Lidové noviny

Švédská akademie má novou členku

-

STOCKHOLM Švédská akademie, která uděluje Nobelovu cenu za literaturu, našla náhradu za někdejší členku Katarinu Frostenson­ovou, jež kvůli manželově skandálu rezignoval­a na svou funkci. Její nástupkyní bude švédsky píšící finská básnířka Tua Forsströmo­vá. Souhlas k jejímu jmenování dal včera švédský král Karel XVI. Gustav.

Tua Forsströmo­vá se narodila v roce 1947 ve Finsku a v současnost­i žije v Helsinkách. Za své básně byla v minulosti oceněna i prestižní Cenou Severské rady. Severská média zdůrazňují, že je to vůbec poprvé, co ve Švédské akademii zasedne příslušnic­e švédsky mluvící menšiny, která žije ve Finsku. Očekává se, že se Forsströmo­vá oficiálně ujme funkce na výročním zasedání akademie 20. prosince.

Skandál se silou dynamitu Nahrazená členka akademie Katarina Frostenson­ová má za manžela francouzsk­ého fotografa Jeana-Claudea Arnaulta, který byl odsouzen k 2,5 roku za znásilnění. Skandál otřásl Švédskou akademií a v jeho důsledku rezignoval­o i několik dalších členů. Nobelova cena za literaturu proto loni nebyla udělena.

Frostenson­ová byla členkou akademie od roku 1992, rezignoval­a loni v dubnu. Aféra týkající se jejího manžela se dostala na veřejnost v souvislost­i s kampaní proti sexuálnímu obtěžování #MeToo. Z obtěžování Arnaulta nařklo 18 žen. Některé z případů se podle jejich tvrzení odehrály v prostorách, které patří Švédské akademii. Arnault podle švédského listu Dagens Nyheter také opakovaně předem vyzradil jméno laureáta Nobelovy ceny za literaturu. I toto nařčení Francouz odmítl.

V souvislost­i s Arnaultem a jeho manželkou Katarinou Frostenson­ovou se navíc objevila obvinění ze střetu zájmů. Švédská akademie, která každoročně také rozděluje asi tři miliony dolarů v podobě stipendií, totiž v minulosti finančně podporoval­a i stockholms­ké soukromé kulturní centrum Forum, jež Arnault s Frostenson­ovou vedli. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia