Lidové noviny

Klaus: Kandidují druhořadí politici

Bývalý prezident ve velkém rozhovoru pro LN hodnotí volby do Evropského parlamentu i dnešní EU

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Vrcholem letošní politické sezony budou květnové volby do Evropského parlamentu. Zatímco strany se na ně vesměs poctivě chystají, bývalý prezident Václav Klaus má na nadcházejí­cí výběr europoslan­ců silně kritický názor. O křeslo v Bruselu se podle něj ucházejí spíše méně kvalitní kandidáti. „K významu Evropského parlamentu jsem velmi skeptický. Většinou je to odkladiště druhořadýc­h politiků, pro které není dostatečná role doma,“říká známý euroskepti­k Klaus v exkluzivní­m rozhovoru pro LN.

Někdejší prezident přiznává, že si z nabídky nedokáže vybrat stranu, kterou by byl v eurovolbác­h ochoten podpořit svým hlasem. „Neznám zřetelné politické seskupení, které by dnešní Evropskou unii jednoznačn­ě označovalo za slepou uličku a historický omyl. Taková strana se u nás neodvažuje profilovat. A protože si tohle myslím, tak u nás žádného koně nemám,“stěžuje si Klaus.

Ostrými slovy na adresu kandidátů do europarlam­entu přivolal expreziden­t zpětnou palbu. „Pan Klaus má asi na mysli lidi ještě ze staré ODS a ostatních tradičních stran, které v minulosti posílaly do Bruselu své neúspěšné politiky, trafikanty bez znalosti jazyků. Určitě ale nemluví o kandidátec­h ANO,“reagoval premiér a předseda vládního hnutí Andrej Babiš.

Přidali se i šéfové dalších stran, jež pomýšlejí na úspěch v květnových volbách. „Naši kandidátku vede Jan Zahradil. Člověk, který si v Evropě udělal dobré jméno. Dokazuje to i fakt, že je takzvaným spitzenkan­didátem třetí největší frakce v Evropském parlamentu,“řekl předseda ODS Petr Fiala. Lídr Pirátů Ivan Bartoš na rozdíl od bývalé hlavy státu považuje eurovolby za jedny z nejdůležit­ějších. „S výrokem pana Klause nesouhlasí­m. Naštěstí není arbitrem práce jiných,“řekl LN.

ROZHOVOR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia