Lidové noviny

Struktury a ornamenty Čestmíra Janoška

- JIŘÍ MACHALICKÝ

VGalerii U Betlémské kaple začala výstava Čestmíra Janoška, malíře, který jako řada dalších umělců odešel po okupaci Českoslove­nska vojsky Varšavské smlouvy do zahraničí. Patřil k těm, kteří od konce padesátých let významně přispěli k vývoji českého experiment­álního umění. Došel k osobitému pohledu na tehdejší realitu a s ním spojeným původním technickým postupům, kterými významně přispěl k české experiment­ální tvorbě šedesátých let.

Čestmír Janošek patřil k těm umělcům, kteří se tehdy po období izolace dokázali včlenit do mezinárodn­ího vývoje a kteří osobitě rozvíjeli možnosti širokého proudu informelu. Přátelil se s dalšími osobnostmi českého umění, jako byli Vladimír Boudník, Zdeněk Beran nebo Mikuláš Medek, do jejichž okruhu se přirozeně vřadil. Stejně jako oni projevil výrazný smysl pro objevování vlastních metod, které mu dovolovaly neobvyklý a přitom pro svou dobu příznačný způsob vyjádření. Na výstavě je jeho tvorba zastoupená několika důležitými okruhy, v nichž se proměňoval jeho vyhraněný názor. Pozoruhodn­é jsou „mrazovky“, které se podobají strukturám „kresleným“mrazem na sklo. Také by takto vzniklé volně utvářené struktury mohly být výsledkem přírodních či chemických procesů. Připomínaj­í i křehké a proměnlivé, až secesně laděné ornamenty.

Tajuplné „sazovky“

Jiným postupem, jejž autor objevil, jsou „sazovky“, blízké kompozicím Hanse Hartunga, v nichž jemné a zároveň ostře vedené linie tvoří hustou síť v černé ploše. Skutečný technický základ těchto experiment­ů ovšem zůstává záhadou, Janošek ho totiž nikdy neprozradi­l. Zkoušel však i další metody, kombinoval také olejomalbu s koláží nebo průmyslový­mi laky. Vytvářel i asambláže, v nichž struktura pronikla do prostoru.

V některých obrazech došel k čistému informelu, v jiných se zcela nevzdal zjednoduše­né figury, v níž zdůraznil její charakteri­stické rysy. A za pozornost stojí i umělcova grafika. Zajímavé jsou monotypy, ve kterých uplatnil výrazné gesto nebo v nichž jen lehce naznačil tvary postav v jakýchsi znacích, jako by navázal na Paula Kleea. Zajímavá je kolekce informelní­ch fotografií, v nichž se prosadilo výrazné gesto a zároveň smysl pro světelné proměny.

Pro Čestmíra Janoška byla důležitá účast na neoficiáln­ích výstavách – Konfrontac­ích, které se konaly v pražských ateliérech v roce 1960 a kde se setkávaly výrazné osobnosti tehdejší nastupujíc­í generace. V 60. letech zažíval Janošek, podobně jako řada dalších umělců, své nejšťastně­jší tvůrčí období, v němž vycházel z prostředí, které mu bylo přes všechny potíže blízké. Po odchodu do Německa se se svou ženou, výtvarnicí Evou Janoškovou, usadil v Kolíně nad Rýnem, kde mu nikdo nebránil ve svobodném uměleckém vyjádření. Jeho tvorba se ovšem v následujíc­ích obdobích vyvíjela pod jinými vlivy a odlišným směrem než v Praze. Nedosáhl už takových tvůrčích vrcholů jako dřív, jeho novější tvorba už nepůsobí tak soustředěn­ě a přitom hravě, nedochází v ní už k tak spontánní a přirozené reakci na prostředí. Výstava nám tedy dovoluje nahlédnout do jeho dílny v období, kdy se utvářel a dozrával jeho pohled na svět a kdy se vřazoval do celkových mezinárodn­ích souvislost­í přes všechny překážky, které tehdejší situace v naší společnost­i přinášela.

Čestmír Janošek: 1958–1968

Galerie Na Betlémském náměstí, Praha, do 24. 2.

 ?? REPRO LN ?? Neobvyklé a zároveň pro svou dobu příznačné Janoška jsou vyjadřovac­í prostředky Čestmíra
REPRO LN Neobvyklé a zároveň pro svou dobu příznačné Janoška jsou vyjadřovac­í prostředky Čestmíra

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia