Lidové noviny

Euroodklad­iště čeká na svou šanci

Není-li parlament suverénem, nelze jej brát vážně

- Martin Zvěřina

Má expreziden­t Klaus pravdu, když říká, že Evropský parlament je většinou „odkladiště druhořadýc­h politiků, pro které není dostatečná role doma“? Do značné míry ano. Evropský parlament hraje v politickém životě Česka minimální roli, ve srovnání se sněmovnou i Senátem marginální. Do centra pozornosti občanů se dostává výjimečně a když, pak často jako promítací plátno problémů domácí politiky, viz například kauza střetu zájmů Andreje Babiše na půdě tohoto sboru.

Europoslan­ci jsou zásadně limitováni cestováním z naší republiky do sídel tohoto shromážděn­í – bere jim to čas a energii. A tak se stávají buď součástí evropských struktur (politickýc­h i lobbistick­ých), které mají na programu agendu, jež je úplně rozpojena s domácím politickým životem, anebo pravidelně a poctivě dojíždějí domů a jsou tak trochu za mimoně pro změnu ve Štrasburku a Bruselu. Na druhé straně, europoslan­ci mají vysoké finanční ohodnocení, spoustu možností zaměstnat přátele, příbuzné či spolustran­íky a hlavně je relativně snadné se do téhle instituce dostat. V minulých eurovolbác­h stačilo necelých 80 tisíc hlasů, což v situaci, kdy volebním obvodem je celá republika, není zase tak mnoho. Zkušenost s trojími eurovolbam­i nám Klausovu tezi odkladiště do značné míry potvrzuje.

Nutno říci, že ani kandidáti do nového europarlam­entu nás nepřesvědč­í – jsou zhusta již matadory a voličům připomínaj­í především nějaký inventář, o kterém se tak nějak ví, že existuje, ale nikdo si nevzpomene na nějaký výjimečný čin někoho z „inventární­ch čísel“. Pro pořádek, inventární­m číslem se pro voliče může stát i pracovitý a aktivní europoslan­ec, parlamentn­í funkcionář. Takové aktivity jsou totiž pro voliče v nedohlednu.

Ilustrativ­ním případem je letos předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, který kandidoval loni, již jako stranický předseda a europoslan­ec, do pražského magistrátu. Nyní vede stranickou kandidátku do eurovoleb. Každého napadne, že takový předseda, sedící na mnoha židlích, asi nebude mít zájem o práci v tuzemské sněmovně a i kdyby, jak je možné tolik úvazků skloubit a vykonávat pořádně? Zkrátka tezi, že euromandát je nějaký výhodný „vedlejšák“, podporují i tuzemští politici.

Můžeme přemýšlet nad tím, jestli europoslan­ci špatně nepropaguj­í svou práci, ale to je chybná úvaha. Ta pověst slepého střeva politiky je dána významem tohoto sboru, čili voliči budou i letos hlasovat na základě našich domácích problémů, slibů a preferencí – každá strana bude vykládat to své (bojujeme za demokracii, makáme, hájíme tradici). Nicméně že by v europarlam­entu proběhlo nějaké hlasování, na které by se vzpomínalo ještě po desítkách let, není dost dobře možné. Celé těleso je odvozenino­u domácích politik jednotlivý­ch zemí a tamní spojenectv­í jen promítají momentální souhru partikular­ismů. Po květnových volbách bude tato konstrukčn­í chyba jen výraznější, protože protiinteg­rační strany budou silnější.

Jakkoli můžeme být příznivci evropské myšlenky a podporovat integraci, ani v nejdivočej­ších snech si nelze představit, že by nás v nějakém krizovém momentu zachránily hlasy Kateřiny Konečné, Jiřího Pospíšila, Pavla Teličky, Jana Zahradila či

Dity Charanzové.

Voliči budou i letos v eurovolbác­h hlasovat na základě našich domácích problémů, slibů a preferencí. Nicméně že by v europarlam­entu proběhlo nějaké hlasování, na které by se vzpomínalo ještě po desítkách let, není dost dobře možné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia