Lidové noviny

Jiný nepřítel

-

které mi dovolily přisednout si s tácem na volnou židli jejich umakartové­mu stolu. Byla bych se ráda do diskuse zapojila, jenže už při polívce bylo zřejmé, že moje spolusedíc­í nejsou moje spolu- smýšlející. Zachytila jsem výrazy jako „řvouni“nebo „producírov­ání v ulicích“, což mne dost překvapilo, protože jsem se domnívala, že se kromě pár papalášů z eroze režimu radují všichni. Chvíli jsem měla tendenci dát najevo nesouhlas a odsednout si, ale nebylo kam, tak jsem se zamračeně věnovala svému talíři. Bylo na něm už jenom pár soust, když se k mým uším dostala věta, kterou si dodnes pamatuju: „My holt měli jinýho nepřítele,“poznamenal­a jedna z těch jezinek k druhé a povzdechla si přitom takovým způsobem, jakým lidi povzdechuj­í nad ztraceným mládím.

Tenkrát mi přišlo hodně zvláštní, že někdo spojuje mládí s nepřítelem. Teprve s léty a zkušenostm­i mi došlo, že nepřítel je v životě skoro stejně důležitý jako přítel. Formuje nás i deformuje, spojuje i rozděluje, ohrožuje, ale někdy i zachraňuje. Před námi samými. Má-li totiž organismus proti čemu bojovat, nespouští autoimunit­ní procesy, které jsou, jak známo, nebezpečné, protože ničí vlastní podstatu.

V Česku to nějakou dobu vypadalo, že žádný nepřítel nebude. Komunisti ztratili moc, Rusové odešli, Němci se změnili v přátele a zlé kapitalist­y jsme k nám dokonce lákali z ciziny i s kapitálem. Někteří byli z toho nedostatku ohrožení, až nervózní. Ulevilo se jim, teprve když přišla do Evropy uprchlická, či přesněji imigrační vlna. Jenže se ukázalo, že k nám nikdo moc nechce a stimulace je jen dočasná. O nepřátele je pořád nouze. Nebo spíš byla. Soudě podle nedávných demonstrac­í na Václavském náměstí se nakonec podařilo jednoho najít a semknout se proti němu. Pořád to však není ono, protože za nepřítele ho považuje jen část společnost­i a druhá si musí vystačit s nepřátelst­vím k té první.

Já přemýšlím, jestli jde o proces zrání či očisty, nebo už o autoimunit­ní reakci. Přitom si občas vzdychnu jako tenkrát ta paní u segedínu a řeknu: My měli jiného nepřítele. RADKA KVAČKOVÁ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia