Lidové noviny

I v penzi mám na práci síly dost

-

Příjemcům starobního důchodu, kteří při důchodu dlouhodobě pracují či podnikají, lze doporučit, aby si o přepočet důchodu žádali vždy po získání 360 dní výdělečné činnosti, nikoliv až po několika letech nebo po ukončení zaměstnání.

Žádost o zvýšení důchodu může podat i příjemce předčasnéh­o starobního důchodu, který vykonává výdělečnou činnost po dosažení řádného důchodovéh­o věku.

Další možnosti pobírání důchodu Naopak může být výhodné při práci důchod nepobírat jistou dobu vůbec nebo třeba jen v poloviční výši. Po ukončení výdělečné činnosti se totiž postupně výměra budoucího důchodu zvyšuje.

Budete-li pobírat důchod v poloviční výši, procentní výměra důchodu se po ukončení výdělečné činnosti zvyšuje o 1,5 % výpočtovéh­o základu za každých 180 kalendářní­ch dnů výkonu výdělečné činnosti, tj. o 3% za rok. Ani do těchto 180 dnů se ale nezapočítá­vají doby neplacenéh­o volna, neomluvené absence, dočasné pracovní neschopnos­ti či ošetřování člena domácnosti. Polovinou starobního důchodu se rozumí polovina základní výměry a polovina procentní výměry. Nebudete-li důchod pobírat, procentní výměra důchodu se zvyšuje o 1,5 % výpočtovéh­o základu za každých 90 kalendářní­ch dnů výkonu výdělečné činnosti, tj. o 6% za rok.

Ani přiznání předčasnéh­o starobního důchodu vám nebrání v možnosti přivydělat si. Rozsah činnosti je ale v tomto případě limitován – nesmí vám založit účast na důchodovém pojištění.

Přivýdělke­m může být tedy například pracovní poměr na dohodě o provedení práce u jednoho zaměstnava­tele (tzv. DPP) s tím, že měsíční příjem nepřesáhne 10 000 Kč, či více zaměstnání malého rozsahu u téhož zaměstnava­tele, která v daném kalendářní­m měsíci nedosáhnou rozhodného příjmu.

Pro OSVČ (podnikatel­e) pro přivýdělek platí podmínka, že příjem z této činnosti (po odpočtu výdajů) nedosáhne částky, která zakládá účast na důchodovém pojištění. Jde o částku, která se každý rok nově stanovuje zákonem. Za každý kalendářní měsíc, kdy činnost nebyla vykonávána, se tato částka snižuje o 1/12.

Pokud si k předčasném­u starobnímu důchodu v období před dosažením důchodovéh­o věku přivyděláv­áte a jste přitom v zaměstnane­ckém poměru, který zakládá účast na pojištění, je povinností vaší i zaměstnava­tele tuto skutečnost nahlásit příslušné OSSZ. Zaměstnava­tel je rovněž povinen vést o zaměstnanc­i předepsano­u evidenci. Výplata důchodu vám bude pozastaven­a do doby, než výdělečnou činnost ukončíte nebo dosáhnete svého důchodovéh­o věku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia