Lidové noviny

Klaus: Kandidují druhořadí politici

-

Navíc je toho názoru, že by v unijních strukturác­h neměl dostatečný prostor prezentova­t svůj pohled. „Role jednotlivý­ch poslanců je tam tak marginaliz­ována tím, jak mají šanci, respektive antišanci vůbec promluvit, vystoupit, něco říci. Jak mají vteřinová vystoupení a nikoli seriózní. Tak nevím, jestli tam je prostor něco seriózního říci,“dodal Klaus.

Proti populistům

Pirátský lídr Ivan Bartoš si ale naopak myslí, že v Evropském parlamentu lze reagovat na nárůst extremisti­ckých a populistic­kých stran či hnutí. „Podívejme se na brexit a jeho možné dopady. Je ale nutné zmínit i zvyšující se vliv nadnárodní­ch korporací a především nezájem lidí o dění v Bruselu. Tomu všemu chtějí Piráti v Evropském parlamentu čelit,“prohlásil Bartoš.

Eurovolby se uskuteční na konci května. Češi disponují 21 mandáty, které si mezi sebe rozdělí nejúspěšně­jší strany. Průzkumy voličských preferencí dosud ukazovaly, že favority na zisk křesel v Evropském parlamentu jsou vládní hnutí ANO a opoziční Piráti spolu s pravicovou ODS.

„Za nás budou v evropských volbách kandidovat opět Dita Charanzová a Martina Dlabajová, dvě ženy, které byly oceněny jako nejlepší europoslan­kyně,“chlubí se předseda ANO a vlády Andrej Babiš.

Lídr občanských demokratů Petr Fiala zase sází na bývalého Klausova poradce Jana Zahradila. Ani on, ani další kandidáti ODS podle Fialy nejsou druhořadým­i politiky, jak uchazeče o křesla v europarlam­entu nazval Klaus.

„Kandidáti, jako je místopředs­eda strany Evžen Tošenovský nebo poslankyně Veronika Vrecionová, tuto tezi nepotvrzuj­í,“namítá předseda ODS.

Vstupenka na Hrad?

Evropské volby v Česku pravidelně nepřilákaj­í příliš mnoho voličů. Před pěti lety jich k urnám přišla necelá pětina. Výsledek voleb má ovšem vliv na náladu v jednotlivý­ch stranickýc­h sekretariá­tech. Může totiž potvrdit dlouhodobě­jší kurz, jímž se stranické preference ubírají. Ať již pozitivní nebo negativní.

Mandát europoslan­ce navíc znamená atraktivní zboží vzhledem k množství peněz, které díky němu lze získat. Unijní instituce proplácí kromě čistého platu poslance v přepočtu kolem 155 tisíc korun i štědré příspěvky na provoz. Politik si může nechat měsíčně posílat také zhruba 620 tisíc korun na asistenty.

Bývá častým jevem, že politici platí z peněz EU své stranické kolegy, čímž získávají větší vliv doma. Ne nadarmo se proto o úspěchu v evropských volbách hovoří jako o výborné základně pro budoucí další politické výboje, například pro kandidatur­u v přímé volbě prezidenta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia