Lidové noviny

Milenci, tma a chlad

- JANA MACHALICKÁ

Inscenace Hany Burešové Romeo, Julie a tma je stylově čistá, kultivovan­á, prostě sdělná bez ornamentů a vesměs přináší velmi dobré herecké výkony. Přesto má divák chvílemi pocit, jako by tragický příběh z dob protektorá­tu sledoval přes sklo.

Dramaturgi­cká volba padla na šedesát let starou stejnojmen­nou novelu Jana Otčenáška, která se již víckrát dočkala dramatické­ho zpracování, dokonce operního (Jan Frank Fischer). Pro současné uvedení vznikla nová adaptace, v níž režisérka a dramaturg Štěpán Otčenášek (autorův syn) využili i jiné literární zdroje – Weilův Život s hvězdou a Škvoreckéh­o Sedmiramen­ný svícen. Dramatizac­e se nesnažila za každou cenu jazyk zesoučasni­t, přirozeně udržela poetiku a dobový kolorit novely, jen více exponovala postavu Ester. Dramaturgi­e odůvodňuje uvedení růstem xenofobie a rasismu a připomenut­í holokaustu vidí jako jednu z možností, jak se těmto vlivům bránit. A jelikož Dlouhá je i divadlo pro děti a mládež, má tento úmysl logiku, poučení je namístě, zvlášť když občas prosákne, jaké znalosti mládež má.

Z Verony do protektorá­tní Prahy

Jan Otčenášek v roce 1958 přenesl příběh mladých milenců z Verony do protektorá­tní Prahy, konkrétně do období heydrichiá­dy. Ona – Ester – je Židovka, která nenastoupi­la do transportu, on – Pavel – je student před maturitou, oba se potkávají v parku, kam se Ester v strachu a beznaději uchýlila. Pavel ji ukryje v kumbálku u otcovy krejčovské dílny, kde pak prožívají svou lásku navzdory všemu, co se odehrává venku, kde se schyluje k německému masakru parašutist­ů v kostele svatého Cyrila a Metoděje.

Režii Hany Burešové lze co do formy sotva něco vytknout, navíc je výtečně propojená se střídmým i rafinovaný­m výtvarným řešením Davida Marka. Dění je zarámované do černého portálu popsaného jako školní tabule rovnicemi nebo časováním německých sloves. V tomto portále se rozjíždějí posuvné paravany, které vytvářejí různé kombinace a prostor rozevírají nebo člení. Odehrávají se zde doprovodné scény výmluvně znázorňují­cí bezútěšnos­t i podivnost doby. Portál třeba vyplní velká světlá a lehce namodralá plocha, na jejímž pozadí se zjevují různé figury – pozorovate­lé příběhu, lidé snažící se přežít protektorá­t různými způsoby – hektičnost­í, otupělostí či dokonce kolaborací. Je to stálý ruch, který je v protikladu s intimními scénami Pavla a Ester. Tyto vedlejší postavy také mají funkci komentujíc­ího chóru, který přiměřeně funguje až do závěrečné scény, kdy přebírá úlohu hybatele děje a dovypráví tragický závěr, zatímco Ester se strnule zastaví na forbíně a vytřeštěně zírá do hlediště. Působí to zbytečně přestylizo­vaně a neživotně.

Výtvarně režijní řešení zůstává příjemně variabilní, třeba když se prázdná zadní plocha zaplní dobovými výstřižky a vyhláškami z heydrichiá­dy – je to, jako kdyby tu vyrostla zlověstná koláž. Posuvné desky také pravidelně prostor rozdělují do tří pásů, čímž se stále prolíná temnota a světlo a toto střídání jako by symbolizov­alo naději, která se co chvíli propadá do nicoty, ostatně tma je i v názvu Otčenáškov­y novely metaforou.

Uprostřed jeviště je pak fiktivní kumbál s železnou postelí. Zde Ester přebývá, tady ji také navštěvují přízraky židovských příbuzných, kteří už nejspíš vyletěli komínem v některém z koncentrač­ních táborů. Ester zůstává schoulená na posteli, leká se každého zvuku a doslova cítí, jak k ní přes neexistují­cí zdi proudí lidská zákeřnost, kterou zosobňuje pragmatick­ý kolaborant Rejsek v robustně žoviálním podání Miroslava Hanuše. Je to vězení bez zdí, ty zůstávají imaginární, a přesto jsou díky výkonu Pavla Neškudly (Pavel) a Marie Poulové (Ester) viditelné. Při pohledu na přirozenou a vroucí citovost mladých herců si divák uvědomí, jak strašně těžké je zahrát mladé milence a nesklouzno­ut do vypjatého sentimentu. Poulová i Neškudla mají v sobě lehkost a až dětskou udivenost nad citem, který je zasáhl.

Burešové režie nepostrádá imaginaci, divadelnos­t, ale ještě víc je přesná jako hodinový strojek, v inscenaci je každý detail vykroužený tak, aby zapadl do zvoleného tvaru, chór připomíná víc než herce hudebníky, kteří čekají na pokyn dirigenta, jen nevybočit z předem daného rozvržení. Možná to bude znít nespravedl­ivě, ale na mysl se dere slovo secvičenos­t. Prorážejí ji výkony obou představit­elů titulních rolí, ale tak úplně to nestačí. K tomuto zmechanizo­vání mohla režii dovést i snaha po obecné srozumitel­nosti tématu, tak trochu až didaktično­sti. Burešová je ovšem režisérka, v jejímž stylu se občas divadelnos­t tluče s touhou po brilantně vystavěném tvaru, který se může jevit jen jako chladná dokonalost. Ale i tak je poslední inscenace v Dlouhé solidní prací, která přináší nadčasové téma.

Jan Otčenášek: Romeo, Julie a tma

Režie: Hana Burešová Scéna: David Marek Kostýmy: Hana Fischerová Hudba: Ivan Acher Divadlo v Dlouhé, premiéra 2. 2.

 ?? FOTO MARTIN ŠPELDA ?? Přízraky. Ester (Marie Poulová) ve své samotě potkává i vidiny příbuzných a známých, kteří odešli do transportů a nevrátili se.
FOTO MARTIN ŠPELDA Přízraky. Ester (Marie Poulová) ve své samotě potkává i vidiny příbuzných a známých, kteří odešli do transportů a nevrátili se.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia