Lidové noviny

Slavia vede už o šest bodů

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Fotbalisté Plzně ve 20. kole fotbalové ligy jen remizovali v Mladé Boleslavi. Slavia, která porazila Teplice, tak má v čele tabulky už šestibodov­ý náskok. O výsledcích obou zápasů rozhodly pokutové kopy.

PRAHA Ligové jaro se teprve začalo rozjíždět a boj o titul už zaznamenal posun. Fotbalisté Plzně totiž v sobotu ztratili na hřišti v Mladé Boleslavi, s níž remizovali 1:1.

Západočeši přitom od 37. minuty vedli, když se o jejich úvodní jarní gól postaralo duo zimních posil. Hosté poté, co získali na polovině míč, přešli rychle do útoku, Kayamba nacentrova­l do pokutového území, kde se k přesné hlavičce dostal Beauguel.

„Před zápasem jsem říkal Kayambovi, aby ve chvíli, kdy může centrovat, příliš nečekal a hned mi nahrál, že se tam pokusím být. Dal mi perfektní míč a mně stačilo jen nastavit hlavu. Jsem za gól rád,“uvedl Jean-David Beauguel, jenž se trefil už podesáté v sezoně.

Boleslav však inkasovaná branka na kolena nedostala a dál pokračoval­a v aktivní hře. Hrozil především kanonýr Komličenko. V 71. minutě byli domácí odměněni. Hubník při nepřehledn­é situaci v pokutovém území podrazil Komličenka a rozhodčí Julínek po dlouhém zkoumání videa nařídil penaltu. Tu proměnil sám faulovaný Komličenko.

„Mladá Boleslav byla v některých věcech důraznější. Měli tentokrát obrovskou chuť do soubojů, těžili z toho, že si vytvořili územní převahu, ze které přišla penalta,“hodnotil plzeňský trenér Pavel Vrba.

Dvě hodiny poté se dozvěděl, že jeho tým ztrácí na vedoucí Slavii už šest bodů. Sešívaní totiž na rozdíl od Viktorie svůj duel proti Teplicím zvládli.

V Edenu se na gól čekalo do 83. minuty, i když šancí vyprodukov­ala obě mužstva řadu. Hned čtyřikrát, dvakrát na každé straně, zněla za gólmany branková konstrukce. Nejpěkněji vypadaly Škodovy nůžky, které skončily na břevně.

Až sedm minut před koncem pohnul bezbrankov­ým skóre Souček. Ze značky pokutového kopu potrestal Jeřábkovo zatažení Škody. Slavia zahrávala už jedenáctou penaltu v ligové sezoně a Souček ji proměnil po vzoru Antonína Panenky dloubákem doprostřed brány. „Říkal jsem si, že to byla moje první penalta v lize a gólman mě nezná a skočí. Naštěstí skočil,“řekl Tomáš Souček

k vítěznému gólu. „Kdyby šel Škoda, zkusil bych zůstal stát. Asi bych vypadal jako pitomec, kdyby to dal k tyči, ale od Součka jsem to nečekal,“přiznal teplický brankář Tomáš Grigar.

Slávistick­á radost ještě nestačila doznít a domácí své vedení zvýšili. Hned po rozehrávce Severočeši ztratili míč, střídající Van Buren, který v lize nastoupil poprvé od března, se prosmýkl až před brankáře a překonal Grigara podruhé.

„Nebudu zastírat, že je pro nás příjemné, že jsme bodovali naplno a soupeř (Plzeň) ne. Pro nás bylo ale hlavně důležité první zápas po zimě zvládnout a dobře se nastartova­t,“těšilo slávistick­ého kouče Jindřicha Trpišovské­ho.

Z nejbližšíc­h pronásledo­vatelů předního dua se nejlépe ukázal Jablonec (2:1 v Olomouci), jenž přitom v zimě přišel o tři klíčové hráče. Naproti tomu Sparta působila proti Bohemians hodně bezradně a zachránila ji až penalta v nastavení, kterou nadvakrát proměnil Frýdek.

 ?? FOTO MAFRA – ONDŘEJ BIČIŠTĚ ?? slaví proměněnou penaltu, kterou kopl dloubákem doprostřed branky. Slavia díky jeho trefě porazila Teplice.
FOTO MAFRA – ONDŘEJ BIČIŠTĚ slaví proměněnou penaltu, kterou kopl dloubákem doprostřed branky. Slavia díky jeho trefě porazila Teplice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia