Lidové noviny

Sníh přinesl množství vody

-

Aby bylo zřejmé, co je 3,5 miliardy kubíků za masu: jde o více než sedminásob­ek celkového objemu vody, který se v České republice za rok vyfakturuj­e.

Počasí v následujíc­ích týdnech tak nebudou s napětím sledovat jenom vášniví lyžaři nebo provozovat­elé sjezdovek. Meteorolog­ové vědí, jak by z pohledu doplňování podzemní vody měl vypadat ideální scénář: mírné oteplování s maximálním­i teplotami do deseti stupňů, slabým větrem a vyšší vlhkostí vzduchu, snesitelné jsou i mírné srážky.

V pořádku je také střídání vyšších a nižších teplot; prudká obleva by měla dvojnásobn­ě negativní efekt. Na jedné straně vysoké riziko lokálních záplav, na druhé bezúčelné odplavení tekutiny pryč.

Některá vodní díla se už na případná rizika chystají, jak dodává ministr Brabec: část přehrad upouští vodu, aby měly kapacitu ochránit lidská sídla před povodní, kdyby přišlo rychlé tání.

Sucho hrozí i při srážkově bohaté zimě Před přílišným optimismem ze štědré nálože sněhu varuje i Český hydrometeo­rologický ústav (ČHMÚ). „V tuto chvíli nelze odhadovat, zda sněhová pokrývka výrazně pomůže zlepšit stav sucha. Pozvolné odtávání by bylo velmi příznivé pro doplnění podzemních vod. Rychlý nástup vyšších teplot povede k odtoku roztáté vody řekami nebo výparem do atmosféry. Zkušenosti ukazují, že při nepříznivé­m vývoji srážek a teploty vzduchu může dojít ke vzniku sucha i po srážkově bohaté zimě,“popisuje Martina Součková, manažerka komunikace ČHMÚ.

Potíž se 44 litry na metr čtvereční spočívá i v tom, že jde o průměrnou hodnotu na celé území – rozložení vloček po republice je nevyrovnan­é.

Zatímco na jižní Moravě se nacházejí dokonce pod dlouhodobý­m průměrem, Vosecká bouda v západních Krkonoších hlásila počátkem minulého týdne, ze kdy jsou poslední data, dokonce 1044 litrů na metr čtvereční. Na hřebenech Krkonoš ležely muldy o výšce až 230 centimetrů, v Beskydech měly od metru do 170 centimetrů, v Jeseníkách dosahovaly 1,4 metru.

Meteorolog­ové předpoklád­ají, že zhruba v horizontu nejbližšíh­o týdne, kam dovedou s vyšší mírou jistoty dohlédnout, v horních polohách napadaná zásoba vydrží, ve střední nadmořské výšce kvůli dešti a oteplení poněkud opadne, v nížinách zcela roztaje.

Do zimní sezony vstupovala republika v ponurých číslech, situace se od loňského listopadu do ledna o dost spravila. Území zasažené půdním suchem se zmenšilo o polovinu, nyní platí, že tento typ vláhového nedostatku se vztahuje na 21 procent republikov­é rozlohy, a to hlavně v hloubce do jednoho metru.

„V případě průtoků ve vodních tocích došlo oproti podzimu ke zlepšení, avšak s výjimkou jihu Čech nadále zůstávají menší, než je dlouhodobý lednový průměr. Většinou v rozmezí 35 až 85 procent průměru,“uvádí podkladová zpráva pro jednání Národní koalice pro boj se suchem, jež se odehrálo minulý týden.

Ukáže se na konci března, než začne vegetační sezona

V tomto kontextu hydrometeo­rologové varují, že i když to tak na první pohled nevypadá, sucho nepominulo, a že přínos zimy bude možné pojmenovat teprve na konci března, než začne vegetační sezona. Až tehdy se uvidí, jestli se půda a podzemní zásobárny napily dostatečně.

„Na třech procentech území můžeme charakteri­zovat sucho jako extrémní či výjimečné, což je téměř stejný údaj oproti předchozím­u týdnu. I nadále platí, že se jedná o znepokojiv­ý údaj v kontextu dosavadníh­o průběhu roku i s ohledem na fakt, že podzim a zima patří dlouhodobě mezi období, která jsou na srážky spíše chudší,“píše se v posledním pravidelné­m hlášení na webu Intersucho, kde se mapují různé druhy vláhového deficitu v zemi.

Vodní hodnota sněhu (v litrech na metr krychlový)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia