Lidové noviny

V Madridu se bojuje o demokracii

Začátek „procesu století“s katalánský­mi politiky kvůli uspořádání referenda o nezávislos­ti na Španělsku provázela řada protestů.

- ONDŘEJ HUDEC

MADRID/PRAHA Vězeňské eskorty, stovky policistů i rozvášněný­ch demonstran­tů nenechaly včera nikoho na pochybách, že v Madridu odstartova­l „proces století“. Španělská média tak překřtila soud s dvanácti bývalými katalánský­mi čelnými politiky, již čelí žalobě kvůli uspořádání předloňské­ho referenda o nezávislos­ti tohoto autonomníh­o španělskéh­o regionu. Za vzpouru hrozí devíti z nich až 25 let vězení.

V úvodních řečech obhájců obžalovaný­ch zaznělo, že měli právo nezávislos­t žádat. „Právo na sebeurčení je synonymem míru, ne války,“řekl jeden z nich.

A zatímco příchod obžalovaný­ch k soudu provázel křik odpůrců katalánské nezávislos­ti, činili se i její příznivci. Proces, který bude trvat měsíce, sledovali i současní katalánští politici. Katalánské národní shromážděn­í včera vyzvalo, aby se před polednem lidé soustředil­i před svými pracovišti. Výzvu ke stávce podpořily i některé odborové svazy.

Kolem stovky zaměstnanc­ů katalánské státní správy také zablokoval­o ulici Via Laietana v Barceloně. „Naši vůdci jsou vězněni,“citoval deník El País jednoho z protestují­cích. Členové takzvaných Výborů pro obranu republiky (CDR), kteří dopoledne způsobili pálením pneumatik na dálnici AP-7 až tříkilomet­rovou kolonu, už v poledne seděli před sídlem hlavního prokurátor­a v Barceloně, odkud je musela odklidit až policie.

Vedle těchto akcí vyzývaly celý den katalánské organizace a některé politické strany k protestům v různých katalánský­ch městech. Další velký protest se má konat v sobotu a na příští středu je naplánován­a generální stávka. Po ní volá odborová skupina Intersindi­cal-CSC, která vyzvala k „naplnění mandátu z 1. října“. Na tento den byl předloni plebiscit o nezávislos­ti Katalánska vyhlášen.

Španělsko varuje před šířením falešných zpráv Španělský velvyslane­c ve Velké Británii Carlos Bastarrech­e v souvislost­i s procesem včera varoval před „masivní dezinforma­ční kampaní“, kterou má údajně na svědomí katalánská vláda. Proces má dle něj zásadní význam pro reputaci Španělska jako moderní demokracie.

„Stojíme před velmi organizova­nou informační kampaní založenou na šíření falešných zpráv. Hlavním vzkazem našich oponentů je to, že Španělsko není demokracie,“uvedl Bastarrech­e. Madridská vláda zároveň zahájila kampaň s názvem „Toto je skutečné Španělsko“, která zdůrazňuje rozmanitos­t země, a to ve snaze čelit tvrzení Katalánců, že zpolitizov­ané soudnictví potlačuje politický názor.

K pochybnost­em o právním systému Španělska přispěly soudy v Belgii, Německu a Švýcarsku tím, že odmítly vydat separatist­y, kteří po vyhlášení nezávislos­ti odjeli do zahraničí.

Katalánsko komplikuje i vnitropoli­tickou situaci Španělska. Dolní komora parlamentu má dnes hlasovat o rozpočtu na rok 2019, jenž nejspíš kvůli odporu separatist­ů neprojde. V tom případě nejspíš Španěly čekají předčasné volby.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Zablokoval­i ulici. Členové takzvaných Výborů pro obranu republiky (CDR) si v poledne na protest proti soudu sedli před sídlo hlavního prokurátor­a v Barceloně. Odklidila je až policie.
FOTO ČTK/AP Zablokoval­i ulici. Členové takzvaných Výborů pro obranu republiky (CDR) si v poledne na protest proti soudu sedli před sídlo hlavního prokurátor­a v Barceloně. Odklidila je až policie.
 ?? FOTO REUTERS ?? Obžalovaní. Devět z dvanácti obžalovaný­ch (na snímku) je už řadu měsíců ve vazbě, aktivisté Jordi S`anchez a Jordi Cuixart dokonce od října 2017. Nejvyšší trest (25 let) hrozí bývalému vicepremié­rovi Katalánska Oriolu Junqueraso­vi (první lavice vpravo). Katalánský expremiér Carles Puigdemont, který žije v exilu, bude souzen v odděleném procesu.
FOTO REUTERS Obžalovaní. Devět z dvanácti obžalovaný­ch (na snímku) je už řadu měsíců ve vazbě, aktivisté Jordi S`anchez a Jordi Cuixart dokonce od října 2017. Nejvyšší trest (25 let) hrozí bývalému vicepremié­rovi Katalánska Oriolu Junqueraso­vi (první lavice vpravo). Katalánský expremiér Carles Puigdemont, který žije v exilu, bude souzen v odděleném procesu.
 ?? FOTO REUTERS ?? Pučisté! volali na obžalované přicházejí­cí do budovy Nejvyššího soudu odpůrci katalánské nezávislos­ti. Provolával­i také slávu španělském­u státu. Příznivci odtržení Barcelony od Madridu naopak separatist­y nadšeně vítali.
FOTO REUTERS Pučisté! volali na obžalované přicházejí­cí do budovy Nejvyššího soudu odpůrci katalánské nezávislos­ti. Provolával­i také slávu španělském­u státu. Příznivci odtržení Barcelony od Madridu naopak separatist­y nadšeně vítali.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia