Lidové noviny

Policie začne krotit kamiony

Adventní kalamita s politickým­i dopady

-

Právě opravy a svedení dopravy do jednoho jízdního pruhu byly důvodem dlouhých kolon na dálnici D1 na sklonku loňského roku. Provoz také komplikova­l sníh, ale i řidiči kamionů. Ti se po uvolnění cesty nechtěli rozjet kvůli dodržování povinných přestávek.

„Naší snahou letos bude, aby policisté svou viditelnou přítomnost­í přispívali k celkovému uklidnění provozu a byli schopní v krátkém čase řešit případné mimořádnos­ti a co nejrychlej­i obnovovat běžný provoz po dopravních nehodách,“říká mluvčí policejníh­o prezidia Eva Kropáčová.

„O rozšíření počtu služeben se uvažuje, nicméně v současné chvíli nebudeme specifikov­at, kde přesně. Policie o to samozřejmě usiluje. Spolu s tím, jak se rozšiřuje dálniční síť, musí se rozšiřovat i síť dálniční policie,“uvedla Kropáčová.

Už dříve se objevila informace, že nová služebna „hlídačů dálnic“by mohla vzniknout v obci Lubenec v okrese Louny. Policisté by hlídali provoz na zatím nedokončen­é dálnici D6 z Prahy do Karlových Varů. O zřízení oddělení se přihlásily také Postoloprt­y. Tahle základna by pak měla na starosti rovněž nedokončen­ou dálnici D7 z Prahy do Chomutova.

Spousta dálnic chybí Komplikace na cestách způsobuje mimo jiné nedokončen­á dálniční síť, která nyní měří přes 1200 kilometrů. Česku však stále 800 kilometrů dálnic chybí. Konkrétně například zmíněná „dé šestka“na Karlovy Vary, ale třeba i dálnice D3, která má vést z Prahy na jih až k hranicím s Rakouskem.

Tempo, s jakým nové kilometry autostrád přibývají, kritizoval zkraje loňského roku Nejvyšší kontrolní úřad. Kompletně by síť měla být hotová v roce 2050, podle kontrolorů se ale termín nestihne, pokud bude příprava a výstavba stejně pomalá jako doposud.

Ministr dopravy je optimistič­tější. V listopadu v České televizi uvedl, že věří v hotovou dálniční síť do roku 2030. Dálnice D4, která má vést na jihočeský Písek, by podle něj mohla být hotová do čtyř až pěti let.

12. prosince se loni prvně na

Vysočině setkaly sněhová nadílka, zúžení kvůli nedokončen­ým opravám, běžně vysoká vytíženost D1 a kamiony plné vánočních zásilek. Kolony se táhly v délce až deset kilometrů a setrvat v nich zabralo i deset a více hodin.

V následujíc­ích dnech se kolaps ■ dopravy a nervů na trase Praha–Brno opakoval. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) se hájil, že na Vysočině je podobná situace nevyhnutel­ným folklorem, kterému v tomto případě přidala neohledupl­nost řidičů kamionů, liknavost stavebního konsorcia a nečekaně včasný sníh.

Ťok přesvědčil premiéra Andreje ■

Babiše (ANO), že kvůli sněhu by ministři končit neměli,

komunistům a opozici jeho vysvětlení nestačilo. KSČM dodnes žádá Ťokův odchod.

 ??  ?? D6 D5 Ostrov u Stříbra D7 D6 Řehlovice D8
Nová Ves D10 Každé oddělení má na starosti zhruba padesátiki­lometrový úsek
D11
Poříčany Pravy Vysoké Mýto
Rudná D4 Mirošovice Svojkovice Chotoviny D3
Bernartice Velký Beranov D1
D46 Ivanovice naHané
Domašov D52
Chrlice D2 Mikulov D35
Kocourovec D1 Podivín Ostrava Mankovice D49 D1 D48
D6 D5 Ostrov u Stříbra D7 D6 Řehlovice D8 Nová Ves D10 Každé oddělení má na starosti zhruba padesátiki­lometrový úsek D11 Poříčany Pravy Vysoké Mýto Rudná D4 Mirošovice Svojkovice Chotoviny D3 Bernartice Velký Beranov D1 D46 Ivanovice naHané Domašov D52 Chrlice D2 Mikulov D35 Kocourovec D1 Podivín Ostrava Mankovice D49 D1 D48

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia