Lidové noviny

Hospodářst­ví? Lidé jsou spokojeni nejvíc za 23 let

-

PRAHA Hospodářsk­ou úroveň Česka hodnotí kladně nejvíc lidí za posledních 23 let, a to zhruba čtyři pětiny obyvatel republiky. Vyplývá to z lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd.

Češi hodnotili i ekonomicko­u úroveň devíti dalších evropských zemí, hlavně ze střední Evropy. Česko je v žebříčku třetí za Německem a Rakouskem, na poslední příčce skončilo Rumunsko.

Za dobrou označilo hospodářsk­ou úroveň Česka 78 procent dotázaných, opačný názor má 20 procent lidí.

Podíl pozitivníc­h hodnocení je největší a podíl negativníc­h hodnocení nejmenší od roku 1997, kdy Centrum pro výzkum veřejného mínění začalo průzkum provádět. Růst kladných hodnocení trvá od roku 2014.

V předchozím průzkumu z ledna roku 2017 bylo kladných hodnocení 71 procent a záporných 28 procent. Kromě letošního a předminulé­ho roku se podíl pozitivníc­h hodnocení hospodářsk­é úrovně Česka dostal nad 70 procent jen v letech 2006 a 2007. Poté však následoval pád na jedno z nejhorších hodnocení, a to 34 procent pozitiv ních a 64 procent negativníc­h od povědí v roce 2010, kdy svět po stihla hospodářsk­á krize. Hůř lidé českou ekonomicko­u úroveň hod notili jen na přelomu tisíciletí kdy bylo třeba v roce 1999 klad ných hodnocení jen 26 procen a záporných 73 procent.

Pracovníci Centra pro výzkum veřejného mínění se Čechů také ptali, jaká je podle nich ekonomic ká úroveň dalších vybraných ev ropských zemí – Bulharska, Ma ďarska, Německa, Polska, Rakou ska, Rumunska, Ruska, Sloven ska a Slovinska.

Největší podíl pozitivníc­h hod nocení nasbíralo Německo s 94 procenty a Rakousko s 92 procen ty. Česká republika byla třet a předstihla tak třeba sousedn Slovensko, které získalo 66 pro cent kladných hodnocení.

U Bulharska a Rumunska, kte ré skončily na posledních dvou místech, již převažoval­y negativ ní názory. Poslední Rumunsko hodnotilo pozitivně jen 13 pro cent Čechů a negativně 76 pro cent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia