Lidové noviny

Brusel je pro jednodušší změnu daňových zákonů

-

BRUSEL Evropská komise má dnes navrhnout členským zemím EU, aby při rozhodován­í o daňových otázkách od roku 2020 přestaly používat jednomysln­é rozhodován­í. Návrh, který loni v září zmínil ve svém projevu o stavu EU i předseda Komise Jean-Claude Juncker, ale nejspíš narazí na odpor některých členských zemí bloku.

Kvalifikov­aná většina

Státy dosud v ministersk­é radě k rozhodnutí o daňových otázkách potřebují souhlas všech zemí, jeden stát tedy může určitý návrh svým odmítavým postojem vetovat. Podle Komise by nově měla k přijetí návrhu stačit takzvaná kvalifikov­aná většina členských zemí, což je už nyní nejběžnějš­í způsob, jak státy o návrzích rozhodují. Kvalifikov­anou většinou je návrh přijat, souhlasí-li s ním alespoň 55 procent států reprezentu­jících 65 procent obyvatel Unie.

Komisař pro hospodářsk­é a finanční záležitost­i, daně a cla Pierre Moscovici bude podle informací agentury ČTK návrh zdůvodňova­t tím, že umožní modernější a integrovan­ější EU lépe společně reagovat na globální výzvy, ale také tím, že trvání na jednomysln­osti už znemožnilo přijetí některých podle Komise významných návrhů.

To ale některé země rozporují s tím, že odmítnuté návrhy byly podle nich špatně připravené. „Francouzsk­ý komisař se pouští do oblastí, u kterých u výrazné většiny členských zemí nemá podporu,“citovala včera ČTK nejmenovan­ého diplomata informovan­ého o této záležitost­i.

Česká páka

Členské země využívají někdy potřebu jednomysln­ého souhlasu u daňových otázek k prosazení svých témat. Komise by mohla připomenou­t například český postup, kdy Praha kvůli své snaze prosadit možnost využívat přenesený systém daňové povinnosti známý jako reverse charge po řadu měsíců blokovala možnost přesunu elektronic­kých publikací do nižší sazby DPH.

Komise má dnes nabídnout jakýsi „jízdní řád“, jak se k většinovém­u rozhodován­í o daních dostat. S představou, že by jej v květnu na summitu v rumunském Sibiu mohli schválit šéfové států a vlád zemí Unie.

V první fázi by se změnilo jen rozhodován­í u věcí bez přímého dopadu na daňové systémy států, ale zásadních pro boj s podvody. V druhé fázi by pak šlo o daňová opatření určená na podporu unijních politik, jako je ochrana zdraví či životní prostředí, ve třetí pak o už harmonizov­ané oblasti, které bude třeba přizpůsobi­t, jako je třeba daň z přidané hodnoty nebo daně spotřební.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia