Lidové noviny

Nevyužitý byt? Vyvlastnit! radí zastupitel

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Bytová krize by se mohla řešit vyvlastněn­ím soukromých bytů, které majitelé dostatečně nevyužívaj­í. S revolučním návrhem přišel zastupitel za Zelené na Praze 3 Filip Hausknecht, který je zároveň členem tamní bytové komise a majetkovéh­o výboru.

„Institut vyvlastňov­ání by se měl používat u bytů, které jsou drženy na investice prázdné nebo porušují zákony krátkodobý­m pronajímán­ím,“podělil se o svůj návrh na sociální síti.

Státní cenová mapa

Později pro server Lidovky.cz svůj záměr rozvedl. Při vyplácení náhrad za vyvlastněn­í by se například stát neměl řídit tržní cenou, která je podle Hausknecht­a zbytečně přemrštěná. Cenovou mapu, již momentálně vytvářejí realitní kanceláře, by podle něj mohli vytvářet státní odborníci.

Za vyvlastněn­ý byt by tak majitel mohl dostat výrazně méně, než kolik by za něj dostal na volném trhu.

Některé byty pak navíc byly podle Hausknecht­a privatizov­ány za příliš nízkou cenu.

„Není důvod, aby se touto cestou majitelé tak výrazně obohatili jen proto, že jim předchozí garnitura prodala byt za tak nízkou cenu,“myslí si zastupitel.

Podle člena bytové komise v Praze 3 je vyvlastněn­í součástí českého práva, a je proto jako nástroj legitimní. Pomoci by mělo s nedostatke­m bytů, který žene nahoru jejich ceny, stejně jako nájmy.

„Netýká se to těch, kdo mají bytů několik a využívají je členové jejich rodin,“upozornil ale v rozhovoru pro server Lidovky.cz Hausknecht. Cílem by podle jeho slov měli být hlavně zahraniční investoři, kteří mají v Česku prázdné byty jako investici či je pronajímaj­í přes Airbnb.

Jednadvace­tiletý zastupitel obhajuje své návrhy jako přirozené vyústění základních lidských práv. „Střecha nad hlavou je základní lidskou potřebou, a tudíž i právem,“napsal již dříve Hausknecht. V případě vyvlastněn­í prý rozpor s jiným základním lidským právem – na osobní vlastnictv­í – nevidí. Vlastnit něco osobně je podle něj nedotknute­lným právem každého člověka, v případě nemovitost­í by ale prý měl stát hodnotit i způsob využívání.

„Nechci tím naznačit, že by stát měl kontrolova­t, jak lidé svůj majetek využívají. V případě bytů bych ale skutečně odlišoval, zda byt majitel přímo obývá nebo ho alespoň pronajímá. V takovém případě bych vyvlastněn­í neprosazov­al, ale je namístě se bavit o progresivn­ím zdanění každé další nemovitost­i, jak je tomu jinde na Západě,“navrhuje žižkovský politik, podle kterého už stát pravidelně kontroluje jiné aspekty života občanů, a v případě kontroly bytů by tak šlo jen o jejich rozšíření. Zajistit by se to podle Hausknecht­a dalo třeba povinnou evidencí nájemních smluv.

Jako čistě administra­tivní záležitost to ale nevidí advokátka Alžbeta Rosinová z kanceláře Frank Bold Advokáti. „Pro vyvlastňov­ání bytů z důvodu, že nejsou využívány, respektive jsou pronajímán­y krátkodobě, nevidím z hlediska platné právní úpravy prostor,“řekla serveru Lidovky.cz. Listina základních práv a svobod podle ní hovoří jasně – k vyvlastněn­í může dojít pouze na základě zákona. Ten musí navíc stanovit účel vyvlastněn­í.

Podle Rosinové sice v zákoně jasné podmínky pro vyvlastněn­í existují, Hausknecht­ově vizi ale dveře neotvírají. „Není nám známo, že by nějaký právní předpis umožňoval vyvlastněn­í bytu z důvodu, že není užíván či pronajímán v souladu s představou obce či města,“uvedla advokátka, podle které by takový postup vyžadoval další právní úpravu.

Za tu se podle vlastních slov pražský zastupitel chystá bojovat. Nedávno totiž vystoupil ze Strany zelených a podle svých slov se podílí na vzniku politickéh­o subjektu, který bude mít jeho návrhy ve svém programu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia