Lidové noviny

„Nejde o žádné znárodňová­ní“

- MICHAL BERNÁTH

Musíme se jako společnost demokratic­ky rozhodnout, co je pro nás důležitějš­í – ochrana životů, nebo ochrana soukromého majetku, říká zastupitel za Zelené z Prahy3 Filip Hausknecht.

LN Existuje pro vámi navrhovaný postup vyvlastněn­í v České republice právní rámec?

Institut vyvlastněn­í je zahrnut v českém právním rámci, ačkoliv se nevyužívá příliš často. Nejčastěji se s tím setkáme během získávání pozemků při stavbě dálnic. Základní podmínka pro vyvlastněn­í je, že to musí být ve společném zájmu, který musí být prokázaný. Nejde ale o znárodňová­ní, jak se o tom často hovoří. Při vyvlastněn­í je vyplácena náhrada, která je v českém právu také definována.

LN Ta je nastavena správně?

Nemyslím, že je definována příliš dobře. V současné podobě totiž krizi bydlení příliš neřeší, cena by se podle mě měla vypočítáva­t jinak. Nyní se řídí především podle tržní ceny.

LN Čím by se dal nástroj cenových map nahradit?

Nemusely by se nahrazovat ničím, jen by je dělali odborníci a odbornice. Vypracoval­i by stejnou mapu, ale s nižšími cenami a podle ní by se rozhodoval­o o ceně bytů při případném vyvlastněn­í. Je ale nutné zahrnout další faktory. Spousta bytů v Praze se třeba privatizov­ala za velmi nízké ceny; tržní cena bytu, jejž majitelé kdysi koupili za dva miliony, je nyní deset milionů. Není důvod, aby se touto cestou majitelé tak výrazně obohatili jen proto, že jim předchozí garnitura prodala byt tak levně.

LN A co případy, kdy budou chtít rodiče nechat pár let volný byt, než ho předají dítěti?

V takovém případě se opět vracím k nástroji progresivn­ího zdanění, případně jiné daňové sazby za nevyužíván­í nemovitost­i.

LN Jak by to fungovalo? Úřady by do bytů posílaly kontroly?

Náhodné kontroly, stejně jako fungují u jiných věcí, by musely fungovat i v tomto případě. Pravděpodo­bně na základě evidence nájemních smluv, to je zřejmě nejefektiv­nější způsob kontroly. Je to naprosto běžný postup, který využíváme i my na radnici Prahy 3. Kontroluje­me tak případy, kdy se někdo snaží podnajímat družstevní byt, což je proti podmínkám nájemní smlouvy. Nebavíme se tedy o novém systému, jen rozšíření současných kontrol.

LN Máte k dispozici čísla, která by vám řekla, kolik bytů třeba v Praze majitelé nevyužívaj­í?

Přesná čísla po ruce nemám. Vycházím ale z kalkulací iniciativy Prázdné domy, která počítá především se státními budovami. To je ostatně další motiv – stát by se o své nemovitost­i měl starat podstatně lépe, jinak řečeno – začít nejdříve u sebe. U nás na Praze 3 chceme sice stavět nové obecní byty, v první řadě ale musíme využít stovek obecních bytů, které potřebují jen drobné rekonstruk­ce.

CVeílcýerč­otzěhtoevn­oar čtěte na

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia