Lidové noviny

Fotbal hrál jako o život

-

Národ tmelí kolektivně prožívané rituály. Ty české byly v posledních letech obohaceny o komickou složku. Před každým kulatým výročím se udělá anketa před nějakou střední školou o tom, co žáci o historický­ch událostech vědí. Většinou toho moc nevědí, pletou si roky 1938, 1948, 1968 a 1989 a jejich zmatené odpovědi jsou pak zdrojem pobavení nebo pobouření. Pravidelně se pak objevují komentáře, které z toho viní školu či rodinu, případně odsuzují novou generaci, již minulost nezajímá.

Že se ale nedávná historie dá zpřítomňov­at i tak, aby mladé zaujala, svědčí publikace Spolužák Jenda, kterou připravili čtyři studenti Gymnázia Jana Palacha v Mělníku pod vedením učitelky Renaty Špačkové. Středoškol­ští studenti udělali něco, co doposud neudělal žádný historik: vyzpovídal­i dostupné spolužáky a učitele Jana Palacha z dob jeho studií na mělnickém gymnáziu (1963–1966). Mluvili také s některými jeho příbuznými (bratr, sestřenice), autory nedávných životopisn­ých filmů a dalšími osobami, které k němu měly blízko. Výsledky svého bádání, včetně neznámých fotografií, prezentova­li v publikaci, která vyšla u příležitos­ti letošního 50. výročí Palachova činu.

„Když jsme hráli fotbal o tělocviku, hrál jako o život. On se do toho položil, žádný kamarádčof­ty neuznával,“vzpomíná na Palacha jeden spolužák. „Honza byl trošičku jiný, byl takový tichý, zvláštní kluk. Hodně četl, a přestože my jsme četli také, on byl prostě trochu dál. Bavil ho dějepis,“přidává další spolužačka. Podobných střípků najdeme v publikaci desítky a můžeme z nich sestavit barvitý portrét hrdiny v jinošském věku: přemýšlivý, citlivý, zásadový, poněkud uzavřený, o četbu se zajímající, k ženám galantní, ale poněkud odtažitý, špatně tancující.

Pozoruhodn­ým detailem, který se opakuje v několika vzpomínkác­h, je to, že když byla uveřejněna první zpráva o činu, kde byl Palach identifiko­ván pouze jako „student J. P.“, jeho spolužáky okamžitě napadlo, že by mohlo jít o něj, přestože někteří z nich se s ním již několik měsíců neviděli.

Studenti mělnického gymnázia představuj­í zářný vzor. Práce s pamětníky, prameny a událostmi časově i místně blízkými dají žákům nekonečně víc než opisování dat a definic.

Vposledníc­h týdnech se u nás – také díky nešťastné a zavádějící poznámce ve výroční zprávě Bezpečnost­ní informační služby – mluví o tom, že dějepis by se měl učit jinak a měl by se klást důraz na takzvané soudobé dějiny. Studenti mělnického gymnázia představuj­í zářný vzor, jak by taková výuka mohla vypadat. Práce s pamětníky, prameny a událostmi časově i místně blízkými dají žákům nekonečně víc než opisování dat a definic. A téměř do každé české školy chodil, nebo alespoň poblíž bydlel, nějaký hrdina odboje, perzekvova­ný sedlák, disident, básník, vynálezce nebo jinak pozoruhodn­ý člověk, na kterého se neprávem zapomnělo. Dějepisáři, je to jen na vás!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia