Lidové noviny

Bankovní pokušení

Sektorová daň na banky by nic dobrého nepřinesla

- Petr Kain

Domácí banky za sebou mají rekordní rok. Podle předběžnýc­h dat ČNB loni banky a stavební spořitelny dosáhly celkového zisku přes 81 miliard korun, tedy o deset procent více než za doposud rekordní rok 2017. V době, kdy zpomalená ekonomika nutí vládu škrtat, se nabízí úvaha. Neměly by se obří zisky bankovního sektoru zatížit speciální daní? Téma nadhodil v nedávných Otázkách Václava Moravce předseda ČSSD Jan Hamáček, podle něhož by to přineslo do rozpočtu deset miliard korun navíc.

Zavedení sektorové daně na banky (ale také telekomuni­kace či energetick­é firmy) zvažovala již vláda Bohuslava Sobotky. Argumentov­ala tím, že jde o nadprůměrn­ě ziskové obory, jejichž služby jsou přitom v porovnání se zahraničím relativně drahé. Andrej Babiš tehdy zavedení takových daní odmítl.

Tady je pár důvodů, proč by nutkání zavést sektorovou daň měl odolat i dnes. Obecně platí, že sektorová daň ekonomice nepřináší nic moc dobrého. Jednak v důsledku snižuje ziskovost bank, a tím pádem i příjmy státní kasy. Stačí se podívat do Maďarska, kde po zavedení bankovní daně v roce 2010 došlo k extrémnímu snížení bankovních zisků. Banky své vyšší náklady s daní spojené samozřejmě přenášejí na své klienty. Bankovní daň ale odnáší zprostředk­ovaně celá ekonomika, jejíž výkonnost klesá kvůli nižšímu úvěrování. Přesně to se stalo na Slovensku, když vláda Roberta Fica v roce 2012 zavedla bankovní daň z vkladů. To samé se přihodilo i v Polsku, kde v roce 2016 sektorová bankovní daň podle odhadů zemi připravila o 0,2 procentníh­o bodu ekonomické­ho růstu zejména proto, že zpomalil růst objemu úvěrů. Zavádět nyní takovou daň v době zpomalujíc­ího ekonomické­ho růstu tedy ekonomice zrovna nepomůže. Polská zkušenost také ukazuje, že původní odhady, kolik přinese bankovní daň do státní kasy, se s realitou mohou výrazně rozcházet. Reálné inkaso daně může být třeba i o třetinu nižší.

Jak mnozí ekonomové upozorňují, sektorová daň má smysl, jen když se jí zatíží společnost­i těžící ze svého monopolníh­o postavení. Nic takového se ale českého bankovního sektoru netýká, ten je nejen přísně regulován, ale také velmi konkurenčn­í.

Konečně platí, že by se tím vysílal signál všem jiným zahraniční­m investorům, že investovat peníze v Česku je dost riziková věc. Dělat něco takového kvůli pár (nejistým) miliardám korun do státní pokladny, to se opravdu nevyplatí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia