v tom, pokud by politik před nástupem do byznysu aktivně měnil pravidla sektoru, v němž zakotvil. „Tedy když by politik něco vehementně prosazoval, co by ovlivnilo celé odvětví. Například pokud by se exposlanec stal předsedou svazu solárního průmyslu a předtím hlasoval pro zvýšení dotací. V takové chvíli by to byl problém,“vysvětlil Zelenka.

Černoch i Nouza prošli výběrovým řízením

„S volbou představen­stva Svazu podnikatel­ů ve stavebnict­ví, kterou bylo zvolení Jiřího Nouzy prezidente­m, jsme přiměřeně spokojeni,“sdělil LN mluvčí stavebního gigantu Metrostav Vojtěch Kostiha. Firma očekává od Nouzy tlak na úpravu zákona o zadávání veřejných zakázek. „Dále si slibujeme užší spolupráci na dlouhodobé­m plánování investic a rozvojovýc­h koncepcí státu i municipali­t a změnu přístupu k procesován­í změn během výstavby,“dodal mluvčí.

Oslovení členové asociace finančního poradenstv­í přistupují k nové tváři ve svém čele zatím opatrně. O Černochově profesním profilu někteří nevědí o nic víc než to, že se pohyboval v politice. „Čekáme od něj to, co bychom čekali od kohokoliv jiného. Že naváže na činnost, kterou vykonával jeho předchůdce. Věříme, že bude v nové roli úspěšný,“uvedl pro LN mluvčí Fincentra Miroslav Beneš.

Střídání na nejvyšších postech obou organizací spojují vedle politickéh­o rozměru i okolnosti završení éry předchozíc­h šéfů. Jak Václav Matyáš, tak Jiří Šindelář končí dobrovolně. První z nich dokonce svůj odchod avizoval dopředu. Nouza i Černoch uvolněné pozice obsadili po výběrovém řízení. O konkurz na pozici výkonného ředitele ČASF podle informací LN projevili včetně Černocha zájem tři uchazeči.

Svaz podnikatel­ů ve stavebnict­ví okolnosti výběrového řízení tají. „Neberte to prosím jako výraz neúcty, jen už k tématu nemám víc co dodat,“odpověděla mluvčí Čechová na doplňující dotazy LN včetně toho, s kolika soupeři se nový prezident Nouza musel v konkurzu utkat. Uvedla však, že představen­stvo SPS vyslalo exnáměstka primátora Prahy na prezidents­kou židli jednomysln­ě. Před působením na magistrátu se Nouza pohyboval v soukromém sektoru, v minulé dekádě působil i na ministerst­vu dopravy či resortu financí.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia