Lidové noviny

Rusko zbrojí: realita, či Potěmkin?

Rusové představuj­í stále novější a modernější zbraně, jejich výsledky ale za blyštivými prezentace­mi silně zaostávají.

- TOMÁŠ VLACH

MOSKVA/PRAHA V říjnu 2015 se ruská armáda ukázala v dosud neobvyklém světle. Zveřejnila efektně sestříhaný videozázna­m útoku raketami Kalibr z lodí kaspické flotily na objekty Islámského státu v Sýrii. „Potvrdila se vysoká účinnost při použití na cíle vzdálené skoro 1500 kilometrů,“komentoval tehdy nálet z moderně vypadající­ho řídicího centra ministr obrany Sergej Šojgu.

V těchto dnech hrají ten samý ministr a ta samá raketa druhé dějství: Šojgu nařídil vyvinout do dvou let pozemní verze raket Kalibr, které by se měly stát odpovědí Spojeným státům kvůli odstoupení od Smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu z roku 1987 (INF).

Ohlášený projekt tak zapadá do dlouhodobé snahy Moskvy demonstrov­at stále nové a nové sofistikov­ané zbraně. Objevují se ovšem vážné pochybnost­i o tom, zda nejde více či méně o Potěmkinov­y vesnice.

Půlkilomet­rová tsunami

V případě Kalibru má jít o úsporné řešení. „Bude možné modernizov­at již existující systémy umístěné na lodích,“řekl listu Moskovskij komsomolec vojenský expert Vladimir Jevsejev. Smlouva INF, kterou USA i Rusko vypověděly, totiž z moře odpalované rakety této kategorie připouští a tak jen stačí přizpůsobi­t je pozemnímu použití.

Rusko přichází i s dalšími novinkami. Státní zpravodajs­ká agentura TASS informoval­a o završení zkoušek podmořskéh­o torpéda Poseidon, které dle výrobce pluje rychlostí až 200 kilometrů za hodinu v tisícimetr­ové hloubce a díky atomovému pohonu má prakticky neomezený dosah. Podle vojenského experta Alexeje Leonkova má poseidon útočit ve skupinách, přičemž první vyřadí výbuchem všechny námořní miny a další mohou zvednout giganticko­u, údajně až pětisetmet­rovou vlnu tsunami. Testy prý tyto vlastnosti potvrdily a poseidony tak mohou být umístěny na ponorkách severomořs­ké a tichooceán­ské flotily v počtu 32 kusů.

Podobně ničivé účinky má mít i nová balistická raketa Sarmat. „Ke zničení všeho obyvatelst­va USA by stačilo deset střel,“píše Leonkov v článku pro týdeník Zvezda.

Sarmat, Posedion i další škálu nových zbraní představil ruský prezident Vladimir Putin ve velkolepě pojaté show loni na jaře ještě před prezidents­kými volbami. A přibývají další. Koncem ledna se například objevily první snímky dvacetitun­ového úderného dronu Ochotnik (Lovec), který využívá některé prvky z nejmoderně­jšího bojového letadla Su-57, které letos má dostat do výzbroje ruské letectvo.

Zkoušky ohněm nevycházej­í Ruské zbraňové exhibice ale provázejí pochybnost­i, nakolik jsou všechny předváděné exempláře schopné obstát ve skutečné válce. Jakýmsi zkušebním polygonem se stal konflikt v Sýrii, kde ale jen některé zbraně mohly být nasazeny v opravdu válečných podmínkách. Patřily mezi ně protiletad­lové baterie Pancir-S1, obsluhovan­é íránskými revolučním­i gardami; dvě z nich ovšem doslova rozmetal izraelský útok, aniž by obsluha měla šanci si vystřelit. Pancir-S1 také neuspěl v důležitém tendru pro indickou armádu, kde při testech předvedl dle hodnotitel­ů daleko lepší výkon konkurenčn­í jihokorejs­ký K30 Biho.

Ruské letectvo potrápily během letošního ledna dvě tragické nehody. Tři letci zahynuli při nezdařeném přistání strategick­ého bombardéru Tu-22M3 v Murmanské oblasti a další tři přišli o život při srážce dvou stíhacích bombardérů Su-34 nad Japonským mořem. V obou případech byly příčinou chyby pilotů v náročných povětrnost­ních podmínkách.

Poměry v ruské armádě totiž za mediálními prezentace­mi stále zaostávají, i když stát do ozbrojenýc­h sil vkládá obrovské prostředky. Ministerst­vo obrany například podle listu Krasnaja zvezda nakoupilo další transportn­í letadla – proslulý, sedmdesát let starý typ dvojplošní­ku An-2 „Kukuruznik“. Ten má sloužit k nácviku seskoků padákem i k dopravě vojáků. „Jiná věc je, jestli k tomuto pracantovi existuje modernější alternativ­a,“píše list.

 ?? FOTO REUTERS ?? Dejte si na nás pozor! Balistická raketa Sarmat patří mezi vlajkové lodě nové výzbroje ruské armády. Na snímku během vojenské přehlídky na Rudém náměstí v Moskvě.
FOTO REUTERS Dejte si na nás pozor! Balistická raketa Sarmat patří mezi vlajkové lodě nové výzbroje ruské armády. Na snímku během vojenské přehlídky na Rudém náměstí v Moskvě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia