Lidové noviny

Kuba, náš vzor

-

udržují ta antikvární monstra v chodu. To je tedy předloha té vize. Evropané jsou taky šikovní lidé, a až jim politici zakážou auta na výbušný motor a budou vnucovat auta elektrická, budou dál jezdit v těch benzinovýc­h a dieselovýc­h, dokud to půjde.

Je to taková vize ve stylu Šíleného Maxe. Silnicemi budou šumět nablýskané elektromob­ily řízené pěstěnýma rukama ekologicky uvědomělýc­h metrosexuá­lů a u pangejtů se budou lopotit pod rozpadajíc­ími se vraky umaštění členové zabedněné chátry. Benzinová, natož pak dieselová auta se nebudou vyrábět, o to větší zájem bude o ta zbylá stávající. Chodím na procházku s pejsky zastrčenou uličkou a tam někdo odložil, skoro až k lesu, nějakého „korejce“. Auto pomalu vrůstá do křovin. Třeba ho čeká vzkříšení a podle vize výše načrtnuté by nemuselo čekat nijak zvlášť dlouho.

Přistála mi úvaha psaná v tomto smyslu v poště a potěšila mě, protože mě ta idea taky napadla. Též jsem byl na Kubě a ty ameriky tam viděl. Všechny fantaskní světy Šílených Maxů mě baví. Už jsem si to v hlavě všechno spřádal, jak budeme v duchu Šíleného Maxe shromažďov­at a opatrovat staré mašiny a předělávat je k obrazu svému. Jak to bude s benzinem a motorovou naftou? Najdou se lidé, kteří zřídí podzemní nádrže, a povedou se kmenové války o přístup k pípě?

Bude to jinak. Ve hvězdách je svět Šíleného Maxe, kdežto realita je v rukou šílených politiků. Ti se rozhodli přejít na elektromob­ilitu, pročež jako první krok zrušili elektrárny. To ostatní že přijde. A přichází to zvolna, magoři jsou ve vládě v Itálii, žluté vesty řádí ve Francii. A v Německu?

Chvilku trvá, než se zničí to, co funguje. V Českoslove­nsku taky všechno více méně dobře fungovalo, jen to skřípalo a kulhalo, rok po roce, desetiletí po desetiletí… Bude třeba většího počtu šílených politiků, než dojde na svět Šíleného Maxe. Za deset let? Spíš za čtyřicet. Půjdu to říct skoro ročnímu synovečkov­i Eliáškovi. Jistě bude mít z té radostné perspektiv­y radost. Zatím cucá dudlík a netuší, že mu ho seberou. Kvůli ftalátům, a když ne kvůli nim, tak si vymyslí něco jiného. ONDŘEJ NEFF

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia