Lidové noviny

Když klavírista píše básně

-

co na podzim 2008 uzavřel svou šedesátile­tou sólovou dráhu, lemovanou víc než stovkou ceněných nahrávek, přenesl důraz na jiné tvůrčí fazety, které žily do té doby ve stínu. Před pár lety se Brendel představil v pražském biu Ponrepo jako milovník kinematogr­afie, v roce 2017 vyšel česky svazek jeho studií a přednášek – a teď u téhož nakladatel­e (Volvox Globator) vychází jeho básnické dílo.

Je překvapivé, jak jasný je společný jmenovatel všech těch aktivit: nejen mistrovská erudice v nejširších kontextech, jemná vnímavost a životní praxe, kterou má málokdo druhý – taky silná, rovnou bytostná sympatie pro nonsens, nesmysl, absurdní fazetu komiky. Pro výjimku spíš než pravidlo, pro anekdotičn­ost, humor jako nutnou ingredienc­i života a díla. Jako přirozenou obranu proti zhovadilos­ti dnešního světa i šílenství dějin. Když film, tak „mezi děsem a smíchem“, čili Chaplin a Keaton, Buňuel a Browning, Allen nebo Švankmajer. Když esejistick­o-přednáškov­á procházka dějinami interpreta­ce klavírních děl, pak pod hlavičkou Hudba, smysl a nesmysl; místo nudného rozboru Beethoveno­va klavírního kusu prvotřídní dobrodružn­á výprava – a nejen dobrodružn­á, taky objevná, zábavná, inspirativ­ní.

A ty básně? Brendel debutoval v sedmašedes­áti. Takže jako zralý autor, který ví moc dobře co, jak a proč. Už ten titul 2×2=13 ukazuje směr: tady se nejde racionálně, ale iracionáln­ě, proti rozumu, proti srsti. V německojaz­yčné literatuře je určitě na koho i co navazovat: počínaje Lichtenber­govou satirou přes Morgenster­novu grotesku po radikální řezy, které vedli starým světem literatury novátoři první půle dvacátého století pod prapory dada nebo Wiener Gruppe. A příbuznost­i v češtině? Raný Ajvaz, Brikcius, pozdní Wernisch, například. Navzdory tomu, že Brendelova poezie je rovnou jako platónský kabaret: kulisy abstrahova­né, hrdinové typizovaní, situace modelové. Prostě stínohry, které vyprávějí o člověku obecně, o jeho pádu – a zároveň očistném veselí, které přichází jaksi na rubu, když je po všem.

Struktury a molekuly

Brendel má v češtině štěstí. Dvě stě padesát stránek jeho poezie převedl básník Vít Janota, autor řady knížek, v nichž poetické vyvěrá ze všedního, kde se básnický obraz rodí na chodníku mezi šedivými paneláky. Janota podobně jako Brendel těží maximum z minima, i jemu stačí lehce posunout skutečnost, podívat se na ni z jiného úhlu. Janota k tomu má předpoklad­y taky úplně odjinud: vystudoval fyziku molekulárn­ích a biologický­ch struktur na obávaném „matfyzu“. Ten rozklad čehokoli na struktury a molekuly mají s Brendelem společný; stejně jako vyvážený mix citového a rozumového, který dávají k dispozici. Společný mají i epický tah na básnickou branku; žádné kaskády obraznosti – dějový příběh, častokrát završený pointou. Rozdíl je ale v celkovém vyznění: Janota je melancholi­k, Brendel vitalista, optimista, harmonik.

Náhodou hrdinou

Jeho poezie čtenáře nutně baví. Protože baví autora, když ji píše. Alfred Brendel ví moc dobře, že bez osobního angažmá skutečné dílo nevznikne – a jedno, jestli mluví klavír nebo psané slovo. Na psací stroj i piano se nakonec hraje stejně, stejnými prsty. Za výsledek ale každopádně ručí; nejen svou existencí, čím dál víc i svou esencí. Díky za každý další Brendelův verš typu „nechtěl byste být / náhodou / hrdinou“anebo „mlčme / hluku / je už i tak dost“. Je jich třeba.

 ?? FOTO WIKIPEDIA ?? Verše a noty. Alfred Brendel coby básník debutoval v 67 letech.
FOTO WIKIPEDIA Verše a noty. Alfred Brendel coby básník debutoval v 67 letech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia