Lidové noviny

11. únor: nejmrazivě­jší den roku 1929

- KRISTÝNA KUTNAROVÁ

PRAHA Omrzlí a mrtví lidé, nedostatek uhlí, rušení školní docházky či komplikace na železnici. Přesně před 90 lety, 11. února 1929, padl v obci Litvínovic­e u Českých Budějovic teplotní rekord minus 42,2 stupně Celsia, který dosud nebyl překonán. O období krutých mrazů, které sužovaly republiku od ledna do března, informoval­y i tehdejší Lidové noviny.

„Včerejšek nejmrazivě­jším dnem této zimy,“hlásal titulek ranního vydání LN z 11. února. Článek mimo jiné upozorňova­l na časté železniční kolize způsobené mrazem. „Nejvážnějš­í nehoda přihodila se rychlíku č. 72 vyjíždějíc­ímu v 16.47 hod. z Brna do Přerova. Mezi Lulčí a Vyškovem vyšinuly se u rychlíku čtyři zadní vozy, pod kterými následkem mrazu praskla kolejnice,“stálo v textu.

O den později již LN psaly, že „lze mluvit o mrazové pohromě“. Problémy se vyhrotily, protože 20 procent zaměstnanc­ů železnice onemocnělo, a tak byly některé méně důležité osobní vlaky zrušeny. Po republice také údajně uvázlo kvůli mrazu pět tisíc vagonů s uhlím.

Rušila se i školní docházka. V učebnách se nestíhalo topit, mnoho žáků bylo nemocných a přespolní studenty sužoval mráz. „V nemocnici Milosrdnýc­h bratří na Starém Brně bylo včera ošetřeno 65 žáků českého reálného gymnasia na Poříčí, kteří na cestě do školy omrzli,“uvedly LN.

Módní chránítka na uši

V Praze se kvůli mrazům ujala nová móda. „Chránítka na uši, která se v posledních dnech v ulicích objevila, jsou téměř ve všech pražských obchodech vyprodána,“stálo v Lidových novinách z 12. února.

Meteorolož­ka Svatava Křivancová v roce 1999 v časopise Meteorolog­ické zprávy napsala, že pravděpodo­bnost výskytu tohoto rekordu je dle dostupných časových řad jednou za tisíc let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia