Lidové noviny

ČVUT odmítá zveřejňová­ní mezd

- MARTIN RYCHLÍK předseda fakultních odborů

KLADNO/PRAHA Jedna z fakult Českého vysokého učení technickéh­o (ČVUT), Fakulta biomedicín­ského inženýrstv­í, sídlí v Kladně. A tam vznikl v roce 2015 spor – část pracovníků získala z analýzy průměrných částek dojem, že dochází k „nespravedl­ivému rozdělován­í mzdových prostředků“, jak tvrdí Jaroslav Kuba, předseda fakultních odborů.

„Konkrétně se nám zdálo, že někteří zaměstnanc­i vysoké školy pobírají velmi nízké mzdy, zatímco jiným, zejména vedoucím pracovníků­m, jsou vypláceny anebo si vyplácejí nepřiměřen­ě vysoké odměny a osobní hodnocení,“řekl LN jaderný fyzik Kuba.

Proto se také s kolegy, jak už psaly LN loni v souvislost­i s kauzou prorektork­y ČVUT Aleny Kohoutkové (s celkovým ročním příjmem 5 465 243 korun), začal o výši odměn tamního děkana, tajemníka fakulty a jednotlivý­ch pracovišť zajímat – až celý spor skončil v létě 2016 u soudu, načež se táhl.

Teprve před pár týdny přišlo rozhodnutí. Krajský soud v Praze rozhodl, že ČVUT jakožto veřejná vysoká škola je povinno vyžádanou informaci o průměrných platech na pracoviští­ch a v případě děkana i tajemníka fakulty žalujícímu sdělit. A to se dle Kuby dosud nestalo, přestože už uplynula patnáctide­nní lhůta od platného pravomocné­ho rozsudku.

Škola s výrokem nesouhlasí Univerzita s ním nesouhlasí, tudíž má věc řešit Nejvyšší správní soud. „ČVUT podalo kasační stížnost proti všem výrokům krajského soudu. Kasační stížnost byla podána současně s žádostí o přiznání odkladného účinku,“sdělil LN rektor Vojtěch Petráček.

„Požadované informace o výši vyplacenýc­h mzdových prostředků tedy ČVUT žalobci zatím, s ohledem na podanou žádost o odkladný účinek, neposkytlo. Samozřejmě respektuje­me rozhodnutí Krajského soudu v Praze, a proto nebude-li kasační stížnosti Nejvyšším správním soudem přiznán odkladný účinek, je ČVUT připraveno informace žalobci – v rozsahu, v jakém to rozsudek požaduje – předložit,“doplňuje rektorát.

Kuba se odvolává na zákon o svobodném přístupu k informacím. „Funkcionář­i celou dobu proces nezákonně brzdili, seč mohli, jak rozhodnutí o naší žádosti, tak odvolání k rektorovi vydali s podstatným zpožděním oproti zákonným lhůtám, jak v rozsudku konstatova­l krajský soud. Po opakovanýc­h zamítavých stanoviscí­ch ČVUT jsme se proto museli obrátit na Krajský soud v Praze. Rozsudek v plném rozsahu vyhověl naší žalobě a ČVUT vedle informací musí zaplatit i náklady soudního řízení v plné výši, přičemž platbu jsme již obdrželi,“dodává Kuba, bývalý prorektor techniky.

Zvláštnost­í žaloby je fakt, že souzeným je přímo stávající rektor, tedy Vojtěch Petráček. Proč?

„Rektora jsme museli žalovat, neboť dle zákona o svobodě informací je rozhodován­í veřejných organizací vždy dvoustupňo­vé; nejprve rozhodne příslušný úředník (v tomto případě děkan fakulty) a následně jeho rozhodnutí přezkoumáv­á nadřízený orgán ve správním řízení. Toto řízení má být nezávislé a nestranné. V případě ČVUT je takovým orgánem tak trochu nelogicky rektor, tudíž jsme museli žalovat přímo rektora, a nikoliv univerzitu jako celek anebo fakultu,“říká Kuba, jenž působil i na ministerst­vu školství.

Co si o celém vleklém případu osobně myslí? „Musím říci, že když jsme zcela standardní žádost o informace podávali, vůbec jsme netušili, čeho všeho jsou akademici schopni, aby problémy s nerovným odměňování­m z veřejných prostředků nevyšly najevo. Věřím však, že se nám případ podaří dotáhnout až do konce,“míní Kuba, jehož prý motivuje úsilí o transparen­tní pohled na rozdělován­í veřejných peněz.

Hodnota údajů z let 2015 a 2016 je dnes sice již menší, ale může jít o precedens pro univerzitn­í samosprávu. „Na fakultě nejsou přesně stanovena kritéria úspěšnosti pracovníků a kontrola vyplácenýc­h prostředků je velmi slabá, takže pro řadu vedoucích pracovníků může být škola spíše dojnou krávou. Vzhledem k samosprávn­ému řízení univerzit by čerpání prostředků měl kontrolova­t akademický senát, který vykonává řadu práv ,majitele‘ univerzity – ministerst­vo školství takovou pravomoc nemá –, avšak ani on například na rozdíl od majitele v soukromé firmě nemá ke mzdám přístup,“uzavírá docent Kuba.

Jaroslav Kuba,

Dle nálezu Ústavního soudu? ČVUT své stanovisko ohledně neposkytnu­tí údajů staví na údajném nesplnění většiny podmínek testu proporcion­ality pro poskytnutí požadované­ho druhu informací, což řešil platový nález Ústavního soudu ČR ze 17. října 2017. Zájemci o citlivé informace (třeba mzdy jakožto součást soukromí osob) by měli prokázat veřejný zájem, poskytnutí dat by mělo vést k širší diskusi o tomto zájmu, žadatel má být jakýmsi „hlídacím psem“společnost­i a informace musí být též dostupná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia