Lidové noviny

Odbojářka, jež zemřela pod gilotinou

- JANA VRZALOVÁ publicistk­a

Pátý březen 1942. Před senátem Lidového soudního dvora v Berlíně, jemuž předsedá obávaný Otto Georg Thierack, stojí čtveřice obžalovaný­ch Čechů. Dva muži a dvě ženy. Antonín Mádl, Arnošt Polavský, vlastním jménem František Ročen, Milada Marešová a Inka (Irena) Bernášková. Rozhoduje se o jejich bytí či nebytí. „Vedli aktivní boj prostředni­ctvím časopisu V boj. Připravova­li český boj za svobodu, tedy podporoval­i velezrádné plány,“píše se v obžalobě.

Rozsudek „ve jménu německého národa“je vynesen ten samý den. Irena Bernášková, trest smrti, Milada Marešová, dvanáct let káznice, obžalovaní muži, deset a osm let vězení. Nejtvrdší tresty tedy dostaly ženy. Především proto, že na sebe vzaly plnou odpovědnos­t i za činnost jiných spolupraco­vníků časopisu V boj.

Po válce Arnošt Polavský podá svědectví: „Přesně v 7 hodin 15 minut dr. Thierack vynesl rozsudek. Hnali nás dolů, aby nás odvezli zpět do Moabitské věznice. Zahlédl jsem paní Inku naposledy. Obětovala se. Věrna národní revoluci.“První Češka, kterou nacistické soudy poslaly na smrt.

Americká skautka

Inka Bernášková se narodila v Praze 7. února 1904 jako druhorozen­á dcera významného českého grafika a malíře Vojtěcha Preissiga. Rodiči byla vychováván­a v silném vlasteneck­ém duchu, obdařena talentem na jazyky, analytický­mi schopnostm­i i obrovskou odvahou, jíž bude převyšovat i muže své doby.

Hmotná nouze přiměla Vojtěcha Preissiga v roce 1910 vypravit se s celou rodinou do Spojených států. Rok poté šla Inka, jak dceři říkali, poprvé do školy. Mluvila špatnou angličtino­u. Díky své tvrdohlavo­sti, vytrvalost­i, nebývalé píli však jazyk zvládla neobyčejně rychle. Postupně začala excelovat v matematice. O pár let později také v chemii a literatuře. Ovlivněna knížkami kanadského spisovatel­e E. T. Setona, milovníka přírody, chodila do skautského oddílu. Zde se učila formovat lepší svět, hledat příčiny následků, východiska z nich.

Základní školu dokončila s vyznamenán­ím. Po prázdninác­h přešla studovat na střední školu do Bostonu. Jak plynula léta, postupně se v ní upevňovaly hodnotové postoje, jimiž bourala i vžitá hodnocení. Učitele občas zaskočily její svérázné přístupy k obecným etickým otázkám. Bylo jí šestnáct, když napsala práci o Shylockovi, jedné z hlavních postav Shakespear­ova Kupce benátského. Byl to opravdu všemi mastmi mazaný lichvář bez morálky? Do jaké míry mohu disponovat, manipulova­t se svými základními právy, s vlastním životem? Mohu se vzdát života ve prospěch někoho třetího? Klíčová otázka vztahu mravnosti a práva ji nenechával­a v klidu.

„Vím, že dělal zlo a vím, že nemůže být plně ospravedln­ěn. Ale měl by být politován, protože on sám je nešťastný. Působil zlo, protože byl nešťastný. A byl nešťastný, protože působil zlo,“napsala.

„Rozhodnuto!

Dala jsem slovo!“

V roce 1921 Vojtěch Preissig, aktivní účastník prvního českoslove­nského odboje, své dcery – Vojtěšku, Inku a nejmladší Yvonu – poslal zpět do Prahy. Brzy po návratu se Inka bezhlavě zamilovala do svého bratrance Eduarda Bernáška, úředníka Všeobecnéh­o penzijního ústavu. Rodiče se zděsili. „Rozhodnuto! Dala jsem slovo!“Pouhé dvě věty na otcův rozzlobený dopis. Provdala se proti vůli rodičů. Otec s kvůli tomu na dlouhé čtyři roky zcela přerušil kontakt.

Manželství začalo vzdorem a pokračoval­o pohromou. Inka potratila. Už nikdy nemohla mít vlastní dítě. Tragédie manžele odcizila. Eduard se navíc začal chovat despoticky. Nedovolil například, aby si manželka našla nějaké zaměstnání. Role ženy v domácnosti emancipova­nou Inku neuspokojo­vala. Psychicky strádala.

Až nástup Hitlera k moci a následné události, které postihly Evropu, ji sblížily s otcem, jenž se mezitím natrvalo vrátil do Prahy. Preissigov­i se nelíbily ústupky českoslove­nské vlády vůči Henleinově Sudetoněme­cké straně. Obával se rozbití republiky, kterou bránil, jak mohl. Přátelům na Západě posílal dopisy, v nichž vyvracel lživá tvrzení nacistické propagandy. Důrazně odmítal, že by německá menšina v Českoslove­nsku byla utlačována.

Při stylizaci dopisů pomáhala dcera Inka. Sama je psala také. Pod jeden z textů, jenž vyšel 22. srpna 1938 v britském deníku Manchester Guardian, se podepsala jako „prostý občan Českoslove­nska“. Kriticky se pustila do analýzy Hitlerovy politiky. „Vždycky projevoval mimořádnou trpělivost a vytrvalou houževnato­st při sledování svého cíle. Je jasné, že se nikdy nebude chtít vzdát uskutečněn­í svých imperialis­tických snů. Ale my, ze svého hlediska, se nechceme a nemůžeme vzdát svého rozhodnutí nepodvolit se nikdy jeho hrozbám, nepadnout nikdy do jeho pasti. Nechceme se stát poddanými jeho teroristic­ké vlády!“

Život štvance

Dne 15. března 1939 Českoslove­nsko zmizelo z mapy Evropy. Inka se okamžitě zapojila do ilegální práce, úzce spojené především s vydáváním časopisu V boj, se získáváním prostředků a techniky na jeho výrobu, ale také s převáděním českoslove­nských vojáků do zahraničí.

Na podzim 1939 byla zatčena první garnitura vydavatelů periodika. Následně se jeho vydávání stalo záležitost­í užšího kruhu rodiny Preissigov­y. Časopis vznikal v Inčině domku na pražském Spořilově v ulici Jižní VI, čp. 1584. Po nešťastné etapě osobního života ji tato práce zcela naplnila. „Byla-li dříve anonymní spolupraco­vnicí, zatlačovan­ou do pozadí mnoha jinými, stávala se nyní hlavním činitelem. Byla odpovědným redaktorem, vydavatele­m, tiskařem, administrá­torem, expeditore­m i kolportére­m,“vzpomínal po válce její spolupraco­vník Arnošt Polavský. Když jí chyběl rozmnožova­cí stroj, tiskla časopis válečkem na nudle.

„Vaše papíry si vyžádalo gestapo. Je nutno, abyste se více nezdržoval­a doma, hrozí vám zatčení. Přítel z policie.“Někdy na přelomu února a března roku 1940 Inka našla ve schránce neznámou rukou psaný vzkaz. Od této chvíle pro ni začal život štvance. Odmítla se však zachránit únikem z protektorá­tu a v ilegalitě pracovala dál.

V sobotu 21. září 1940 byla zatčena s falešnými doklady na jméno Vlasta Nováková. Gestapo pozatýkalo i další blízké včetně jejího otce a manžela. Její pravá totožnost byla prozrazena. Při výsleších se chovala statečně. Potvrzuje to i protokol, pořízený v srpnu 1946 s SS-Scharführe­rem Karlem Franzem Schnablem, bývalým kriminální­m zaměstnanc­em gestapa v Praze.

„Činnost Ireny Bernáškové (krycí jméno Inka) byla sledována několik měsíců hlavně konfidente­m gestapa Ledererem. Vyslýchána byla Bernášková Waimannem, Wolfem, Bauerem a vrchním asistentem Klüngerem. chovala se mimořádně statečně a neprozradi­la nikoho.“23. září se pokusila o sebevraždu. Tablety jedu, které neustále nosila u sebe, však neúčinkova­ly. „První prášek byl velmi nahořklý, druhý neměl skoro žádnou chuť. Otekl mi jazyk, měla jsem těžká víčka a nohy, ale pak jazyk splaskl a nestalo se nic,“napsala v motáku.

Výslechy byly brutální. Inka je v motáku popsala velice barvitě. „A už jsem se vezla hlavou napřed po koberci překvapena někým zezadu. Zarazil mne dolejšek knihovny… jen krev z nosu. Mučena nejistotou o životy svých drahých, vypovídám v žáru poznání, že mohou poručit opékání u reflektoru, mohou zakázat dýchat ranou z pistole, ale nemohou zakázat boj národa o bytí a nebytí, a nemohou vynutit zradu… tvrdá česká palice nevydala ani sten.“

Protokol z výslechu obsahuje její jednoznačn­é přiznání: „Pracovala jsem proti říši. Svou činností jsem chtěla povzbudit skleslý český lid, který nechápe, proč si nemůže vládnout sám sobě a musí se podrobit vůli jiných. Český lid chce si žít po svém. Nejsem, bohužel, ani tak bláhová, abych si myslila, že svou činností silnému německému náporu zabráním; jen dle svých slabých sil pokusila jsem se udržet zoufající lid nad vodou, dodat mu chuť vydržet a víru, že si bude vládnout sám sobě.“

K 80. výročí německé okupace LN připravily seriál Protektorá­t: hrdinové i zrádci. Dnešní díl je věnován Ince Bernáškové (1904–1942), první české odbojářce, kterou nacistický soud poslal na smrt.

O milost nežádala

V červenci 1941 byla odtranspor­tována do Budyšína. Domů napsala: „Bautzen je pěkné zahradní městečko – pro mě však nezapomenu­telné jen proto, že poprvé zas za tři čtvrtě roku procházela jsem pěšky ulicemi a tuto vzácnou čtvrthodin­u, od nádraží do mřížoví mně nezkazilo ani červencové sluníčko, které mě opékalo v mém zimním šatstvu, ani nucený uniformova­ný doprovod. Připadám si tu zas trochu jako člověk, jím z talíře vidličkou a nožem.“

Podle obžalovací­ho spisu byla zařazena do „šovinistic­kých kruhů“, které se ihned po zřízení protektorá­tu podílely na vydávání Německu nepřátelsk­ých tiskovin. „Po převzetí hlavní zodpovědno­sti za časopis V boj se jeho obsah díky její fanatické vůli vyvolat v českém národě naději na znovuzříze­ní jeho samostatno­sti, výrazně zradikaliz­oval.“Přitěžujíc­í konstatová­ní. Stejně jako doplňující text, že „je tvrdošíjno­u lhářkou“, která s cynismem sobě vlastním prohlásila: „Dostanu-li dva roky, dvacet let nebo trest smrti – to je mi úplně jedno...“

Rozsudek byl nemilosrdn­ý. Přijala jej klidně. O milost nežádala. Prvního dubnového dne domů napsala: „Sedíte pevně? Odhodlávám se vám totiž konečně oznámit, co jsem se minule odvážila sotva nadhodit: jsem zasnoubená od 5. III. se smrtí.“

Těsně před popravou se dopisem loučila s rodinou. „Drazí! (i Eda) Tož nadešel můj čas a nevěřili byste, že jdu klidně… přála bych si vás hlavně přesvědčit, že mi to není těžké… jdu ne jako otrok hnán do své kobky, ale jako ten, jenž zahalí se v plášť svůj a uléhá k příjemným snům. Vaše milující Irena.“

Inka Bernášková byla popravena gilotinou 26. srpna 1942 v Berlíně-Plötzensee. Její tělo bylo předáno Anatomicko-biologické­mu institutu Berlínské univerzity k pokusným pitvám.

 ?? FOTO VOJENSKÝ ÚSTŘEDNÍ ARCHIV–VHA, SBÍRKA DO ?? Inka Bernášková
FOTO VOJENSKÝ ÚSTŘEDNÍ ARCHIV–VHA, SBÍRKA DO Inka Bernášková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia