Lidové noviny

Zemřel herec a dabér Petr Oliva

-

PRAHA Ve věku 75 let zemřel v sobotu herec a dabér Petr Oliva. V dabingu propůjčil hlas například Pierru Richardovi, Robertu Redfordovi, Paolu Villaggimu či Lewisi Collinsovi alias Bodiemu z britského seriálu Profesioná­lové.

Petr Oliva, který by 14. února oslavil 76. narozeniny, byl absolvente­m pražské DAMU. Do prvního angažmá nastoupil do Divadla Jaroslava Průchy v Kladně, poté na dvacet let zakotvil v pražském Divadle E. F. Buriana, kde účinkoval mimo jiné ve hrách Peer Gynt, Král Lear, Rváč nebo Žebrácká opera. Působil tu do roku 1991, poté hrál na několika menších pražských scénách a krátce provozoval i vlastní divadlo.

Jako filmový herec debutoval rolí odbojáře ve snímku Jiřího Sequense Atentát z roku 1964. Poté pracoval především v televizi, známý je například z normalizač­ních seriálů Třicet případů majora Zemana, Okres na severu či Sanitka. Mnoho rolí získal také v televizníc­h filmech, například ve snímcích Podnájemní­ci (1976) a Dopis psaný španělsky (1980), z novějších například v detektivce Nepodepsan­ý knoflík (2003). Naposledy se objevil ve slovenském povídkovém filmu Tajemství pouze služební (2016).

Největší uplatnění našel Petr Oliva jako dabér. Jenom Pierra Richarda namluvil ve zhruba třiceti filmech. Agenta služby CI5 z britského seriálu Profesioná­lové nadaboval Petr Oliva nejprve v 80. letech a poté znovu, když seriál v roce 1996 koupila televize Nova. V roce 2015 získal Cenu Františka Filipovské­ho za celoživotn­í herecké mistrovstv­í v dabingu. kul, čtk

 ?? FOTO ČTK ?? Mistr dabingu. z roku 2015. Petr Oliva na snímku
FOTO ČTK Mistr dabingu. z roku 2015. Petr Oliva na snímku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia