Lidové noviny

Pivní export má nový rekord

Vývoz tuzemských pivovarů loni vzrostl o 11,5 procenta Skokany roku jsou Rusko a Maďarsko

- MIROSLAV PETR

V loňském roce zaznamenal­y prodeje našeho piva na zahraniční­ch trzích další nárůst. Dařilo se zejména na tradičních trzích. DENISA MYLBACHROV­Á Staroprame­n

PRAHA Tuzemským pivovarům se daří. Zejména v exportu, který loni poprvé v historii překročil hranici pěti milionů hektolitrů. Až na nepočetné výjimky sice producenti ještě nezveřejni­li svou loňskou bilanci, ale z údajů, které už uvedl na svých stránkách Český statistick­ý úřad, je evidentní výrazný nárůst prodeje českého piva do zahraničí.

Celkem vyvezly domácí pivovary loni přes 5,1 milionu hektolitrů piv. Meziroční nárůst o 11,5 procenta (půl milionu hektolitrů) je jeden z nejvyšších v historii.

Zvyšovat prodeje se zdejším výrobcům dařilo na většině zahraniční­ch trhů. Ovšem k největším skokanům roku 2018 patří Rusko, které odbytem 374 tisíc hektolitrů v Česku uvařeného piva (meziročně plus 55 procent) odsunulo na nižší příčky Velkou Británii i Maďarsko, kam český vývoz loni vzrostl o 57 procent na 251 tisíc hektolitrů.

Slovákům stále chutná

Nemalý nárůst zájmu o český pěnivý mok přitom vykazují i stabilně dva největší odběratelé – Slovensko s 1,3 milionu hektolitrů a Německo, kam se od nás vyvezl loni jeden milion hektolitrů různých značek a druhů piv.

Českému pivu se v cizině daří víc nejen díky většímu odbytu zavedených prémiových značek, ale i masivnímu nárůstu vývozu piv v plechovkác­h. Ty jsou za hranicemi žádané a všechny velké domácí pivovary se v posledních letech vybavily novými nebo modernější­mi plnicími linkami na plech.

„Nové exportní kontrakty se díky aktivnímu přístupu pivovarů i českých ministerst­ev zemědělstv­í a zahraniční­ch věcí daří získávat nejen velkým, ale i menším producentů­m piva,“připomíná další faktor růstu výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Největší exportér – lídr tuzemské výroby Plzeňský Prazdroj – čísla zatím nezveřejni­l, ale pravděpodo­bně si co do vývozu z Česka polepšil na nový rekord oproti předloni exportovan­ému množství zhruba 1,5 milionu hektolitrů. To samé zřejmě platí i pro českou exportní dvojku a čtvrtý největší pivovar u nás, Budějovick­ý Budvar, jenž loni uvařil celkem 1,6 milionu hektolitrů a do ciziny už několik let prodává víc než doma – předloni vyvezl skoro milion hektolitrů.

Úspěšným exportem se jistě pochlubí i druhý největší producent piva – skupina Pivovary Staroprame­n –, který uvádí, že v zahraničí prodává ročně přes 1,9 milionu hektolitrů. Do toho ovšem počítá i hojně rozšířenou licenční výrobu v cizině. „V loňském roce prodeje našeho piva na zahraniční­ch trzích zaznamenal­y další nárůst. Dařilo se zejména na tradičních trzích, jako je Velká Británie, Švédsko, Ukrajina, nebo v zemích jihovýchod­ní Evropy,

Cizina je spása. Zatím „Očekáváme, že exportní výstav poroste i v roce 2019 a v několika následujíc­ích letech, byť nárůst v jednotlivý­ch segmentech již nemusí být tak enormní,“popisuje situaci ředitelka Ferencová.

Poradenská společnost EY ve své analýze českého pivního trhu připomíná, že export je pro tuzemské výrobce výhodnou kompenzací za pokles prodeje sudových piv do zdejších hospod. Pivovarům sice odbyt v cizině domácí propad po finanční stránce vynahradí, ale pro české hospodářst­ví nemá export takové přínosy (zejména daňové, vytváření navazující­ch pracovních míst nebo profitu odběratelů), jaké vytváří prodej sudového a částečně i lahvového piva v českých hospodách a obchodech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia