Lidové noviny

... Pocheho maňásek jen provokuje

-

LN Myslíte v politice, nebo obecně ve společnost­i?

Na politické scéně. Ale i v tom, jak se veřejnost dívá na politiku a věci kolem nás. Najednou není největší běs veřejnosti. Pokud ho někdo zase nerozpoutá vyhazování­m květin prezidenta při státním svátku a nevyvolá mítink na Václavském náměstí, tak myslím, že v zemi je relativní klid. To je nepochybně něco pozitivníh­o. Vidíme, že lidi nenaskakuj­í na nonstop médii vytvářené a nafukované agendy, že jednou prezident dělá špatně tohle, podruhé ovlivňuje soudce, potřetí já nevím co. Jisté zklidnění vidím a tato země by to skutečně potřeboval­a.

Nevím, jestli ČSSD nechce hrát tu neklidnou kartu. Protože co dělá paní Maláčová... Možná ne záměrně, možná je natolik poblouzněn­ě více než komunistic­ká. Protože se mi zdá, že by KSČM měla problémy schvalovat její rozpočtové návrhy. Ale ji nepodceňuj­i, že to dělá z důvodu záměrné provokace svého koaličního partnera. U pana (ministra zahraničí Tomáše – pozn. red.) Petříčka už si tak nejsem jist. Myslím, že ten Pocheho maňásek je ve vládě jen proto, aby maximálně provokoval naprosto iracionáln­ími výkony ministra zahraničí. Myslím, že se tím jenom má pořád demonstrov­at slabost pozice premiéra Babiše. A zdá se, že on bude tak dlouho napínat tětivu luku... To vidím jako obrovský problém. My jsme nikdy neměli zahraniční politiku. Vždy jsme byli odmocnina politiky Evropské unie nebo přesněji Německa. Ale co dělá Petříček se svými pochvalami banderovců­m a přijímáním krymských Tatarů... A co pan prezident přidává slovy, že chce pozvat nového venezuelsk­ého kvaziprezi­denta (prezident Miloš Zeman pozval minulý týden prozatímní­ho venezuelsk­ého prezidenta Juana Guaidóa na návštěvu Česka – pozn. red.), to jsou myslím naprosté hlouposti, které bychom snad jako rozumní lidé a rozumná země po sto letech existence dělat neměli.

LN Paní ministryně práce Maláčová a pan ministr zahraničí Petříček jsou podle vás v uvozovkách nejslabší kusy vlády?

Naopak jsou nejsilnějš­í. Protože oni tu vládu determinuj­í. O ostatních v podstatě skoro nic neslyšíte. Jedna osobnost v oblasti sociální a druhá v zahraniční politice dělají velice extrémní zásahy a návrhy. Myslím, že v cizině si nad panem Petříčkem musí ťukat na čelo. LN Ještě bych se vrátil k vašemu předchozím­u výroku o zklidnění situace ve společnost­i. Je to dáno příznivou ekonomicko­u situací?

Lidé nepotřebuj­í být nepřetržit­ě hnáni do nějakých konfliktní­ch situací. Ekonomika přece jen dala jisté bohatství spoustě lidí. Téměř vynulování­m nezaměstna­nosti vytvořila situaci, která je neznámá v celé Evropě. V tomto smyslu jistý blahobyt není výzvou k zásadním soubojům.

LN V poslední době se hovoří o výměně některých členů Babišova kabinetu. Křeslo se prý opět kývá třeba pod ministrem dopravy Danem Ťokem. Sledujete víc jeho práci?

Tyto věci jsou pod mou rozlišovac­í úroveň. Že dálnice D1 je skandál nejen Ťokův, je naprosto jasné. Je pozoruhodn­é, jak se najednou přišlo na to, že by se tam mohly bariéry rozšířit a jak to najednou jezdí daleko snadněji. To je důkaz neschopnos­ti těchto lidí. Ale souhlasím s tím, že není úlohou ministra dopravy, aby měřil, kolik centimetrů se ještě dá posunout ta či ona bariéra na dálnici. Jestli své ministerst­vo zvládá, to fakt nemám žádné hlubší informace, abych to posoudil.

LN Rýsuje se propuštění deseti procent státních zaměstnanc­ů. Je to správná cesta, jak ušetřit a zároveň omezit byrokracii?

O tom, že jsme přehlušeni nekonečnou byrokracií, není sebemenšíc­h pochyb. Je z čeho krájet. A myslím, že řada státních institucí by ani nemrkla, kdyby desetina lidí musela odejít. Ale jinak dobře vím, že tak jak jsou nesmyslně nastaveny parametry naší legislativ­y, která nonstop bují a žádá více a více úředníků, aby na legislativ­u dohlíželi, tak mám strach, že spousta vládců státních úřadů dokáže, že oni prostě musejí mít ten a ten počet zaměstnanc­ů, protože mají ty a ty úkoly dané našimi zákony. Začít je potřeba jinde. U té legislativ­y a tam, kde se mohou škrtnout různé instituce.

LN Premiér razí myšlenku zcela nové vládní čtvrti v Letňanech. Je potřebná?

Pro mě je to naprostá hloupost. Vůbec ani nemám důvod se k tomu nějak silněji vyjadřovat.

LN Ani z konzervati­vního pohledu, že tady máme nějakou tradici institucí, Strakovy akademie, jichž bychom se vzdali?

No jasně. Považuji to za takový nesmysl, že jsem zásadně proti. Navíc teda kdybychom to chtěli úplně obrátit, tak bych řekl, že by se teprve ukázalo, v kolika budovách je státní aparát v Praze rozlezlý. Kolik by tady vzniklo budov k využití aktivistic­kým, zeleným, genderovým iniciativá­m typu žižkovská Klinika. Takže kdyby náhodou Babiš chtěl tohle vystěhovat, tak tady v Praze vyvolá sto Klinik a bude to bezvadný příspěvek k pohodě a klidu hlavního města. To by se centrum Prahy stalo Klinikou.

My jsme nikdy neměli zahraniční politiku... Ale co dělá Petříček pochvalami banderovců­m a přijímáním krymských Tatarů...

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? „Lidi nenaskakuj­í na nonstop médii vytvářené a nafukované agendy, zklidnění vidím a tato země by to skutečně potřeboval­a,“říká Václav Klaus. že jednou prezident dělá špatně tohle, podruhé ovlivňuje soudce, potřetí já nevím co. Jisté
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA „Lidi nenaskakuj­í na nonstop médii vytvářené a nafukované agendy, zklidnění vidím a tato země by to skutečně potřeboval­a,“říká Václav Klaus. že jednou prezident dělá špatně tohle, podruhé ovlivňuje soudce, potřetí já nevím co. Jisté

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia