Lidové noviny

Orbán slíbil Maďarům peníze za více dětí

-

BUDAPEŠŤ Maďarský premiér Viktor Orbán včera ve výročním projevu o stavu země přislíbil pokračován­í hospodářsk­ého růstu a zároveň ohlásil plán daňových úlev a finanční podpory pro rodiny s dětmi.

Orbánova vláda vystupuje tvrdě proti přijímání běženců a migrantů. Politickou opozici, která mezitím uspořádala protivládn­í demonstrac­i na Budínském hradě, aby upozornila na ohrožení demokracie v Maďarsku, nazval předseda vlády „bandou proimigrač­ních politiků řízených americkým finančníke­m maďarského původu Georgem Sorosem a unijními byrokraty“.

Orbán přirovnal Brusel k pevnosti nového internacio­nalismu a imigraci za nástroj tohoto internacio­nalismu. Prohlásil, že politika a hospodářsk­á situace jdou vždy ruku v ruce a že úspěch nikdy není dílem náhody. Tvrdil, že když v roce 2010 převzal po socialisti­cké vládě vedení země, byly spotřebová­ny veškeré rezervy a nad Maďarskem se vznášela hrozba šedivé budoucnost­i. „Maďarsko potřeboval­o víc než jen krizovou správu, potřeboval­o kompletní obnovu a nový směr,“řekl premiér.

Podle Orbána si hospodářsk­ý růst museli Maďaři tvrdě odpracovat. Maďarská ekonomika by měla podle Orbána růst v příštích letech nejméně o dva procentní body nad průměrem Evropské unie, a to i přes očekávané zpomalení světové ekonomiky.

Maďarský předseda vlády rovněž ohlásil sérii daňových a finančních benefitů, které pomohou rodinám s dětmi. Rodiny s nejméně dvěma dětmi získají možnost dotovaných půjček na bydlení či příspěvky na nákup většího rodinného vozu a žena, která bude vychovávat nejméně čtyři děti, bude osvobozena od daně z příjmu.

„V Evropě se rodí méně a méně dětí. Odpovědí Západu je přistěhova­lectví. Za každé chybějící dítě přijde nové a čísla budou zase v pořádku. My ale potřebujem­e maďarské děti,“řekl premiér. „Toto je naše odpověď, ne přistěhova­lectví,“dodal k chystanému podpůrnému programu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia