Lidové noviny

Drama zvládly Rumunky

České tenistky končí v 1. kole Fed Cupu, když doma podlehly Rumunkám 2:3 na zápasy

- ANTONÍN VAVRDA zpravodaj LN v Ostravě

OSTRAVA Od roku 2011 vyhrály svěřenkyně nehrajícíh­o kapitána Petra Pály šestkrát tenisovou týmovou soutěž. Mezi lety 2014 a 2016 panovaly dokonce tři roky v řadě. Jenže v únoru 2019 narazily v ostravské aréně na skvěle připravené Rumunky, které táhla bývalá světová jednička Simona Halepová, aktuálně třetí hráčka žebříčku WTA.

Sedmadvace­tiletá rodačka z Constanty nejprve v sobotu vyprovodil­a z kurtu Kateřinu Siniakovou 6:4 a 6:0. Včera pak za stavu 1:1 na zápasy zdolala v nádherné třísetové bitvě týmových jedniček Karolínu Plíškovou 6:4, 5:7 a 6:4.

Plíšková se nemohla příliš opřít o servis, celkem ho během zápasu sedmkrát ztratila. „Ona můj servis velmi dobře četla, takže jsem neměla tolik přímých bodů, jak jsem zvyklá. Odehrála pár skvělých úderů. Myslím, že hrála výborně,“řekla Češka.

„Ve druhém setu to bylo hodně složité, Karolína hrála opravdu dobře. Ale když jsem získala na úvod třetí sady brejk, uklidnila jsem se,“pronesla po zápase Halepová, vítězka French Open.

A následně dodala: „Je to mé nejcennějš­í vítězství ve fedcupové kariéře. Češky jsou v této soutěži neskutečně silné. Moc si ho cením.“Mimochodem, bylo její celkově už dvacáté v této soutěži.

Poté usedla v černé mikině a teplácích mezi své parťačky, aby fandila z první řady krajankám Irině-Camelii Beguové a Monice Niculescuo­vé v závěrečném deblu, který svojí výhrou 2:0 na sety zajistila proti Mihaele Buzarnescu­ové česká dvojka Kateřina Siniaková.

Ta se mohla stát hrdinkou ostravskéh­o dramatu. Ve Fed Cupu debutující parťačkou Barborou Krejčíkovo­u stanula právě proti Beguové a Niculescuo­vé. „Ne, nemám v plánu hrát. Máme silný tým, kterému věřím, holky to zvládnou,“pronesla před čtyřhrou Halepová, aby odvrátila spekulace, že by sama nastoupila.

V prvním setu to na prorocká slova nevypadalo. Nejlepší deblový pár současnost­i dvakrát prolomil servis soupeřek. Pokaždé sice brejk vzápětí ztratil, ovšem ve zkrácené hře Češky dominovaly, když ho opanovaly 7:2.

Jenže hned v úvodu druhé sady si Rumunky vypracoval­y brejk, který udržely. A ve třetí opět měly navrch. Češky hnané skvělými fanoušky ve vyprodané Ostravar Areně srovnaly na 4:4 a na servis šla Siniaková. Přišla o něj čistou hrou a Beguová poté na podání dovedla Rumunky do semifinále proti Francii.

„Za rozhodnutí­m postavit Katku si stojím,“řekl po vyřazení České televizi nehrající kapitán Petr Pála. „Jednou to přijít muselo, hodně takto vyrovnanýc­h duelů jsme dokázali vyhrát, nebo dokonce otočit. Nešlo to donekonečn­a. Musíme prohru přijmout s pokorou,“přidal.

Češky se tak poprvé od roku 1994, kdy prohrály 0:3 s Američanka­mi, loučí v elitní skupině Fed Cupu s týmovou soutěží už po prvním kole.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia