Lidové noviny

Indiáni po česku

- MARTIN RYCHLÍK redaktor LN

Obě dvě „etnografic­ká“muzea spadající pod Národní muzeum v Praze – tedy Národopisn­é muzeum (věnující se domácímu národopisu, takzvaně Volkskunde) a Náprstkovo muzeum (zabývající se mimoevrops­kými etniky, Völkerkund­e) – nyní lákají na atraktivní výstavy.

Zatímco první jmenované muzeum zve na expozici Století trampingu až do dubna 2020, tak v domě U Halánků se chýlí ke konci prodlužova­né výstavy o indiánech: Indiáni Severní Ameriky skončí již příští neděli 17. února a obsáhlejší část nazvaná Indiáni Jižní Ameriky dobíhá do 28. dubna. Základem jsou sběry českých cestovatel­ů: Náprstka, Vráze, Friče, Stuchlíka či Šolce. A zájem je slušný; ještě včera se u šaten tísnila i řada kočárků.

Co obě muzejní akce spojuje, jsou povedené katalogy.

Ten trampský, který se již dočkal i dotisku, má 124 stran a připravil jej etnolog Jan Pohunek s přezdívkou Přebral. Obsahuje fůru fotografií z dějin trampského hnutí, z nichž je kromě jiného vidět, jak romantizov­aní indiáni české tuláky fascinoval­i. Příkladem budiž indiánem ozdobená kytara prvorepubl­ikového trampa Unkase z Osady hvězd (1923), vlajka s náčelníkem v péřové čelence z pěveckých soutěží (1932), četné kresby vigvamů v kronikách (1952), vestičky s třásněmi (1976) anebo i doma vyrobená kánoe, žebrovka, na níž se jeden tramp plavil po Vltavě až do roku 2014.

Náprstkové se též blýskli a po 29 korunách (!) nabízejí dva sešitky jak o severoamer­ických, tak jihoameric­kých indiánech. Autorkou prvního je amerikanis­tka Kateřina Klápšťová, druhý katalog připravila antropolož­ka Ludmila Škrabáková, jež také podnikla výzkumy v Amazonii. Z těchto etnicky pestrých oblastí pocházejí i patrně nejpůsobiv­ější artefakty: péřové čelenky a ozdoby Šuárů (Jívarů) a Munduruků, kteří shodně odnímali sokům hlavy jako trofeje...

Právě zmenšené šuárské hlavičky (tsantsa), odedávna lákadlo „Náprstkáče“, jsou rozumně vystaveny ve vyšších vitrínách a mumifikova­ná hlava ženy z Chile je překryta černým hávem, takže lidské ostatky neděsí nejmenší návštěvník­y.

Na děti je tu ostatně pamatováno daleko víc nežli kdysi, za „komančů“. Rodičům je k ruce letáček s hrami, kvízy a tipy, jak děti pěkně zabavit při cestě muzeem, které je zase o bizoní chlup interaktiv­nější: prckové si mohou v sále s Eskymáky chytat ryby z díry v ledu, v jihoameric­ké džungli se dá i pěkně zabubnovat na stoličku anebo navazovat incké provázkové písmo (kipu). Ač lze tušit moderní muzejnický směr, není vše úplně ideální: nejen děti se třeba zvědavě ptají ostrahy, proč to krásné a veliké, několikame­trové iglú zabírá v místnosti tóóólik místa, když se do něj nedá vůbec vlézt?!

O to až tolik nejde.

Všechny jmenované výstavy jsou hezkým příkladem, jak lze z „mrtvých“sbírkových fondů připravit živoucí akce, které své návštěvník­y pobaví i nenásilně vzdělají.

Na děti je v „Náprstkáči“pamatováno daleko víc nežli kdysi za „komančů“. Rodičům je k ruce letáček s hrami, kvízy a tipy, jak děti pěkně zabavit při cestě muzeem, které je zase o bizoní chlup interaktiv­nější.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia