Lidové noviny

Ustoupí Trump Kongresu?

- MARTIN HAMPEJS

WASHINGTON/PRAHA Spojené státy se stále vzpamatová­vají z nejdelšího období platební neschopnos­ti federální vlády, která podle odhadů kongresové­ho rozpočtové­ho výboru stála americké občany přinejmenš­ím 11 miliard dolarů. Po 35 dnech, kdy přes 800 tisíc zaměstnanc­ů vlády USA nedostalo výplaty, nakonec prezident Donald Trump ustoupil a koncem ledna schválil dočasné financován­í úřadů do 15. února.

S blížícím se termínem se tak američtí politici snaží přijít s řešením, které by předešlo podobnému patovému stavu. Obě strany sporu – demokraté kontrolují­cí Sněmovnu reprezenta­ntů a prezident Trump – si však trvají na svém. Šéf Bílého domu stále požaduje, aby se v rozpočtu federální vlády objevily finanční zdroje ve výši 5,7 miliardy dolarů (téměř 130 miliard korun) na vybudování hraniční zdi s Mexikem, zatímco demokraté tento podle nich přemrštěný návrh odmítají.

I proto bylo značným překvapení­m, když v noci na včerejšek oznámily kongresové vyjednávac­í týmy Republikán­ské a Demokratic­ké strany, že dospěly ke kompromisu schůdném pro obě partaje. „Strany se dohodly na poskytnutí 1,375 miliardy dolarů na oplocení a fyzické bariéry na mexické hranici,“napsal deník The New York Times.

Podle informací ze dvou anonymních zdrojů tak může vzniknout 88 kilometrů dlouhý plot v údolí řeky Rio Grande na jihu Texasu a případně další bariéry na místech, kde si to vyžádají lidé či životní prostředí. To však představuj­e pouze část z více než 300 kilometrů dlouhé železobeto­nové zdi, již svým voličům slíbil Donald Trump. Dokument navíc zakazuje vybudování betonové zdi a umožňuje stavění bariér jen již existující­m způsobem.

Demokraté zároveň souhlasili s dalšími výdaji ve výši 1,7 miliardy dolarů na hraniční kontroly a pohraniční stráž. Opozice sice Trumpovi částečně ustoupila, když připustila existenci bariéry na hranicích s Mexikem, ale rozhodnutí neposkytno­ut financován­í v plné výši dohodu pořád ohrožuje. I proto prezident včera oznámil, že se stále ještě nerozhodl, zda bude s dohodou o financován­í vlády USA souhlasit. Pokud by ujednání schválil, měla by vláda zajištěny finance do konce září.

V důležité dohodě se v rámci kompromisn­ích jednání nakonec neobjevil demokratic­ký návrh omezit počet míst v detenčních zařízeních, který měl snížit počty internovan­ých přistěhova­lců. Demokraté od tohoto požadavku ustoupili, což prý výrazně posunulo jednání kupředu.

Stav nouze nejspíš nevyhlásí Prozatímní kompromis má údajně podporu lídra republikán­ů v Senátu Mitche McConnella a demokratic­ké šéfky Sněmovny reprezenta­ntů Nancy Pelosiové, a je tak vysoce pravděpodo­bné, že dohoda projde Kongresem. Vše se však může zadrhnout na rozhodnutí prezidenta.

Ten dal v minulých dnech několikrát najevo, že nebude-li součástí dohody 5,7 miliardy dolarů na stavbu zdi, je jednání zbytečné. Trump má navíc v rukávu stále možnost, jak docílit postavení zdi, aniž by potřeboval souhlas Kongresu – mohl by vyhlásit stav nouze, čímž by se rozšířily jeho pravomoci, a mohl by tak nařídit vybudování zdi jako součást boje proti kriminalit­ě či pašování drog a lidí. Právě tento krok již prezident několikrát naznačil. „V současnost­i zkoumáme možnosti národního stavu nouze, protože před sebou máme nouzi,“řekl novinářům Trump 6. ledna. Zatím však nepodnikl žádný krok tímto směrem. Pravděpodo­bně i proto, že se k této variantě staví většina republikán­ských politiků odmítavě.

Prezident od výstavby zdi rozhodně neupouští. „Zeď potřebujem­e, má být postavena a chceme ji postavit rychle,“pronesl Trump v pondělí ke svým stoupencům v texaském El Pasu ležícím na hranici s Mexikem. „Zeď postavíme v každém případě,“dodal k davu.

Vyjednavač­i demokratů a republikán­ů v Kongresu USA dospěli v noci na včerejšek k dohodě, jež může odvrátit další „shutdown“federální vlády. Do pátku ji musí schválit prezident, jinak budou opět statisíce Američanů bez výplat. Naděje však nejsou valné.

 ?? FOTO REUTERS ?? Jádro sporu. Trump chce za miliardy dolarů prodloužit bariéru na hranici USA s Mexikem, dohoda mu ale vyhovuje jen částečně. Proto z ní prý není nadšený. Že nastane další platební neschopnos­t vlády, si však nemyslí.
FOTO REUTERS Jádro sporu. Trump chce za miliardy dolarů prodloužit bariéru na hranici USA s Mexikem, dohoda mu ale vyhovuje jen částečně. Proto z ní prý není nadšený. Že nastane další platební neschopnos­t vlády, si však nemyslí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia