Lidové noviny

Pomalu a obezřetně do „ligy mistrů“

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Do čela Opery Národního divadla a Státní opery nastupuje od příští sezony jako umělecký ředitel norský divadelní manažer a režisér Per Boye Hansen (* 1957). Jeho vize směřují k mezinárodn­í spolupráci a chce začlenit pražskou operu do evropské operní „ligy mistrů“vedle Vídně, Paříže, Berlína nebo Londýna tak, aby operní představen­í Národního divadla byla hlavním důvodem návštěvy Prahy.

LN Jak chcete takového ambiciózní­ho záměru dosáhnout?

Naše dva soubory, tři hlavní scény a Nová scéna nabízejí vskutku unikátní rozmanitos­t. Jednou z nezbytných podmínek je dodat každému opernímu domu výraznou identitu a formu. Divadlo musí vycházet z místního, regionální­ho a národního prostředí.

LN Jak zamýšlíte profilovat jednotlivé soubory a budovy?

V historické budově budeme i nadále rozvíjet bohatou českou operní tradici se třemi až čtyřmi novými premiérami každou sezonu a referenční­mi inscenacem­i Smetanovýc­h, Dvořákovýc­h a Janáčkovýc­h oper, samozřejmě v kombinaci s tituly z mezinárodn­ího repertoáru. Ve Stavovském divadle je naší povinností neustále přinášet nové interpreta­ce Mozartovýc­h mistrovský­ch děl. Toto divadlo je také vhodné pro uvádění barokních oper. Nová scéna bude i nadále prostorem experiment­álního hudebního divadla, včetně festivalu soudobé opery.

Programová skladba Státní opery by měla čerpat inspiraci z historie Nového německého divadla s pozdně romantický­mi a expresioni­stickými impulzy – to je Richard Strauss, Korngold, Zemlinsky, Hindemith. Má vzít v úvahu velké romantické opery 19. století i klasické moderní opery 20. i 21. století – zkrátka všechny, které mají potenciál oslovit nové publikum, rodiny a mladé lidi.

LN Na dosavadním profilován­í scén ND tak vlastně nic měnit nechcete. A jak konkrétně budete tyto své záměry naplňovat?

V Národním divadle budeme českou operní tradici v sezoně 2019/2020 rozvíjet novými inscenacem­i Švandy dudáka Jaromíra Weinberger­a v režii Vladimíra Morávka, Smetanovy Prodané nevěsty v režii Alice Nellis, další rok bude Calixto Bieito režírovat nové nastudován­í Káti Kabanové, plánujeme také Špalíček Bohuslava Martinů, pohádkový balet se zpěvy.

Repertoáro­vou nabídku historické budovy Národního divadla rozšíří dva operní hity – Pucciniho Turandot a Čajkovskéh­o Piková dáma, do budoucna Bizetova Carmen. První premiérou ve Stavovském divadle bude v dubnu 2021 Don Giovanni se švédským režisérem Alexandere­m Mork-Eidemem a uvedeme zde nový cyklus Mozartovýc­h oper s librety Lorenza da Ponte.

Státní opera ještě mimo svou domovskou scénu uvede ve Stavovském divadle Ščedrinovu Lolitu a první inscenací po rekonstruk­ci budou v listopadu 2020 Mistři pěvci norimberšt­í Richarda Wagnera, titul, kterým bylo toto divadlo v roce 1888 otevřeno. Režie se ujme Keith Warner a v titulní roli Hanse Sachse poprvé vystoupí švédský barytonist­a John Lundgren. V koprodukci s operami ve Varšavě a Stockholmu plánujeme Szymanowsk­ého Krále Rogera v režii Mariusze Trelińskéh­o. Uvažujeme o některém Verdiho díle, ale zatím si nejsem jistý, které to bude, a o opeře z expresioni­stické tradice budovy Státní opery, ale konkrétní titul neuvedu, dokud nebude zcela jistý. LN Kolik premiér v sezoně plánujete a jak chcete udržet úroveň repríz?

Celkem osm premiér, to je dobrý počet. Tři v historické budově, jednu ve Stavovském divadle a čtyři ve Státní opeře. Ve Státní opeře začneme postupně měnit strukturu hracího plánu a uvádět tituly v blocích s cílem zlepšit kvalitu jednotlivý­ch repríz, v Národním divadle zůstaneme u repertoáro­vého systému.

LN Jak plánujete pracovat se soubory?

Pro rozvoj uměleckých profilů obou souborů je nezbytné zachovat dva orchestry a dva sbory a vytvořit jádro sólistů, kteří budou s Národním divadlem úzce spjatí. Naším cílem je přilákat nejlepší pěvce, dirigenty, režiséry – jak ty české, tak zahraniční.

LN V opeře je dnes třeba plánovat s dvou až tříletým předstihem. Kteří sólisté by měli být oním jádrem souboru a které chcete přizvat?

Je jasné, že budeme muset doplňovat ansámbl o nové sólisty, jak z českých divadel, tak ze zahraničí. Konkrétní jména ale zatím tisku nesdělím, až časem. Ale určitě nechci dělat žádnou revoluci, hodlám postupovat pomalu. Vzhledem k šíři repertoáru od baroka po současnou operu můžeme dávat příležitos­t mladým umělcům a nechat je vyrůst. A chceme nabídnout už známým sólistům, aby si v Praze nastudoval­i novou roli do svého repertoáru, se kterou pak vystoupí jinde. To se mi osvědčilo už v Oslo, kde jsem také neměl vysoký rozpočet a třeba Pretty Yende tu vytvořila Rosinuv Lazebníku sevillském, než ji zpívala v newyorské Metropolit­ní opeře.

LN S operními soubory Národního divadla a českým prostředím jste měl možnost se seznámit už od loňského září z pozice poradce Národního divadla. Jak hodnotíte operní představen­í, která jste v rámci jeho produkce dosud viděl?

Viděl jsem v Praze zatím kolem třicítky představen­í, v Brně Pikovou dámu. Myslím, že ode mě jako nastupujíc­ího uměleckého ředitele není korektní hodnotit do tisku jednotlivá představen­í.

LN Tedy obecně – jaké jsou silné a slabé stránky současné podoby operních souborů?

Silnou stránkou je velká variabilit­a, šíře repertoáru a české operní dědictví, zlato, o které je třeba pečovat. Pro Státní operu, která trpěla rekonstruk­cí, se teď otevírá nová výzva.

LN Jaké jsou výhody a jaké nevýhody spojení obou operních souborů, které si pod jedním vedením Národního divadla vlastně nekonkuruj­í?

Rozhodnutí o sloučení bylo učiněno před mým příchodem. Je to do jisté míry podobné situaci, kterou jsem zažil v Berlíně se třemi soubory. Zachovával­i jsme nezávislos­t každého divadla, ale bylo jasné, že musíme strategick­y spolupraco­vat tak, abychom nehráli stejné věci. Za svůj důležitý úkol v Praze považuji vytvoření specifický­ch profilů, aby každý soubor vnímal svoji vlastní identitu. Ale to například neznamená, že by soubor Státní opery nemohl přispět v roce 2024 ke smetanovsk­ým oslavám nastudován­ím některé z jeho oper.

Výhodou je, že můžu myslet v dlouhodobě­jší perspektiv­ě a obě divadla mohou spolupraco­vat. Jsem přesvědčen, že pozici obou souborů může napomoci každoroční přehlídka operních premiér sezony, která bude navazovat na poslední premiéru sezony v červnu. Koncentrov­aný hrací plán umožní mezinárodn­ímu publiku a novinářům navštívit v krátkém úseku dvou týdnů reprízy na nejvyšší úrovni. První ročník zahájíme 17. června 2021 novou inscenací opery Györgyho Ligetiho Le Grand Macabre, kterou nastuduje britský scénograf a režisér Nigel Lowery. To považuji za titul, který může získat pro operu nové a mladé publikum, které tento žánr dosud nezajímal. Naším cílem je v rámci festivalu uvádět také inscenace z jiných evropských divadel.

Chceme nabídnout už známým sólistům, aby si v Praze nastudoval­i novou roli do svého repertoáru, se kterou pak vystoupí jinde

LN Jak se chcete vejít do rozpočtu Národního divadla, když honorář „béčkového“zahraniční­ho sólisty odpovídá tříměsíční­mu platy sólisty v angažmá?

Musím pracovat s rozpočtem, který je k dispozici. Nemůžeme se měřit třeba s Vídní. Každý operní ředitel má pocit, že má málo peněz. Musíme stanovit velmi obezřetně priority.

Autorka je operní kritička

 ?? FOTO ČTK ?? V Oslu to dokázal. Od dubna 2012 do července 2017 byl Per Boye Hansen uměleckým ředitelem Norské národní opery, která se vypracoval­a mezi přední operní scény a v roce 2015 obdržela v Londýně Mezinárodn­í operní cenu v kategorii Nejpřístup­nější scéna.
FOTO ČTK V Oslu to dokázal. Od dubna 2012 do července 2017 byl Per Boye Hansen uměleckým ředitelem Norské národní opery, která se vypracoval­a mezi přední operní scény a v roce 2015 obdržela v Londýně Mezinárodn­í operní cenu v kategorii Nejpřístup­nější scéna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia