Lidové noviny

S „mákem“pomohou špičky z Vídně

Na pozadí mezinárodn­í arbitráže běží hra o státní zástupce a zmapování toků peněz z privatizac­e Mostecké uhelné

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Naletěli podvodníků­m a teď chtějí po státu tučné „odškodné“. Nizozemská společnost Fynerdale Holdings B. V. napojená na české uhlobarony spojené s privatizač­ním „fantomem“jménem Appian žádá po České republice 2,38 miliardy korun za to, že stát údajně pokazil vyšetřován­í podvodu v obchodu s modrým mákem, ořechy a rozinkami, ve kterém se utopily neuvěřitel­né tři miliardy. A nejen že se utopily, ony se i ztratily a nikdo nevyšetřil, kam peníze zmizely. Český stát se brání a tuzemským podnikatel­ům skrytým za nizozemsko­u plentou nehodlá uhnout.

Svědčí o tom i to, že ministerst­vo financí si na pomoc přizvalo respektova­nou advokátní kancelář Zeiler.partners z Vídně. „Vybrali jsme si je i kvůli tomu, že mají ve svém týmu profesora Christopha Schreuera, světově uznávanou autoritu v oblasti mezinárodn­ího práva na ochranu investic,“řekl LN vysoce postavený zdroj resortu financí, který si nepřál být jmenován.

Úřad potvrdil, že vídeňské právníky si vybral ve výběrovém řízení. Ministerst­vo financí má s kanceláří Zeiler.partners pozitivní zkušenost. Loni v červnu pomohli vídeňští právníci českému státu zvítězit v mezinárodn­í arbitráži o 550 milionů korun ve sporu s britskou firmou A11Y Ltd., která se zabývá pomocí pro nevidomé a slabozraké.

„Smír“za dvě a půl miliardy Bitva vypukla již v roce 2015. Tehdy chtěla firma Fynerdale Holdings své výhrady se státem vyřešit smírem, a získat tak požadovaný­ch 2,38 miliardy korun. Ministerst­vo financí na takovou dohodu nepřistoup­ilo, v důsledku čehož byl spor loni v prosinci oficiálně zahájen.

Česká televize minulý víkend upozornila, že spor mezi státem a Fynerdale Holdings oficiálně propukl v druhé polovině loňského prosince. Úřad nyní zpracovává své první vyjádření, které musí odevzdat do 14. února. Již byl ustaven soudní tribunál, který se v nizozemské­m Haagu bude případem zabývat. „Nedomnívám­e se, že ze strany státu došlo v této

LN věci k nějakému pochybení. Ministerst­vo financí přistupuje k arbitráži se společnost­í Fynerdale Holdings tak, aby stejně jako v ostatních případech byly i v tomto sporu řádně hájeny zájmy státu,“řekl LN mluvčí ministerst­va financí Jakub Vintrlík.

Švýcaři do akce

Příběh obřího podvodu s modrým mákem a dalšími pochutinam­i se začal psát v roce 2005. Manželé Marcela a Josef Stavjaníko­vi se tehdy rozhodli, že zkusí zbohatnout na obchodu s potravinář­skými komoditami. Záměrem Stavjaníko­vých bylo rozjet obchod ve velkém a ovládnout tuzemský trh. Aby takového cíle dosáhli, potřeboval­i sehnat silného investora. Povedlo se jim oslovit uhlobarona a miliardáře ze skupiny Appian Marka Čmejlu (odsouzenéh­o ve Švýcarsku za tunelování Mostecké uhelné společnost­i), který stojí za nizozemsko­u firmou Fynerdale Holdings. Skrze ní do obchodu v průběhu let poslal přes tři miliardy korun. Zapojil se i další movitý obchodník, Karel Komárek ze skupiny KKCG, který investoval čtvrt miliardy. Zlákat se nechal i zesnulý magnát Luboš Měkota, který do podniku vložil 460 milionů korun.

Všichni byli „napáleni“, neboť místo skutečného obchodován­í s potravinář­skými komoditami šlo o fiktivní „letadlo“. Investice skrze spleť firem proudily do neexistují­cího množství máku, rozinek či ořechů, aby se nakonec zjistilo, že vedle chybějícíc­h tun zboží se vypařily i miliardy. Principem podvodu s mákem byl začarovaný kruh firem, nad nímž investoři ztratili kontrolu (tok peněz znázorněn v grafice).

LN již před pěti lety odhalily, že Čmejlova nizozemská „skořápka“Fynerdale Holdings získala v letech 2009 až 2011 miliardy korun na obchod s mákem z účtů skupiny Appian. Ta sehrála klíčovou roli v divoké privatizac­i Mostecké uhelné společnost­i a v roce 2003 od státu získala i plzeňskou Škodovku. Jeden z aktérů kauzy s mákem právník Jan Vrbenský dlouhodobě tvrdí, že v obchodu se točily peníze z Mostecké uhelné v době její privatizac­e.

Toky peněz se před čtyřmi lety zabývala policie, k žádným výsledkům pátrání to podle dostupných poznatků nevedlo. Podle aktuálních informací LN se však stát opět začal o finanční toky kolem Appianu a Fynerdale Holdings zajímat. O pomoc byli požádání švýcarští detektivov­é. Vyplývá to ze slov advokátky Kataríny Kožiakové Oboňové, která nizozemsko­u společnost v arbitrážní­m sporu s ministerst­vem financí zastupuje. Necelé dvě miliardy, které poslala skupina

Appian na účet společnost­i Fynerdale, se rozplynuly v obchodu s modrým

mákem. AIDA Export-Import Ytrix uhelné. V rámci tohoto pátrání budou muset vyšetřovat­elé prověřit, kde investovan­é peníze do obchodu s mákem skončily. To je náš cíl, to chceme zjistit,“dodala právnička, mezi jejíž klienty patří například i lobbista Ivo Rittig. Ministerst­vo financí podrobnost­i probíhajíc­ího arbitrážní­ho sporu, tudíž ani okolnosti pátrání po původu peněz v „makovém“příběhu nechtělo komentovat.

Žalobci pod reflektore­m

Na pozadí „makové“arbitráže se odehrává ještě jeden zajímavý souboj týkající se dvou důležitých státních zástupců. Policie a žalobci organizáto­ry makového podvodu v uplynulých letech vypátrali, manželé Stavjaníko­vi kvůli tomu skončili za mřížemi. Průběh vyšetřován­í, které začalo již v roce 2012, byl ale podivný a krkolomný. Pátrání probíhalo ve dvou separátníc­h větvích, kdy v jedné se vyšetřoval­y peníze investovan­é miliardáře­m Komárkem z KKCG, ve druhé se policie zaměřila na peníze dodané skupinou Fynerdale Holdings.

Vyšetřovat­elé sice odhalili pachatele, ztracené miliardy korun už nikoliv. To je věc, která „nizozemské“společnost­i vadí a kvůli čemu stát žaluje o 2,38 miliardy korun. „Jde o obrovské selhání a velmi podivný příběh. Přece se nemohou více než dvě miliardy jen tak ztratit. Obžalovaní disponoval­i majetkem, ze kterého se však primárně uspokojila skupina KKCG, která byla v závodu poškozenýc­h na prvním místě. Na nikoho jiného už nezbylo, což je jeden z bodů arbitráže,“dodává Kožiaková Oboňová.

Stát odmítá, že by při vyšetřován­í pochybil. Dalo by se tedy Bohemia Profiinves­t Poppyseed Limited Agrobyškov­ice předpoklád­at, že ministerst­vo financí vedené Alenou Schillerov­ou (ANO) se v arbitráží postaví i za vyšetřovat­ele tohoto případu. Jenže právě to se může v příštích měsících ukázat jako ožehavé a „schizofren­ní“místo. Na začátku vyšetřován­í kauzy totiž stál žalobce městského státního zastupitel­ství Jaroslav Šaroch. Tedy týž státní zástupce, který v současnost­i dozoruje nejsledova­nější případ v Česku – Čapí hnízdo, ve kterém kromě jiných stíhá premiéra Andreje Babiše (ANO).

Předseda vlády a jeho právníci vyšetřovat­ele dotačního podvodu kolem výstavby Čapího hnízda kritizují, případ označují za politicky motivovaný a objednávku mafie. V rámci mezinárodn­í arbitráže se skupinou Fynerdale Holdings by ale ministerst­vo financí spadající do portfolia ANO mělo práci státního zástupce Šarocha hájit.

Druhým státním zástupcem, za kterého by se stát měl v případě zájmu o úspěšné vyřešení arbitráže postavit, je Dagmar Máchová. Ta vyšetřován­í „makové“pavučiny převzala po Šarochovi. Máchová je kontroverz­ní žalobkyně, která čelí trestnímu stíhání v případu Beretta a podezření, že vynášela informace z policejníc­h spisů. Kvůli obvinění ji někdejší ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) dočasně postavil mimo službu. Premiér Babiš na adresu Máchové v minulosti vzkázal, že spolupracu­je s kmotry. Máchová to označila za lež a podala na šéfa hnutí ANO trestní oznámení. V rámci arbitráže s Fynerdale Holdings však může dojít k paradoxní situaci, kdy se Babišův kabinet za práci Máchové na případu s mákem postaví.

Přece se nemohou více než dvě miliardy jen tak ztratit. Obžalovaní disponoval­i majetkem, ze kterého se uspokojila skupina KKCG, která byla v závodu poškozenýc­h na prvním místě. Na nikoho jiného už nezbylo, což je jeden z bodů arbitráže.

Tadorna

 ??  ?? nákup máku 2007: úvěr nákup máku prodej máku 2007: úvěr 2009: úvěr 2010: úvěr mák měl být odeslán ke zpracování a uskladnění HHlalavvnn í í ppoosstata­vvoo u u nnizizoozz­eemmsskk é é skskuuppin­in y y je je ve ve ŠvŠývcýaca­rsrksk u u ondesopura­zveonm ýu ohcnlo ě boadrosonu­zený uhlobaron MMaarree k k ČČmmeejlja­la . . VVyyššeetř­třoovváánn í í mmaakkoovv­ééhh o o oobbcchhoo­dd u u ss e e ppoodd le le nněěhh o o pprorotata­hhoovvaalo­lo , , kkvvůů li li ččeemmuu ž ž nneenní í vvyylolouu­ččeennoo , , žže e bbuudd e e ssttáttu hrozit arbitráží , , ve které by chtěl dvoumiliar­do vé odškodnění. prodej zpracované­ho máku Podnikatel­é manželé Stavjaníko­vi a Josef Pospíšil byli pravomocně odsouzeni k trestům ve výši
5,5 až 10 let ve vězení.
nákup máku 2007: úvěr nákup máku prodej máku 2007: úvěr 2009: úvěr 2010: úvěr mák měl být odeslán ke zpracování a uskladnění HHlalavvnn í í ppoosstata­vvoo u u nnizizoozz­eemmsskk é é skskuuppin­in y y je je ve ve ŠvŠývcýaca­rsrksk u u ondesopura­zveonm ýu ohcnlo ě boadrosonu­zený uhlobaron MMaarree k k ČČmmeejlja­la . . VVyyššeetř­třoovváánn í í mmaakkoovv­ééhh o o oobbcchhoo­dd u u ss e e ppoodd le le nněěhh o o pprorotata­hhoovvaalo­lo , , kkvvůů li li ččeemmuu ž ž nneenní í vvyylolouu­ččeennoo , , žže e bbuudd e e ssttáttu hrozit arbitráží , , ve které by chtěl dvoumiliar­do vé odškodnění. prodej zpracované­ho máku Podnikatel­é manželé Stavjaníko­vi a Josef Pospíšil byli pravomocně odsouzeni k trestům ve výši 5,5 až 10 let ve vězení.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia