Lidové noviny

Stát odškodní i smrt po očkování

Ministerst­vo zdravotnic­tví v reakci na text LN doplní návrh zákona o nápravě újmy po vakcinaci. Peníze vyplatí i v případě úmrtí

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Ministerst­vo zdravotnic­tví se chystá po letech konečně převzít odpovědnos­t za škody způsobené povinným očkováním. Sepsalo kvůli tomu nový zákon, který by měla brzy dostat na stůl vláda. Jak upozornily LN, návrh nepočítal s odškodnění­m za úmrtí. To se však v reakci na včerejší článek změnilo.

Stát chce nyní vyplácet peníze i v případě, že v důsledku očkování někdo zemře.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) nechá návrh zákona upravit ještě předtím, než ho ponese na vládu. LN řekl, že o záměru neplatit odškodné v případě úmrtí nevěděl a zjistil to až při četbě novin.

„Pokud dítě v důsledku očkování zemře, tak náš záměr je, aby odškodnění poskytnuto bylo. Nebude to tak, že by se smrt neodškodňo­vala. Na druhou stranu je třeba říci, že zatím neevidujem­e žádný případ, kdy by někdo v důsledku očkování zemřel,“řekl LN ministr.

Až do roku 2014 nesl odpovědnos­t za nežádoucí účinky očkování lékař, i když při aplikaci vakcíny nepochybil. Změna občanského zákoníku to však zrušila. Od té doby není za újmu odpovědný nikdo – a nikdo ani žádné odškodnění nevysoudil. Po nápravě volal už Ústavní soud, ale stát s ní přichází až nyní.

Návrh zákona počítá s vyměřením odškodného podle metodiky Nejvyššího soudu stejně jako u jiných případů újmy na zdraví. Klíčovým bodem ale je, že stát nebude vždy požadovat prokázání souvislost­i mezi podáním očkovací látky a zdravotním následkem. To se totiž prokazuje jenom velmi těžko.

Zákon upřesní vyhláška Případy, za které bude stát skutečně odškodňova­t i bez nutnosti prokazovat souvislost, definitivn­ě určí vyhláška, kterou vydá ministerst­vo. Obsahem chystaného materiálu, o kterém LN včera detailně informoval­y, bude výčet případů, u nichž se stanovuje „vyvratitel­ná domněnka“, že pokud nastanou uvedené následky, a to v době, kterou vyhláška také definuje, způsobilo danou újmu očkování.

„V ostatních případech bude posuzování toho, zda je újma na zdraví způsobena povinným očkováním, předmětem standardní­ho prokazován­í,“uvádí důvodová zpráva k návrhu zákona.

Původní záměr, kdy stát neměl v úmyslu platit odškodné v případě smrti, kritizoval­a například veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. „Považujeme za nespravedl­ivé a morálně neakceptov­atelné, že zákon blízké osoby záměrně opomíjí a nepočítá pro ně ani s odškodnění­m, ani s náhradou nákladů pohřbu,“uvedla.

Zákon i tak kritizuje třeba Václav Hrabák ze Společnost­i pacientů s následky po očkování. Nelíbí se mu, že odškodnění se chystá jen pro omezený počet případů, které stanoví vyhláška. „Ministerst­vo sice přiznalo, že existuje problém, který je obrovský, ale přitom z něj udělalo v podstatě malicherno­st a odmítá ho řešit,“tvrdí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia