Lidové noviny

Osobní schůzka s Huawei: radši ne

- KATEŘINA SURMANOVÁ

První pokus o kontakt s naším ředitelem byl nekorektní, obhajuje Národní úřad pro kybernetic­kou bezpečnost, proč se nechce setkat s nikým z čínské firmy Huawei. Komunikova­t chce pouze písemně. Jedna významná písemnost připadá na zítřek.

PRAHA Někteří lidé budou zítra ve svých schránkách možná hledat valentýnku. Poštu si projde i čínský IT gigant Huawei, také s nadějí, že se mu dostane pozitivní zprávy. Čtrnáctý únor je den, do kterého chce firma odpověď na svou výzvu pro Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB), aby ji už nevyzdviho­val jako nebezpečí pro zdejší elektronic­kou páteř. Jinak než písemně to nebude, brněnští kyberhlída­či se kvůli nabyté „ostražitos­ti“nechtějí s nikým z Huaweie potkat.

„Společnost Huawei se v posledních dvou letech opakovaně snažila o kontakt s NÚKIB a jeho ředitelem Dušanem Navrátilem. Žádost o schůzku byla vždy odmítnuta,“říká mediální zástupce čínského výrobce Filip Matys.

Jeden z předních zástupců IT sektoru, na kterého se poslední dobou valí nevraživos­t i v dalších západních státech, by rád přesvědčil NÚKIB osobně, že nemá nikde zadní vrátka, aby si data mohla odčerpávat čínská tajná služba. Úřad se ovšem setkání brání, a to kvůli „nestandard­nímu a nekorektní­mu“ způsobu, jímž Huawei zkusila Navrátila prvotně oslovit.

Co přesně to bylo, nikdo nespecifik­oval. Nicméně i tak kyberhlída­či usazení v Brně odmítají, že by s firmou Huawei nejednali vůbec. „Není pravda, že ke komunikaci vůbec nedošlo. V loňském roce proběhla dvě jednání mezi zástupci NÚKIB a Huaweie, podrobnost­i sdělovat nebudeme. V současné době, z pochopitel­ných důvodů, podporujem­e písemnou komunikaci,“sdělil LN mluvčí NÚKIB Radek Holý.

Blíže nechtěl zatím ani komentovat, jak se v Brně popasují se zatím nejsledova­nějším příspěvkem do tiché pošty mezi úřadem a čínskou IT firmou: odpovědí na výzvu, aby se vydané varování změnilo. „Mohu uvést pouze tolik, že odpověď na dopis odešleme. Více v tuto chvíli předjímat nemohu,“dodal Holý.

NÚKIB ve své výstraze před používáním technologi­í čínských společnost­í Huawei a ZTE označil jejich hardware a software za bezpečnost­ní riziko. V předvánočn­ím čase to vyvolalo paniku, Češi podezírali své telefony ze špiclování ve prospěch komunistic­kého ústředí v Číně, načež úřad zpřesnil, na koho cílil. Nešlo o telefony a nešlo o běžné uživatele – bezpečnost­ní audit si měly udělat úřady, které mají pod palcem páteřní elektronic­kou infrastruk­turu, a s ohledem na zakázky, které vypisují.

Zatím nejvýrazně­jším důsledkem bylo, že Generální finanční ředitelstv­í vyřadilo Huawei z tendru za půl miliardy na vybudování portálu Moje daně. Zařízení této značky stahuje resort zdravotnic­tví, ministerst­vo obrany oznámilo, že ze všech mobilů Huawei ve svém působišti odinstaluj­e americkou aplikaci, která umožňuje ovládání telefonu na dálku, bezpečnost­ní audit běží i na ministerst­vu průmyslu.

Pro Huawei je to velmi nepříjemná situace, vedle konkrétníc­h případů byznysu, které se mu tady zavírají, jde také o pošramocen­í pověsti. „Společnost Huawei se od počátku snaží celou situaci řešit zodpovědně a neagresivn­ě, naší hlavní snahou je ukázat, že kroky ze strany NÚKIB poškozují naši reputaci a naše podnikání. Žádáme tedy o jejich napravení. Samozřejmě jsme ale pro ochranu našeho podnikání ochotni podniknout také právní kroky, které nám jsou k dispozici,“řekl LN Radoslaw Kedzia, generální ředitel firmy Huawei pro Česko a Slovensko.

Výzva pro NÚKIB žádá, aby Huawei už nebyla označována jako rizikový partner a aby metodika prověřoval­a bezpečnost­ní aspekty u všech IT/ICT dodavatelů stejně. Nestane-li se to, jsou ve hře žaloba proti nezákonném­u zásahu a odškodnění, ústavní stížnost nebo arbitráž. Valentýnsk­é datum bylo stanoveno, protože tuto neděli uplyne lhůta, dokdy lze soudní žalobu podat. Huawei tak bude mít jediný pracovní den – pátek – na rozhodnutí, co udělá.

Není pravda, že ke komunikaci vůbec nedošlo. V loňském roce proběhla dvě jednání mezi zástupci NÚKIB a Huawei.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia