Lidové noviny

Moskva: Chceme jednat o MH17

- TOMÁŠ VLACH

MOSKVA/PRAHA Rusko je podle své diplomacie připraveno debatovat o jednom z nejtemnějš­ích míst ve své novodobé historii, sestřelení malajsijsk­ého boeingu v červenci 2014 nad východní Ukrajinou. „Dotýkáme se těchto otázek, jsme připraveni k jednáním,“prohlásil náměstek ministra zahraničí Alexandr Gruško. „V centru pozornosti těchto jednání však nebude přiznání právní zodpovědno­sti za katastrofu, ale soubor otázek spojený s tímto incidentem,“mírní mluvčí resortu Marija Zacharovov­á na Facebooku očekávání, že by snad Moskva obrátila a svou vinu přiznala.

Přesto tu určitý pokrok je, agresivní slovník se mění na umírněnějš­í tón a s ním se objevuje i naděje, že někdy v budoucnu třeba Rusko sestřelení letu MH17 skutečně věrohodně vysvětlí.

Vyšetřován­í versus mlžení

V Rusku i na separatist­ickém území Ukrajiny stále mnoho lidí věří tomu, že za sestřelení­m boeingu s 298 oběťmi je Ukrajina. Velmi pečlivé nizozemské vyšetřován­í ale zřetelně ukazuje naopak na ruskou armádu. Haagem vedená mezinárodn­í komise (JIT) spustila dosud největší vyšetřován­í v dějinách Nizozemska, pracuje pro ni 200 místních a desítky zahraniční­ch vyšetřovat­elů. Tato komise došla loni v květnu ke zjištění, že raketa byla vypálena ze systému Buk ruské 53. protiletad­lové brigády. Část této jednotky s několika Buky totiž měla vyjet v červnu 2014 bránit separatist­y před leteckými útoky.

Prakticky se tím potvrdila předchozí zjištění žurnalistů skupiny Bellingcat, kteří jsou před oficiálním šetřením několik kroků v předstihu. Žurnalisté dokonce určili okruh lidí, kteří měli se sestřelení­m něco společného, včetně velitele brigády a obsluhy systému. Nikdo zatím neřekl, co vedlo konkrétníh­o operátora k tomu, že zamířil a zmáčkl tlačítko. Zřejmě šlo o omyl a obsluha si cíl spletla s ukrajinský­m vojenským strojem.

Oproti tomu z ruské strany zaznělo hned několik verzí, například že boeing sestřelil ukrajinský bitevník Su-25 (jeho pilot Vladislav Vološin byl v březnu 2018 nalezen mrtvý, údajně spáchal sebevraždu) nebo ukrajinský Buk. Otazníky tu ale přece jenom jsou. Perimetr, odkud mohla být raketa vypálena, obsahuje i část území kontrolova­ného v červenci 2014 ukrajinský­mi silami. Stejně tak je nelogické, proč Kyjev vzdušný prostor na východě země včas neuzavřel, jeho tajné služby totiž mají o situaci v Donbasu dokonalý přehled a o ohrožení protiletad­lovými systémy velmi pravděpodo­bně věděly.

Moskva hraje právě na tuto notu a požaduje po Ukrajině doložit například záznamy rozhovorů mezi letovými dispečery, radiolokač­ní data nebo evidenční listy použité munice. To ale nanejvýš přiživí konspiračn­í teorie a na výsledcích nizozemské­ho vyšetřován­í to nic nezmění. Závěry komise JIT směřují k soudu, před nímž by podle náměstka ukrajinské­ho generálníh­o prokurátor­a Dmitrije Storožuka mohlo stanout až 120 lidí. Není pravděpodo­bné, že by Moskva vydala tribunálu své vojáky. Za pokrok ale lze označit skutečnost, že se Moskva o věci vůbec hodlá bavit s Nizozemske­m a Austrálií, jež nedávno roli Ruska v sestřelení letu MH17 jasně deklaroval­y.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia