Lidové noviny

Nečekaný triumf po 25 letech

I přes porážku 1:3 v závěrečném zápase s Ruskem ovládli čeští hokejisté Švédské hry. Poprvé od roku 1994

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

STOCKHOLM/PRAHA Přestože odjížděla česká reprezenta­ce na Švédské hry coby outsider, nakonec překvapivě odváží turnajový triumf. Nic na tom nezměnila ani nedělní porážka se suverénním lídrem probíhajíc­ího ročníku Euro Hockey Tour Ruskem 1:3. Po čtvrteční výhře nad domácími Švédy 5:2 totiž svěřenci kouče Miloše Říhy v sobotu porazili 3:1 Finy a s předstihem tak slavili první vítězství na turnaji od roku 1994 a ve 27. ročníku teprve druhý český primát.

Přitom Češi po loňském triumfu na Českých hrách v Pardubicíc­h skončili na všech dalších třech turnajích Euro Hockey Tour poslední, takže se jim příliš nevěřilo. Jenže parta kolem nejprodukt­ivnějších hráčů extraligy Kvapila, Gulaše a Holíka nečekaně zaskočila oba severské týmy.

„Kromě prvních deseti minut, kdy to kluci chtěli hrát trošku z taktiky a bez nohou a měli tam Finové trošku navrch, jsme zápas měli totálně pod kontrolou. Dobře jsme bruslili, začali jsme dohrávat soupeře. Finové si moc nevěděli rady s naší obranou, nedokázali na to zareagovat. Kluci šlapali, byl to naprosto týmový výkon, podpořený vynikající­m brankářem (Romanem Willem),“rozplýval se Říha po sobotní výhře nad Finskem.

Pochvalova­l si, jak konečně fungoval v týmu mix zkušených a mladých hráčů. „Proto jsme ty kluky brali. Když jsme nastupoval­i na reprezenta­ční lavičku, avizovali jsme, že chceme, aby ti starší dávali mladým školu. Aby se střední a mladá generace měla od koho učit. Myslím, že tyhle dva zápasy (se Švédskem a Finskem) to jednoznačn­ě ukázaly,“dodal Říha.

Proti Rusku se však musel obejít bez kompletníh­o prvního útoku Gulaš–Kovář–Sekáč, kteří si už dnes musí plnit své klubové povinnosti. A i když Češi vedli od 29. minuty díky trefě Tomáše Zohorny, Rusové třemi góly nedělní duel otočili ve svůj prospěch.

„Myslím, že dnes to bylo o hlavách. My jsme v nich byli o dvacet procent méně připravení, než jak jsme se připravili na ty předchozí dva zápasy se Švédskem a Finskem. A fakt, že nám odjeli hráči nejlepší řady, nás vůbec neomlouvá. Od těch, co tu zůstali, jsem čekal, že se budou chtít ukázat víc. To mě trošku zklamalo,“mrzelo kouče českého týmu.

Češi tak v tabulce Euro Hockey Tour ztrácejí na vedoucí Rusy osm bodů. „Myslím, že jsme hráli dobře do té doby, než dali Rusové první gól. Pak se to trošku otočilo a zvedlo jim to sebevědomí,“dodal střelec jediného českého gólu Tomáš Zohorna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia