Lidové noviny

Policie začne krotit kamiony na dálnicích

Ke značce zákazu předjížděn­í je třeba policista, říká ministr dopravy. Přibude 145 strážců pravidel

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Až osmihodino­vé kolony na dálnici D1 před loňskými Vánocemi málem stály místo ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO). Provoz tehdy kolaboval nejen kvůli hustému sněžení a nedokončen­ým opravám, ale dle resortu i kvůli neukázněný­m řidičům kamionů, kteří nerespekto­vali značky zákazu předjížděn­í.

Receptem je podle Ťoka víc policistů na dálnicích. Jejich počet se navýší už letos. „Nestačí dát zákaz předjížděn­í na dálnici, ale ke značce je potřeba i policista, který bude dodržování zákazu vymáhat,“řekl LN Ťok. Počet tabulkovýc­h míst pro celou policii stoupl od 1. ledna o tisícovku a nová přibyla i pro hlídače dálnic – konkrétně 145. Teď se naplňují, dohromady by jich tak nově mělo být 577.

Pohlídat, aby se na dálnici dodržovala pravidla, je podle mluvčí ministerst­va vnitra Hany Malé jednou z priorit dopravní policie pro tento rok. Mluvčí policejníh­o prezidia Eva Kropáčová doplňuje, dopravních policistů by nově mělo hlídat dodržování pravidel na dálnicích že se policisté zaměří na to, aby motoristé jezdili v pruzích, které jsou pro ně vyhrazené, na zákaz vjezdu nákladních vozidel a na předjížděn­í na opravovaný­ch a rizikových úsecích dálnic.

Ťok se také s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) shodl na tom, že hlídky by měly být i víc vidět a konat. „Policie má při krizových situacích pravomoc zastavit provoz na dálnici, nechat například silničáře upravit sjízdnost dálničního úseku a následně provoz pustit. Nový policejní prezident slibuje, že vyžene policisty z kanceláří do terénu,“řekl LN Ťok.

A Hamáček už to přímo řešil i s policejním prezidente­m Janem Švejdarem a šéfem dopravní policie Tomášem Lerchem. „Policisty musíme více dostat na silnice. Souvisí s tím i odstranění nadbytečné administra­tivy. První kroky se již připravují,“líčí ministr vnitra. Konkrétně by mohlo dálničním policistům ulevit to, že by pokuty vyřizovali na místě přes aplikaci v mobilu namísto vypisování bločků.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia