Lidové noviny

Financován­í krajů potřebuje změnu

-

Pokud se nezmění pravidla pro rozdělení daní, můžeme v budoucnu očekávat problémy s financován­ím oprav krajských silnic, škol nebo nemocnic. Nyní mají kraje ještě možnost využívat evropských dotací, tento pramen ale co nevidět vyschne a nezbyde, než se spolehnout na výkonnost domácí ekonomiky a vlastní zdroje. Provedení koncepční změny pravidel pro rozdělení daní, tzv. RUD (rozpočtové­ho určení daní), je proto neodvratné. Vždyť od roku 2000 se prakticky nezměnilo, nereflektu­je změny v krajích z hlediska počtu obyvatel. O změně nastavení se sice hovoří léta, ale nyní se dostáváme do doby, kdy už je potřeba rázně vykročit směrem k této legislativ­ní změně a nastavit spravedliv­ý systém financován­í krajů.

Každý region si jistě najde svoje argumenty. Ty naše jsou jasné a logické. Ve středních Čechách nás žije stále víc a všichni využíváme služeb či investic, které financuje kraj. Ať už je to zajištění dopravní obslužnost­i, oprav silnic a mostů, dostupnost­i zdravotní a sociální péče, péče o kulturní památky, provozu škol a školských zařízení, přilákání turistů do regionu anebo financován­í projektů směřujícíc­h ke zlepšení životního prostředí. To všechno stojí peníze a my jich od státu, přestože je nás oproti roku 2000 podle ČSÚ o 22 procent víc (tzn. o 250 tisíc obyvatel), dostáváme pořád stejně. Proto chceme systém rozdělován­í daní změnit!

Vedle nárůstu počtu obyvatel je Středočesk­ý kraj výjimečný také sítí pozemních komunikací. Spravujeme celkem 8650 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Vedou tudy téměř všechny hlavní dálniční tahy. Ty sice „patří“ŘSD, ale přípojky na ně jsou krajské. Krajské silnice také musí být připraveny plnit úlohu objízdných tras. Když se na dálnicích něco stane, což je celkem častý jev, auta, autobusy, kamiony, sanitky, to všechno musí po něčem jezdit a to „něco“opravuje kraj ze svých zdrojů. V roce 2018 šlo do oprav a staveb silnic či mostů 3,5 miliardy korun.

Kraj k tomu, jak jsem uvedla, financuje z velké části i hromadnou dopravu, ať už jde o autobusy, nebo vlaky. V rámci krajské integrovan­é dopravy už máme zahrnuty téměř všechny spoje, o čemž se nám mohlo v roce 2000 jenom zdát. Ale to není vše. Jde také o financován­í investic do pěti krajských nemocnic, sítě škol, rostoucího počtu sociálních zařízení, o opravy kulturních památek, sportovišť. Nároky občanů se logicky zvyšují ruku v ruce s jejich rostoucím počtem a to všechno se promítá do nákladů, které musí kraj ve snaze o rozvoj regionu hradit ze svého rozpočtu. Ten však není nafukovací.

I předseda vlády Andrej Babiš při své loňské návštěvě kraje uznal, že nejlidnatě­jší region v zemi by si zasloužil větší příjmy. Požadavek Středočesk­ého kraje ohledně rozdělení rozpočtové­ho určení daní mezi jednotlivé regiony je podle jeho vyjádření logický a uznal, že by měl být podpořen. My ve středních Čechách chápeme, že to nelze provést ze dne na den a že je třeba najít shodu na modelu, který by vyhovoval všem krajům, což nebude jednoduché. Nespravedl­ivé rozdělení RUD se ale změnit musí. Doba a budoucí potřeby rozvoje kraje si to žádají a my jsme tu od toho, abychom se o to pokusili.

Hodláme proto přijít s legislativ­ním návrhem změny RUD, s nímž oslovíme ministerst­vo financí i zákonodárc­e. Věříme, že tento způsob dosavadní zdlouhavé přešlapává­ní na místě urychlí a že se nám podaří nejen pro střední Čechy nastavit systém, který bude do budoucna spravedliv­ý pro všechny.

Všechno stojí peníze a my jich od státu, přestože je nás oproti roku 2000 podle ČSÚ o 22 procent víc (tzn. o 250 tisíc obyvatel), dostáváme pořád stejně

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia