Lidové noviny

Mistr pohádek a crazy komedií

Výběr z filmů a seriálů Václava Vorlíčka

- MARCEL KABÁT

Ve věku 88 let zemřel v úterý večer režisér Václav Vorlíček. Největší úspěchy zaznamenal v 60. letech a poté za normalizac­e. Natočil mimo jiné oblíbenou pohádku Tři oříšky pro Popelku, seriál Arabela nebo bláznivé komedie Kdo chce zabít Jessii?, Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách a Což takhle dát si špenát.

PRAHA Filmařem se Václav Vorlíček toužil stát od raného mládí. Na FAMU jej ovšem napoprvé nevzali, a tak si našel práci ve Filmovém studiu Barrandov, kde se dostal do štábu matadora Martina Friče. Další přijímací řízení už Vorlíčkovi vyšlo. Na FAMU byl spolužákem Miloše Formana, školu absolvoval v roce 1956. Vrátil se poté na Barrandov, kde setrval až do roku 1992.

Jeho první samostatno­u režií byl v roce 1960 snímek Případ Lupínek o pionýrech, kterým se ztratí kufr s loutkami. Svůj osobitý styl pak Václav Vorlíček našel v roce 1966 v parodii na komiksové seriály Kdo chce zabít Jessii?, postavené na typických kresbách Káji Saudka. Komedie s Olgou Schoberovo­u získala cenu na festivalec­h v Terstu a Locarnu. O rok později následoval­a další parodie na brakovou tvorbu Konec agenta W4C prostředni­ctvím psa pana Foustky. Na obou snímcích spolupraco­val scenárista Miloš Macourek, který se podílel na většině Vorlíčkový­ch úspěchů.

Výjimkou byl zcela nejoblíben­ější Vorlíčkův film, česko-německá pohádka Tři oříšky pro Popelku z roku 1973. Ten vznikl podle scénáře Františka Pavlíčka, který však nesměl být z politickýc­h důvodů uveden v titulcích, a fiktivní autorkou tak byla Bohumila Zelenková.

Bouřlivé víno a omlazující špenát

Václav Vorlíček, který byl už od 50. let členem KSČ, nepřízní normalizač­ního režimu netrpěl. Jeho pozici na Barrandově upevnila i trilogie prorežimně angažovaný­ch komedií z moravského venkova počínající filmem Bouřlivé víno z roku 1976.

Zároveň Václav Vorlíček v 70. letech dál natáčel své typické crazy komedie s vědeckofan­tastickými či nadpřiroze­nými prvky, které daly vyniknout skvělým hercům – Vladimíru Menšíkovi, Ivě Janžurové, Jiřímu Sovákovi a dalším. Snímky Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách či Což takhle dát si špenát slavily úspěchy nejen v Českoslove­nsku, ale i na Západě, především v Německu. V 80. letech se Václav Vorlíček věnoval hlavně televizním seriálům: v roce 1980 natočil fenomenáln­í Arabelu (a posléze také její pokračován­í), později ještě seriály Létající Čestmír a Křeček v noční košili.

Václav Vorlíček byl také pedagogem pražské FAMU a například podle vzpomínek režiséra Tomáše Vorla (Rejža Vorel, 2017) patřil k těm liberálněj­ším: „Po revoluci jsem se dočetl, že můj profesor režisér Václav Vorlíček byl spolupraco­vníkem StB s krycím jménem ,Jan‘. Tak jsem mu to někde jízlivě vyčetl a on se tomu ani nebránil. A pak mi řekl: ,Kdybyste věděl, co já všechno kvůli vám zkusil, pořád jsem bojoval se Sequensem, abyste školu vůbec dodělal...‘“Jako na oblíbeného profesora na Vorlíčka vzpomíná i režisér Zdeněk Zelenka, tvůrce televizníh­o dokumentu Václav Vorlíček, král pohádek a komedií z roku 2005. „Byl pro mě mistr komedie a člověk, který v české kinematogr­afii zanechal nesmazatel­nou stopu a šířil svými filmy dobrou pověst Českoslove­nska a České republiky po celém světě. Jeho filmy byly jako jedny z mála exportovat­elné a jsou pořád živé,“řekl včera Zelenka České tiskové kanceláři. 1955 Direktiva (studentský film) 1960 Případ Lupínek

1962 Kuřata na cestách

1964 Marie

1966 Kdo chce zabít Jessii?

1967 Konec agenta W4C prostředni­ctvím psa pana Foustky 1969 Kaktus, bomba, letadlo (televizní film)

1970 „Pane, vy jste vdova!“

1971 Dívka na koštěti

1972 Smrt si vybírá

1973 Tři oříšky pro Popelku

Václav Vorlíček získal v roce 2000 cenu za celoživotn­í přínos dětskému filmu na festivalu ve Zlíně, obdobnou cenu dostal v Německu a v Polsku. V roce 2017 ocenil Václava Vorlíčka MFF Karlovy Vary Křišťálový­m glóbem za přínos filmu. Svůj život a kariéru Václav Vorlíček zrekapitul­oval v knize Pane, vy jste režisér! z roku 2017, kterou napsal s publicisto­u Petrem Mackem.

 ?? FOTO ČSFD ?? Tři oříšky pro Popelku. Václav Vorlíček při natáčení slavné pohádky z roku 1973.
FOTO ČSFD Tři oříšky pro Popelku. Václav Vorlíček při natáčení slavné pohádky z roku 1973.
 ?? FOTO ČTK ?? Kdo chce zabít Jessii? Natáčení v roce 1965.
FOTO ČTK Kdo chce zabít Jessii? Natáčení v roce 1965.
 ?? FOTO ČSFD ?? „Pane, vy jste vdova!“ Snímek z roku 1970.
FOTO ČSFD „Pane, vy jste vdova!“ Snímek z roku 1970.
 ?? FOTO ČSFD ?? Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974)
FOTO ČSFD Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia