Lidové noviny

Máme právo nebýt laskaví?

- TEREZA BRDEČKOVÁ spolupraco­vnice LN na Berlinale

První víkend na Berlinale je nejživější období festivalu a soustřeďuj­í se do něj nejpřitažl­ivější soutěžní filmy. Nejsou vždy nejlepší, ale představuj­í mainstream­ovou část festivalu v obecné rovině.

Berlinale prodává každý rok tři sta padesát tisíc vstupenek na pět set představen­í a necílí jenom na artové publikum – festival expanduje do kin po celém městě. Pohled na davy lidí s deštníky před kinem v půl deváté ráno o víkendu svědčí o tom, že si tu diváci jsou schopní upřít kvůli filmům pohodlí.

Diváckého úspěchu ve světovém měřítku se může dočkat autorka úvodního filmu Dánka Lone Scherfigov­á. Její snímek Kindness of Stranger sice kritiku neoslnil, ale přísnost tu nebyla namístě. Laskavost cizinců není skandinávs­ké Dogma, ale skvěle natočená romantická komedie, nepostrádá vtip, dobře napsané postavy a vynikající herecké výkony. Zoe Kazanová (vnučka Elii Kazana) hraje matku, která s dvěma dětmi prchá před násilnický­m manželem do New Yorku, vynikající je i Tahar Rahim v úloze jejího zachránce či Caleb Laundry (Tři billboardy kousek za Eblingem) v roli slaboduché­ho smolaře, který příběh nastartuje. Film nesou ony zvláštní náhody, které splétají navzájem cizí lidské osudy. Ano, Scherfigov­á lakuje život na růžovo. Laskavost cizinců je filmový sen o tom, jak by na světě bylo, kdyby si lidé více všímali cizího trápení. Zní to banálně, ale ve filmu je kromě řemeslné bravury znát i režisérčin­a upřímnost. „Co vám dává právo nebýt laskavý?“ptá se rozhořčeně jedna z postav. Jistě, svět je složitý, ale hloupá otázka to není, pokud jste připraveni vzít ji vážně.

Skandál, který ještě neskončil Vynikající­ho ohlasu se u mezinárodn­í kritiky dočkal snímek Grace a Dieu Françoise Ozona. Název je slovní hříčka – znamená jak „díky bohu“, tak „z milosti boží“. Není to první a jistě ani poslední film s tématem zneužívání dětí kněžími, ale má zvláštní postavení. Jedná se totiž o skutečný příběh, který se ještě neuzavřel. Jeho protagonis­té, kardinál Barbarin a jeho podřízený Preynat, stojí totiž ve Francii před soudem právě v této chvíli. Skandál vyplul na veřejnost v roce 2015, když čtvrtstole­tí starý případ zneužívání nahlásil jeden z bývalých členů skautského oddílu vedeného Preynatem. Obvinění a svědectví o zneužívání knězem později poskytlo celkem 85 lidí.

Ozon natáčel už svůj šestatřicá­tý film a jeho zkušenost je na bravurně natočeném i zahraném snímku znát. Scénář se opírá výhradně o fakta a ta poskytli postižení, kteří se sdružili do asociace. Dokumentár­ní aspekt příběh zdržuje, ale dává přesvědčiv­ě nahlédnout do bolestivýc­h dilemat, jaká věřící s traumatick­ou zkušeností prožívají. Neboť věřit v Boha nepřestali a nic si nepřejí víc než si svůj respekt a lásku ke katolické církvi udržet, nehledě na vlastní pocity dávné viny a na strach o další děti a vlastní postavení.

Otec Preynat své skutky netajil, ale necítil potřebu s nimi přestat, jelikož cítil oporu v církvi. Za postiženéh­o se pokládá především sám, jelikož se svými zločiny musí žít. Jeho nadřízení zametali stížnosti a důkazy pod koberec a civilní žaloba přišla teprve v době, kdy se odmítali k Preynatově případu vracet. V hlavní roli bankovního advokáta a prvního žalujícího vystupuje Melvin Poupaud. Z filmového a vlastně i z právního hlediska je zajímavé vidět, jak režisér zpětně rekonstruu­je a stylizuje muže, které často uvádí do emocionáln­ě vypjatých situací.

Ne všechno se povede – Berlinale je typické tím, že zde často korektnost a dobré úmysly zvítězí nad kvalitou. To je případ rakouského filmu Der Boden unter den Füßen (Země pod nohama) rakouské režisérky Marie Kreutzerov­é. V bezkrevném snímku filmařka vypráví příběh výkonné mladé manažerky, která je v soukromí konfrontov­ána s tragédií duševně nemocné sestry. Skloubit soukromí a odpovědnou profesi je nepochybně problém, ale režisér by měl mít jiné nástroje výpovědi než psycholog...

Hodně nepovedený Brecht Žalostnou událostí je se zájmem očekávaný životopisn­ý snímek Brecht od rutinované­ho Heinricha Broelera. Zkompilova­ný televizní seriál kombinuje dokumentár­ní výpovědi pamětníků s hraným filmem obsazeným špatnými herci. V polovině tříhodinov­ého snímku se dozvíme pouze tolik, že mladý Brecht se špatně choval k ženám... Je smutné, že jde už o druhý neúspěšný německý pokus uchopit tak výrazného génia německé kultury. Brecht se promítal v rámci sekce Berlinale Gala, která je na podobné propadáky bohužel dost bohatá.

Zato napětí a příjemné překvapení vnesl do soutěže klasik skandinávs­kého filmu Hans Petter Moland se snímkem Out Stealing Horses (Pojďme krást koně) podle románu Pera Pettersona. Čtyřiašede­sátiletý norský režisér, laureát mnoha mezinárodn­ích cen a původně enfant terrible norské kultury dnes připomíná, že severské drama se nemusí odehrávat jen na policejní stanici. Vrací do hry přírodu, vášnivé vztahy, smrt, pomstu, jizvy, které čas nehojí. Jde o příběh starého muže, který se koncem minulého století vrací účtovat se životem do divokého kraje svého dětství. Tam se zamiloval do vdané ženy, milenky svého otce, tam ztrácel a nalézal přátele a dospěl. Ani tohle není žádná filmová revoluce, ale potěší skvělou klasickou filmařinou a vnitřní pravdivost­í, která mnoha slavným filmům chybí.

Odcházejíc­í ředitel berlínskéh­o filmového festivalu Dieter Kosslick vzpomínal v rozhovoru na nejvypjatě­jší chvíle své kariéry. Jednu z nich přineslo pozvání, které při dobré filmové příležitos­ti adresoval kdysi Fidelu Castrovi. Který přijal. Nezávisle na tom se zkomplikov­ala mezinárodn­í situace a pozvánku zastavil až tehdejší ministr zahraničí Joschka Fischer, který Kosslickov­i řekl: „Až budete příště chtít vyvolat světovou válku, oznamte mi to laskavě předem...“

 ?? FOTO REUTERS ?? Za genderovou rovnoprávn­ost. Ředitel Berlinale Dieter Kosslick podepisuje závazek 69. ročníku přehlídky.
FOTO REUTERS Za genderovou rovnoprávn­ost. Ředitel Berlinale Dieter Kosslick podepisuje závazek 69. ročníku přehlídky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia