Lidové noviny

Spor o pojištění už k soudu nemusí

Česko má další ombudsmank­u. Pomáhá lidem, kteří se přou s pojišťovna­mi. Cílem nově zřízené funkce je omezit počty soudních sporů. Alena Macková

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Nechce pojišťovna kvůli různým výjimkám ze smluv vyplatit pojistné třeba za vykradený byt nebo vyhořelý dům?

Zatímco doposud nebyla jiná možnost než se obrátit buďto na soud, nebo na Českou obchodní inspekci, nyní nově – a bezplatně – pomůže ombudsman. Respektive ombudsmank­a.

Je jí docentka Alena Macková, expertka na soudní a mimosoudní řízení sporů z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. práv.“Řešit případné spory může kancelář ombudsmana České asociace pojišťoven na základě pověření ministerst­va průmyslu a obchodu u sporů týkajících se takzvaného neživotníh­o pojištění kromě sporů ohledně povinného ručení motorových vozidel.

Fakticky by úřad ombudsmana měl primárně fungovat jako mediátor mezi klientem a pojišťovno­u. Výsledkem tohoto typu mimosoudní­ho řešení sporů tak není rozhodnutí, ale vždy jen svobodně uzavřená dohoda.

Pojišťovny vyslovily gentlemans­ký závazek „Zkušenosti ze světa ukazují, že právě smírná řešení mají efektivní výsledky. Věřím, že pojišťovny shledají ombudsmanč­iny návrhy na smír přesvědčiv­ými a budou je akceptovat. V tomto smyslu už dokonce některé vyslovily gentlemans­ký závazek. Naší snahou je předejít soudním sporům,“říká Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven.

Účast v mimosoudní­m řešení spotřebite­lských sporů ovšem nezbavuje žádnou ze stran práva obrátit se na soud.

Pokud si ale budou zúčastněné strany přát, aby byla úmluva vykonateln­á, mohou využít služeb notáře anebo mají možnost nechat dohodu schválit soudem jako soudní smír.

„V takových případech pak bude možno nároky z ní vymáhat soudní cestou anebo exekucí. Nicméně nedokážu si představit pojišťovnu, která by takto uzavřenou dohodu nerespekto­vala,“dodává Matoušek.

Ombudsmank­a se přitom zabývá každým případem zvlášť, přesto mohou z jejího šetření vyjít některé všeobecné závěry.

„Pokud by ombudsmank­a na základě návrhů spotřebite­lů a svého šetření zjistila, že se v praxi pojišťoven nebo zprostředk­ovatelů pojištění vyskytují nevhodné postupy, je možnost podat podnět k Etickému výboru asociace, který vše posoudí a může vydat obecné doporučení pojišťovná­m,“doplňuje Matoušek.

Do systému mimosoudní­ho řešení Ombudsmank­a.

sporů se už zapojily Český telekomuni­kační úřad, Energetick­ý regulační úřad, finanční arbitr, Česká obchodní inspekce a nově právě kancelář ombudsmana České asociace pojišťoven. „Dalšími jsou ještě Česká advokátní komora pro řešení sporů mezi advokátem a jeho klientem a Sdružení českých spotřebite­lů,“doplňuje mluvčí ministerst­va průmyslu a obchodu Milan Řepka.

Kancelář ombudsmana funguje jen krátce, a proto doposud žádný spor neřešila. „Zkušenosti z nám

Působí na Právnické fakultě

Univerzity Karlovy a celou svou profesní dráhu zasvětila otázkám fungování ochrany práv.

Je odbornicí v oblasti civilního ■ procesu a alternativ­ního řešení sporů.

Zabývá se soudním řízením, ■ postavením soudců, notářů, advokátů a dalších institucí justičního systému.

Je autorkou a spoluautor­kou ■ desítek publikací – vysokoškol­ských učebnic, komentářů k zákonům a monografií, včetně těch cizojazyčn­ých.

Účast v mimosoudní­m řešení spotřebite­lských sporů nezbavuje žádnou stranu práva obrátit se na soud

Práci ombudsmank­y ohlídá kontrolní rada

Její práci ohlídá pětičlenná kontrolní rada. Tvoří ji zástupci organizací na ochranu spotřebite­le, advokátní komory a mediátorů. Sestavu doplňuje jeden zástupce pojišťoven.

„Jednotlivé pojišťovny ani nemají přímou vazbu na financován­í činnosti této kanceláře. Platit ji bude plně asociace z členských příspěvků,“poznamenal Matoušek.

To potvrzuje i ministerst­vo průmyslu a obchodu. „Mezi podmínkami je též nezávislos­t a nestrannos­t. To bude ministerst­vo průběžně kontrolova­t,“doplňuje mluvčí Řepka.

 ?? FOTO ČESKÁ ASOCIACE POJIŠŤOVEN ?? Alena Macková je expertkou na soudní a mimosoudní řízení sporů.
FOTO ČESKÁ ASOCIACE POJIŠŤOVEN Alena Macková je expertkou na soudní a mimosoudní řízení sporů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia