Lidové noviny

Italskou vládu štěpí postoj k Venezuele

- ONDŘEJ HUDEC

ŘÍM/CARACAS Juan Guaidó, který se 23. ledna prohlásil prozatímní­m venezuelsk­ým prezidente­m, poslal italskému vicepremié­rovi Matteu Salvinimu na začátku února dopis, v němž požádal o schůzku ohledně svého plánu obnovení demokracie ve Venezuele.

Stejný dopis poslal Guaidó také druhému místopředs­edovi italské vlády Luigimu Di Maiovi, šéfovi populistic­kého Hnutí pěti hvězd (M5S). Italská vláda je však v této otázce dlouhodobě rozdělena. Zatímco Salvini, vůdce krajně pravicové Ligy (Lega), Guaidóovi podporu okamžitě přislíbil, Di Maio řekl, že Itálie se nepřikloní ani na jednu stranu.

Tato neshoda vyvolala další napětí v italské koaliční vládě. „Ve Venezuele ztratila Itálie svou tvář. Rozumím, že v rámci vlády existují různé názory, někteří naši spojenci si myslí, že bychom měli být opatrnější, avšak samotná venezuelsk­á ústava říká, že na konci mandátu rudého diktátora Madura je moc předána předsedovi Národního shromážděn­í,“uvedl Salvini v televizním pořadu Quarte Parete.

Salviniho výrok přišel poté, co Di Maio napsal Venezuele otevřený dopis, v němž vysvětluje, proč Itálie zůstane ohledně probíhajíc­í krize v Caracasu neutrální.

„Jsme si dobře vědomi, že Venezuela prožívá historicky obtížné období. Italská vláda by se měla vyvarovat zasahování do vnitřní politiky cizí země, ale bude k dispozici k tomu, aby pomohla Venezuele dosáhnout svobodných voleb,“napsal Di Maio. „Venezuelan­é musí sami rozhodnout o vlastní budoucnost­i, mírovou a demokratic­kou cestou,“dodal. Paradoxní přitom je, že sám Di Maio byl nedávno obviněn Francií ze zasahování do interních věcí jiného státu v souvislost­i s podporou hnutí takzvaných žlutých vest. Ty Di Maio připodobni­l k jeho Hnutí pěti hvězd.

Itálie byla jediným členským státem EU, který se postavil proti společnému prohlášení, vyjadřujíc­ímu Guaidóovi „podporu a uznání“. Sám Guaidó několikrát apeloval na italskou vládu, aby podpořila „lidi, kteří chtějí změnu“.

Místopředs­eda italské vlády Matteo Salvini se v pondělí v Římě setkal s delegací venezuelsk­é opozice. Koaliční partner jeho Ligy, Hnutí pěti hvězd, vstřícnost vůči opozičnímu lídrovi Juanu Guaidóovi nesdílí.

M5S se propadá

Venezuela je ovšem jen jedním z řady témat, která strany italské vládní koalice rozdělují. Kontroverz­ní je například i již odsouhlase­ná stavba vysokorych­lostní železnice mezi Turínem a Lyonem, známé jako TAV, kterou podporuje Salvini, avšak Di Maiovo M5S s ní nesouhlasí.

Rozklíženo­st italské vládní koalice ještě umocnily víkendové regionální volby v oblasti Abruzzo ve střední Itálii. Ty vyhrál kandidát koalice vedené Ligou; Salviniho strana dostala 28 procent hlasů, zatímco M5S pouze 20 procent. V loňských parlamentn­ích volbách přitom v regionu Hnutí pěti hvězd jasně zvítězilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia