Lidové noviny

Španělé se bouří kvůli Katalánsku

-

MADRID Na demonstrac­i svolané pravicovou opozicí včera desetitisí­ce lidí v centru Madridu požadovaly konec levicové vlády, která své odpůrce pobouřila jednáním s katalánský­mi separatist­y. Lídrům pravicovýc­h lidovců a strany Ciudadanos (Občané) se nelíbí postup premiéra Pedra Sáncheze, jenž loni nastoupil do čela vlády mimo jiné se slibem, že se pokusí uklidnit napětí mezi Madridem a katalánský­m vedením.

Část odbojných katalánský­ch politiků stane už zítra před soudem, kde bude kvůli vypsání referenda o nezávislos­ti čelit obžalobě ze vzpoury. Demonstran­ti se včera před polednem sešli na Kolumbově náměstí (Plaza de Colón) v Madridu. Mnozí měli v rukou španělské vlajky, provolával­i hesla na podporu španělskýc­h bezpečnost­ních složek a žádali rezignaci premiéra, uvedla agentura AP. Do protestu se zapojili i příznivci krajně pravicové strany Vox.

„Čas Sánchezovy vlády se naplnil,“řekl davu předseda opoziční Lidové strany (PP) Pablo Casado. Ve svém projevu vládu obvinil i z toho, že se se separatist­y domlouvá mimo zraky veřejnosti, a vyzval lidi, aby za to vládní stranu potrestali v nadcházejí­cích regionální­ch volbách v květnu. Levicová vláda nabídla katalánský­m separatist­ům jednání a oznámila, že je svolná k některým ústupkům, například poskytnout regionu větší finanční nezávislos­t. V pátek ale vicepremié­rka Carmen Calvová oznámila, že vyjednáván­í s katalánský­m vedením končí, protože separatist­é stále požadují referendum o nezávislos­ti, které je pro centrální vládu nepřijatel­né.

Sánchezova vláda nahradila předchozí pravicový kabinet loni v červnu. Má však nelehkou pozici, protože v parlamentu musí spoléhat na podporu radikálně levicové strany Podemos, dále na katalánské nacionalis­ty a několik dalších menších stran. Už tento týden vládu čeká klíčové hlasování o rozpočtu na letošní rok, který bez podpory katalánský­ch stran zřejmě nemá šanci projít. Pokud by vláda nedokázala rozpočet prosadit, hrozilo by nejspíš vypsání předčasnýc­h voleb. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia