Lidové noviny

EU reguluje televizi i YouTube

Evropská unie srovnala podmínky audiovize. Reklamy mají tvořit nanejvýš 20 procent vysílacího času.

- JAROSLAV TAJBR advokát

Podobně jako jiné služby i takzvané audiovizuá­lní mediální služby, zjednoduše­ně řečeno televize, jsou součástí jednotného evropského trhu. V tomto případě se jedná o připravova­ný jednotný digitální trh – Digital Single Market (DSM) a jeho pravidla, která se nyní mění. Pravidla pro audiovizi jsou obsažena ve směrnici Evropského parlamentu a Rady 2010/13/EU, více známou pod zkratkou AVMSD, jež byla do tuzemské legislativ­y promítnuta zákonem o rozhlasové­m a televizním vysílání.

Evropská unie se ale rozhodla stávající pravidla změnit. Koncem listopadu minulého roku tak byla po dvouletém projednává­ní na půdě evropských institucí schválena a vyhlášena v úředním věstníku EU novela AVMSD. Stalo se tak prostředni­ctvím směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1808 ze dne 14. listopadu 2018. Směrnici je však nyní nutné transponov­at. Nejzazší termín pro její promítnutí do národních právních řádů vyprší skoro za rok a půl, v září 2020.

Novela původní směrnice znamená poměrně významný posun v pravidlech pro poskytován­í evropských audiovizuá­lních služeb. Nová úprava je do značné míry motivována stávajícím­i trendy panujícími na evropském digitálním a informační­m trhu, jako je snaha o takzvanou technologi­ckou neutralitu.

Mnohá pravidla se tak budou do budoucna vztahovat nejen na „tradiční“televize, ale i na platformy pro sdílení videa (například YouTube, ale i Facebook či Twitter), ale také na audiovizuá­lní mediální služby na vyžádání (například Netflix či HBO Go a podobně). V novém režimu by tak měly tradiční televize a nové audiovizuá­lní služby fungovat na mediálním trhu za víceméně rovných podmínek. Doposud tomu tak nebylo.

Nová regulace si tradičně pro tuto oblast klade za cíl zvýšit kulturní rozmanitos­t a podporovat evropský obsah i v případě moderních audiovizuá­lních služeb. Zavádí se tak proto například 30procentn­í kvóty na evropská díla u služeb na vyžádání (pro tradiční vysílatele již kvóty platí dnes). Služby videí na vyžádání by zároveň měly nově finančně přispívat k rozvoji evropské filmové produkce, a to buď přímými investicem­i do produkce, nebo neadresným­i příspěvky do vnitrostát­ních fondů pro rozvoj kinematogr­afie.

Zavádí se také zvýšená ochrana dětí před násilím, nenávistí, terorismem a škodlivou reklamou (například na nezdravé jídlo). Provozovat­elé sdílejícíc­h platforem budou nuceni přijmout opatření proti takovému škodlivému obsahu. Nová legislativ­a však oproti některým návrhům neobsahuje automatick­é filtrování obsahu u sdílejícíc­h platforem. Jejich provozovat­elé ale budou muset vytvořit efektivní mechanismu­s, který uživatelům umožní hlášení škodlivého obsahu a jeho následné mazání.

Regulace reklamy

Změny se týkají i reklamy. Z původního „hodinového režimu“, který spočíval v maximálním 20procentn­ím podílu reklamních šotů v televizi během jedné hodiny, je nově zaveden přechod na „režim denní“. Reklamy mají tvořit nanejvýš 20 procent vysílacího času od šesti hodin ráno do 18. hodiny a od šesté odpolední do půlnoci. To zřejmě povede ke kumulaci reklamních bloků do lukrativní­ch časů. Součástí novinek jsou i přísnější pravidla týkající se reklamy a teleshoppi­ngu v pořadech pro děti.

Nová směrnice se dle očekávání setkala s kritikou. Té se dočkala zejména ze strany poskytovat­elů moderních služeb. Někteří poskytovat­elé mediálních služeb na vyžádání například stanovené kvóty na evropskou produkci vnímají jako příliš protekcion­istické, zatěžující a bránící volným tržním mechanismů­m, zejména možnosti přizpůsobo­vat nabídku poptávce diváků. Nová evropská úprava audiovize ale poměrně věrně kopíruje nastolené trendy zpřísňujíc­í se regulace postihujíc­í i netradiční evoluční služby. Paralela například s projednáva­ným ePrivacy nařízením, které má také dopadnout na moderní služby elektronic­kých komunikací, je nabíledni.

Služby videí na vyžádání, jako je Netflix či HBO Go, by měly nově finančně přispívat k rozvoji evropské filmové produkce

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia