Lidové noviny

Nezmatené babylonské jazyky

- ONDŘEJ BEZR

Delta Moon nejsou žádnými nováčky, na scéně se pohybují už kolem dvaceti let. Název se vylíhl v hlavě jejich leadera, písničkáře Toma Graye (který už měl slušně rozjetou kariéru v nové vlně a popu), když se vydal do Delty Mississipp­i vzdát čest otci elektrické­ho blues Muddymu Watersovi.

S tímto žánrem se kapela také dlouho identifiko­vala a jako její představit­elka vyhrála v roce 2003 vysoce respektova­nou soutěž Internatio­nal Blues Challenge v Memphisu. Postupem času ale začala na ortodoxnos­ti k dobru výsledku ubírat, přijímat další vlivy v rámci „kořenné“hudby a dopracoval­a se velmi zajímavého a přes zakotvenos­t v mixu standardní­ch stylů vlastně dost osobitého výrazu právě na albu Babylon Is Falling.

Může to vypadat jen jako aranžérský detail, ale je to právě to hlavní, co za originální­m zvukem Delta Moon stojí: společně s rytmikou ho tvoří dvě slide kytary. Přesněji řečeno elektrická slide kytara a taktéž klouzavě znějící lap steel kytara (na kterou se hraje „naležato“). Ve studiové podobě písní si Gray se svým kolegou Markem Johnsonem přehazují motivky a vytvářejí tajemné plochy evokující atmosféru amerického Jihu. Sóluje se tu střídmě, zato na koncertech to prý oba protagonis­té rozjíždějí do divácky i posluchačs­ky vděčných kytarových soubojů. Album je naštěstí mnohem soudržnějš­í, než jaké by bylo, kdyby se Gray s Johnsonem utrhli až příliš ze řetězu.

Dominantní je u Delta Moon především píseň jako taková, nikoli předvedení hráčské virtuozity. Repertoár je namíchán jak z vlastních skladeb Toma Graye, tak z převzatých songů. Ale ani v tomto směru nejdou Delta Moon cestou nejmenšího odporu nebo snad, že by dokonce posluhoval­i obecnému vkusu.

Jedinou opravdu slavnou skladbou je starý gospel ze začátku minulého století Nobody’s Fault But Mine, který proslavili Led Zeppelin. Delta Moon jej ovšem hrají v daleko temnější, zatěžkaněj­ší podobě. Do repertoáru Toma Pettyho sáhli k ne úplně prvoplánov­ě hitové, ale o to krásnější baladické Louisiana Rain, jež ukazuje, jak hluboko a důvěryhodn­ě je v amerických muzikantec­h, ať jsou jejich východiska jakákoli, zapuštěn zdravý kořen country.

Hodně zajímavou tvář dala kapela i klasickému songu soulmana Marvina Gaye One More Heartache, když do svého skromného instrument­áře přetavila poměrně široké „motownské“aranžmá.

Album ukazuje, jak hodně má americká hudba jazyků – podobně jako onen titulní Babylon. Na rozdíl od něj se ale v dobrých ústech tyto jazyky nepopletou, naopak se mohou spojit do silné výpovědi.

To, co hrají Delta Moon z Atlanty, je naprostá esence americké hudby. Kdyby bylo potřeba poslat mezigalakt­ickým civilizací­m její vzorek, nebylo by třeba sestavovat kompilaci, stačilo by aktuální, desáté album téhle kapely, nazvané Babylon Is Falling.

Delta Moon: Babylon Is Falling

Vyd. Landslide Rec., 2018

 ?? FOTO CARLTON FREEMAN ?? Ryzí americana. To je namixovaný styl, kterého se Delta Moon dopracoval­i od ortodoxníc­h začátků.
FOTO CARLTON FREEMAN Ryzí americana. To je namixovaný styl, kterého se Delta Moon dopracoval­i od ortodoxníc­h začátků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia