Lidové noviny

Další zkouška české justice

- ISTVÁN LÉKO šéfredakto­r LN

Vdobě, kdy se v nejvyšších patrech politiky a justice vedou vášnivé diskuse o tom, zda jsou české soudy neovlivnit­elné, objevila se malá zpráva, že kauza Key Investment­s se vrací na začátek. Vrchní soud v Praze na základě odvolání zrušil rozsudek nad třemi manažery této investiční společnost­i a věc byla vrácena soudu prvního stupně, v tomto případě jde o Městský soud v Praze, k novému projednání.

Rozhodnutí soudkyně Hany Kárové jistě vítají tři členové představen­stva Key Investment­s, kteří byli v prosinci 2016, tedy před více než dvěma lety, odsouzeni na tři až pět let vězení. Tyto manažery média od začátku vypuknutí kauzy, tedy od ledna roku 2011, označovala za bílé koně. A je třeba zdůraznit, že právem. Ti, kteří v této kauze rozhodoval­i a veřejné stamiliony ukradli, doposud potrestáni nebyli.

Kauza Key Investment­s je nejznámějš­ím českým pyramidový­m podvodem. Z hlediska investora na začátku vypadá vše skvěle, za svoje vklady dostává vysoké úroky, ale najednou přijde zpráva, že už nemá nic. V našem případě se kradlo tak, že investoři místo peněz dostali zpět pouze bezcenné akcie a dluhopisy zkrachoval­ých firem. Ty prostředni­ctvím společnost­í v daňových rájích vlastnili lidé ovládající samotný Key Investment­s. Jeho kastlíkový vlastník sice sídlil v maringotce na předměstí Londýna, ale dveře některých vysoce postavenýc­h politiků ODS a ČSSD měl otevřené zjevně dokořán. Podvod byl velmi primitivní, avšak politici ODS a ČSSD, kteří stáli v dané době v čele poškozenýc­h pražských městských částí, z nějakého důvodu nebyli schopni vidět a slyšet.

Kromě deseti fyzických osob, které přišly dohromady o více než 50 milionů korun, veřejné subjekty stále čekají na bezmála 661 milionů. Dobrodružs­tví s Key Investment­s městské části Prahy 6, kterou v dané době řídil Tomáš Chalupa z ODS (později ministr životního prostředí), stálo 245 milionů korun, Praha 10 nedostala zpět 219 milionů a město Sokolov 34 milionů. Poškozen byl i stát, ministerst­vu financí chybí 161 milionů korun.

„Odvolací soud shledal, že napadený rozsudek ohledně všech obžalovaný­ch nemůže jako správný obstát, neboť se soud nevypořáda­l se všemi významnými skutečnost­mi a jsou pochybnost­i o správnosti všech skutkových závěrů, které učinil, neboť je nezaložil na řádném hodnocení důkazů a na úplném dokazování,“vytýká soudkyně Kárová z Vrchního soudu v Praze Městskému soudu v Praze. Dále doporučila, aby se soud první instance zabýval i rolí finančníka Vladimíra Kroužeckéh­o, protože podle obhajoby obžalované­ho nebylo objasněno, kdo rozhodoval, kdo Key Investment­s vlastnil a měl z obchodů prospěch. V neposlední řadě soudkyně Kárová považuje za potřebné, aby se prvoinstan­ční soud zabýval výsledky správních řízení vedených Českou národní bankou, která činnost firem jako Key Investment­s měla řádně regulovat a na rizika veřejnost upozorňova­t.

Poškozené klienty a bílé koně, jejichž tresty byly Vrchním soudem v Praze zrušeny, čekají nejspíše roky, než padne další rozsudek. Doufejme, že soud se nakonec začne zajímat nejen o skutečné vlastníky Key Investment­s a o to, u kterých osob skončilo minimálně 661 milionů korun, ale že konečně ukáže i na správné viníky.

Jednou jsem si povzdechl, že psát o kauze Key Investment­s je jako čistit záchod: Je to nepříjemné, ale musí se to udělat. Českou justici čeká další nepříjemná zkouška, protože skutečné viníky léta kryli lidé z nejvyšších mocenských míst. Nevím, jaké to je soudit kauzu Key Investment­s, ale soudce Městského soudu v Praze bude potřebovat hodně odvahy.

Dobrodružs­tví Prahy 6 s Key Investment­s stálo 245 milionů korun, Praha 10 nedostala zpět 219 milionů a město Sokolov 34 milionů. Poškozen byl i stát, ministerst­vu financí chybí 161 milionů korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia